Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na kuželkářském mistrovství světa se přepisují rekordy

Brněnský světový šampionát juniorů v kuželkách má zatím skvělou bilanci. Za čtyři hrací dny v sobotu soutěžící překonali čtyři světová maxima. Češka Natálie Topičová navíc slaví titul mistryně světa.

Po nejlepších výkonech juniorek Německa a juniorů Srbska, přepsali v pátek světový rekord v tandemu junioři Adrian Szulc a Mikolaj Konopka z Polska. Nejhodnotnější výkon však předvedl v sobotu český reprezentant Zdeněk Ransdorf, který ve sprintu na čtyřicet hodů srazil 248 kuželek. Překonal tím nejen juniorské maximum Srba Vilmose Zavarka, ale o pět bodů i celkový světový rekord Němce Torstena Reisera.

„Tady v Brně jsou super dráhy, sedí mi. V prvním kole se mi podařilo chytit se hned od začátku náhozu a poté jsem to už jen držel, padalo mi to skoro samo. Je to zatím můj největší úspěch, cením si ho navíc i proto, že jsem překonal výborného Srba Zavarka,“ řekl jednadvacetiletý hráč TJ Sokola Duchcov.

Rekordní nához předvedl Ransdorf v prvním kole sprintu, v tom následujícím však po rozstřelu s Italem Eggerem skončil před branami čtvrtfinále. „Rozstřel, nebo-li sudden victory, je už o náhodě, takže tentokrát měl víc štěstí Ital. Mám z dnešního sprintu proto trochu smíšené pocity, ale s odstupem času určitě převáží ten dobrý ze světového rekordu,“ sdělil juniorský reprezentant. Ze druhého kola nepostoupil ani další junior Michal Pytlík. Titul mistra světa vybojoval v rozstřelu o jedinou kuželku Denis Annasensl z Německa.

Podobně dramatické bylo i finále juniorek. Natálie Topičová z Valašského Meziříčí srazila v rozstřelu o jedinou kuželku více než Chorvatka Katarina Zajec a stala se ve věku šestnáct let juniorskou mistryní světa. „Je to úžasný pocit, vůbec jsem to nečekala. Porazit Sinu Beisser v semifinále a poté vyhrát o jedinou kuželku je skvělé. Při rozstřelu mi bylo hrozně, ale dopadlo to dobře, takže jsem šťastná. Nevím, čím to je, že se mi tak daří. Sedí mi zdejší dráha a mám ráda vyhecované hlediště. Jsem ráda, že mě všichni tak podrželi,“ uvedla Topičová. Další Češka Renáta Navrkalová nepřešla přes první kolo, Simona Koutníková přes čtvrtfinále.

Šampionát U23 v neděli vyvrcholí soutěží jednotlivců - juniorek a juniorů. Při slavnostním vyhlášení budou ve čtyři hodiny odpoledne dekorováni i vítězové kombinace a nejlepší národy mistrovství.

Napsala Jana Pokorná

Štítky kuželky, mistrovství, světa, Brno, zprávy, sport, 2014, vodova, natalie, topicova, medaile, rekord, mistrovství světa, Německo, Polsko, Srbsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kuželkářském mistrovství světa se přepisují rekordy  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.