Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnští závodníci o nehodě, při níž zemřely divačky

Minulou sobotu došlo na Rally show Uherský Brod v obci Lopeník na uzavřené trati první rychlostní zkoušky k tragické havárii Mitsubishi Lancer EVO 9 se startovním číslem 27.

Bratrská posádka brněnských právníků Michaela a Josefa Bartončíkových vyletěla za horizontem ze silnice, kde neovladatelný vůz smrtelně zranil čtyři dívky.

Všemi celostátními médii za poslední dny proletěla spousta objektivních i zcela nesmyslných informací. Celou události nyní komentují Michael a Josef Bartončíkovi ve svém oficiálním vyjádření, které zveřejňujeme v originálním znění.

Tiskové prohlášení k tragédii na Rally show Uherský Brod

S ohledem na některé nepřesnosti, jež se objevily v médiích, jakož i na zcela nedůstojné reportáže TV Prima a TV Nova stran tragické události při automobilové soutěži Rally show Uherský Brod, jsme nuceni, ač neradi, podat toto tiskové prohlášení.
Oba dva jsme pravidelnými účastníky rally již od roku 2001, tj. po dobu více než deseti let.

Příčinu nehody po důsledné analýze nespatřujeme v chybě posádky. Po celou dobu jízdy předcházející nehodě ve vozidle panovala zcela profesionální a zodpovědná atmosféra. Nic, tj. ani chování vozu, ani charakter úseku v inkriminovaném místě nenaznačovalo jakoukoliv abnormalitu.

V úseku cca deseti metrů po překonání horizontu dostalo vozidlo racionálně nevysvětlitelný boční impuls, který s ohledem na rychlost vozidla a šířku tratě nebylo možné korigovat. Vozidlo opustilo vozovku a stalo se neovladatelným. Pohybovalo se až do místa střetu s diváky souběžně s vozovkou, a to ve vzdálenosti maximálně dvou metrů od vozovky.

Důvodem vzniku tragédie se tak jeví souhra nešťastných a na straně posádky nepředvídatelných okolností. Tato fakta objektivizují i dosavadní výsledky vyšetřování nehody.

Žádná ze shora uvedených skutečností však nemůže vyjádřit míru úcty mladým obětem neštěstí a hloubku bolesti, kterou cítíme s pozůstalými a všemi, jichž se tato obrovská tragédie dotkla. Vnímáme obrovské zoufalství rodinných příslušníků a vyjadřujeme jim nejhlubší soustrast.

Závěrem si zdvořile dovolujeme požádat mediální obec o prezentaci tohoto prohlášení v plném rozsahu a současně děkujeme za všechny dosud zveřejněné objektivní příspěvky k tomuto neštěstí.

Michael a Josef Bartončíkovi

V návaznosti na víkendové neštěstí zrušil Svaz rally dnes odpoledne zbylé dva podniky letošní sezony - slušovickou Mikuláš rally a Pražský rallysprint.

Foto: HZS Zlínského kraje

Štítky havárie, rallye, Uherský Brod, Mitsubishi Lancer Evolution, Lopeník, TV Prima, TV Nova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští závodníci o nehodě, při níž zemřely divačky  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.