Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Při brněnské Grand Prix budou letos padat traťové rekordy

Masarykův okruh v Brně už za týden přivítá nejprestižnější motocyklový šampionát na světě – MotoGP. Mistrovství světa silničních motocyklů prošlo v letošním roce několika změnami, díky kterým by měl být sportovní program divácky zajímavější.

Za týden startuje v Brně Grand Prix, motorky budou letos po okruhu jezdit rychleji než v minulosti

Podle mluvčího automotodromu Jiřího Smetany se maximální objem motocyklů v královské kubatuře MotoGP letos zvýšil na 1000 kubických centimetrů. "Výkon se zvedl podle typu motorky až o 15 koní, maximální rychlost na nejdelších rovinkách se může přiblížit 360 kilometrům v hodině," poznamenal Smetana.

Při pěti z jedenácti závodů, které letos jezdci na silnějších motorkách absolvovali, padly traťové rekordy a je pravděpodobné, že rekord bude ohrožen i na Masarykově okruhu.

"Brno je specifické tím, že má hodně rovných úseků a jedno prudké stoupání. Tam se rozdíly mezi loňskými osmistovkami a letošními litry nejvíc projeví," odhaduje jediný český zástupce v královské kubatuře Karel Abraham.

Neoficiálně už litrové MotoGP traťový motocyklový rekord překonaly – hned při prvním testování nových motorek po loňské Grand Prix České republiky. Casey Stoner tehdy dosáhl nejrychlejšího času 1:56,168. To je o půl vteřiny rychlejší čas než oficiální rekord Jorge Lorenza z roku 2009. "Pokud takový čas dokázal někdo zajet na „syrové“ motorce, kterou teprve začínal testovat, teď po půl sezoně sbírání zkušeností bude ještě rychlejší," je přesvědčený Abraham.

Domácí fanoušci se v Brně letos mohou těšit na tři české jezdce, kteří se jim během závodního víkendu představí. Oproti loňskému roku je to o jednoho respektive o dva jezdce méně, žádný český pilot totiž nedostal divokou kartu. "Na divokou kartu startovali jezdci především v kubatuře do 125 kubíků. Tu letos nahradila nová třída Moto3 se čtyřtaktními motorkami. Ty mají zcela odlišnou specifikaci a čeští jezdci je nemají k dispozici. Bohužel se opět nedočkali žádné podpory ze strany Autoklubu ČR a bylo úplně na nich, jestli si motorku dokážou sehnat a otestovat," podotkl prezident Českého svazu motocyklového sportu Karel Abraham starší.

Během třídenního programu bwin Grand Prix České republiky se představí Karel Abraham, Jakub Kornfeil a Karel Hanika.

Brněnský závod bude atraktivní i v tom, že může pomoci vyřešit otázku, kdo se letos stane světovým šampionem. Souboj o letošní titul mistra světa spolu svádějí dva jeho poslední držitelé – Jorge Lorenzo (Yamaha) a Casey Stoner (Honda). Oba rivalové jsou zároveň vítězi posledních dvou závodů MotoGP na Masarykově okruhu.

Výsledek Brna posledních pět let podle Smetany vždy „prorocky“ předpovídá, kdo se stane mistrem světa. Všichni jezdci od roku 2007, kteří na Masarykově okruhu v závodu MotoGP zvítězili, se v ten stejný rok stali i mistry světa. "Pět brněnských triumfů a pět titulů si mezi sebou rozdělili tři jezdci – Valentino Rossi, Casey Stoner a Jorge Lorenzo," vypočítal mluvčí okruhu.

Napsal: Jiří Nováček, Mediafax 

Foto: brnograndprix.com

Štítky rekord, Grand Prix, Masarykův okruh, Brno, motocykl, Karel Abraham, Jorge Lorenzo, Casey Stoner, Jiří Smetana, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při brněnské Grand Prix budou letos padat traťové rekordy  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.