Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnské velké ceně se zvýšila ztráta. Závody se však pojedou i příští rok

Milion korun. O tolik stoupla oproti loňsku Automotodromu Brno ztráta za pořádání Velké ceny České republiky. Ta se tak vyšplhala k téměř dvaačtyřiceti milionům korun.

Do vyšší ztráty se závody dostaly, i když na ně letos přišlo o deset tisíc více návštěvníků. „Bohužel tím, co vyděláme, kompenzujeme snížené plnění ministerstva školství a města Brna. Navíc se zvyšuje zalistovací poplatek,“ uvedla předsedkyně představenstva Automotodromu Brno Ivana Ulmanová. Dotace od ministerstva přitom klesla o milion a půl a činila pětadvacet milionů korun. Od města se pak snížila na polovinu, tedy na pět milionů korun. 

O zvýšení dotací pro příští rok jednali zástupci okruhu s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem už v létě. „Hašek splnil slib a zajistil od kraje vyšší příspěvek. Nyní také jednáme s ministerstvy, aby nám poskytli dotaci ve výši zalistovacího poplatku, který pravděpodobně stoupne kvůli aktuálnímu kurzu eura,“ vysvětlila Ulmanová.

Závody se však v příštím roce na brněnském okruhu pojedou a představí několik novinek. „Tou první je termín, který se posouvá o týden zpět. Umožní tak navrácení původního harmonogramu závodů a přidání druhého závodu Red Bull Rookies Cupu, kde se představí český jezdec Martin Gbelec,“ informoval mluvčí Masarykova okruhu Jiří Smetana.

Změna termínu zajistí týmům také dvoudenní testování, na které poskytne automotodrom fanouškům bezplatný vstup. „Stejnou šanci zřejmě dostanou i měsíc před velkou cenou, kdy by na okruhu měli testovat mistr světa Marc Marquez a druhý vicemistr Dani Pedrosa,“ podotkl Smetana.

Novinkou bude také změna přírodní tribuny A na kemp pro motorkáře. „Vytvoříme zázemí pro několik stovek návštěvníků. S vstupenkou na tuto tribunu navíc ušetří za parkovné, ubytování jinde a automotodrom jim garantuje kvalitu i cenu jídla a pití,“ nastínil marketingový ředitel Automotodromu Brno Michal Klouda. Pokud si nadšenci koupí vstupenku nyní, zaplatí po odečtení vstupného za ubytování zhruba dvě stě třicet korun za noc.

Cena ostatních vstupenek na přírodní tribuny se v předprodeji nemění. „Naopak se o dvě stě korun navýší částka, kterou za ně zaplatí návštěvníci na místě. Chceme lidi totiž více motivovat k nákupu v předprodeji,“ zdůvodnil Klouda. Ceny sedadlových místenek zůstávají beze změny, zlevnila jen vstupenka u tribuny T5.

Na nové motorce značky Honda se na okruhu v příštím roce představí domácí jezdec Karel Abraham. „Jedná se o typ open, který je téměř stejný jako prototyp. Jiná je jen elektronika, válce, brzdy a tlumiče,“ vypočítal manažer týmu Cardion AB Motoracing Karel Abraham starší.

Ke změně stoje přistoupil, protože se s původním dodavatelem nebyli schopni dohodnout na vývoji. „Oproti Italům se s Japonci jedná úplně jinak. Italové vám naslibují vše, ačkoli skutečnost je jiná. Japonci jsou více striktní, ale tvrdí se o nich, že to co řeknou, to dodrží,“ objasnil Abraham starší.

Pochválil si také spolupráci s Lucou Scassou, který jezdil závody za zraněného Abrahama. „Je to perfektní, skromný kluk. Tým s ním byl velmi spokojený,“ uzavřel manažer týmu.

Autoři

Štítky Masarykův okruh, automotodrom, závod, MotoGP, velká cena, Karel Abraham, Česko, vstupenka, Michal Hašek, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Jiří Smetana, Brno, Marc Márquez, Dani Pedrosa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské velké ceně se zvýšila ztráta. Závody se však pojedou i příští rok  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.