Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hejnová obhájila titul mistryně světa, Veselý skončil osmý

Zuzana Hejnová obhájila titul mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek. Ve finálovém závodě v Pekingu zvítězila suverénně v nejlepším letošním světovém výkonu 53,50 sekundy.

Naopak oštěpař Vítězslav Veselý na triumf z předloňského šampionátu v Moskvě nenavázal a skončil na osmém místě výkonem 83,13 metru. Na trůnu ho vystřídal Keňan Julius Yego, který zvítězil nejdelším hodem za posledních 14 let 92,72 metru.

Hejnová se po vleklých zdravotních problémech a rozpačitém úvodu sezony dostala před mistrovstvím světa do výborné formy a v Pekingu vybojovala další zlatou medaili po třech dominantních bězích. Ve finále dosáhla svěřenkyně Dalibora Kupky osmého nejlepšího výkonu kariéry, ke svému českému rekordu z Moskvy se přiblížila na 67 setin.

Za českou reprezentantkou skončily dosavadní jednička letošních tabulek Shamier Littleová (53,94) a další Američanka Cassandra Tateová (54,02).

Veselý se finálovou soutěží protrápil. Do užšího osmičlenného finále se dostal na poslední chvíli třetím pokusem dlouhým 83,13, který pak už nevylepšil. Jeho letošní maximum 88,18 z červnového mítinku v Birminghamu by znamenalo třetí místo.

Rovněž ve třetí sérii se zrodil Yegův vítězný hod. Keňský oštěpař, jenž kdysi piloval techniku podle videí na internetu, získal první medaili z velké světové akce. Překonal africký rekord i vlastní nejlepší výkon sezony a zařadil se na třetí místo historických tabulek za světového rekordmana Jana Železného a Fina Akiho Parviainena. Právě Železný jako poslední hodil dál než Yego, v roce 2011 na mistrovství světa v Edmontonu zvítězil výkonem 92,80.

Druhý dnes skončil v jedné z nejkvalitnějších soutěží historie Egypťan Ihab Abdelrahman, který si vylepšil letošní maximum na 88,99. Bronz vybojoval Fin Tero Pitkämäki, jenž hodil 87,64.

Hned devět oštěpařů překonalo hranici 83 metrů, což se stalo teprve potřetí v historii. Podobně kvalitní finále byla dosud jen na MS v Seville 1999 a na olympijských hrách v Sydney o rok později. Poprvé také pět oštěpařů v jednom finále hodilo přes 87 metrů.

Zdroj: ČTK

Štítky Zuzana Hejnová, Vítězslav Veselý, Peking, oštěpař, finále, Moskva, olympijské hry, Shamier Little, Cassandra Tate, Jan Železný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejnová obhájila titul mistryně světa, Veselý skončil osmý  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.