Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zastupitelé kraje schválili garanci Grand Prix v Brně

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje dnes schválilo dříve avizovaný záměr stát se garantem konání motocyklové Grand Prix České republiky v Brně. Součástí garance je zajištění financování zalistovacího poplatku z rozpočtu kraje a dalších zdrojů. Těmi by měly být prostředky od města Brna, peníze vyčleněné státem a jihomoravskými podnikateli.

Zastupitelé rovněž schválili záměr kraje prosazovat zařazení Grand Prix ČR v Brně mezi akce s trvalou podporou státu.

„Byl jsem zastupitelstvem pověřen, abych jednal se společností DORNA SPORTS S.L. o podmínkách licence pro Jihomoravský kraj na pořádání Grand Prix České republiky v Brně na dobu minimálně 3 let. Zároveň podám žádost ministerstvu školství o dotaci  ze státního rozpočtu České republiky ve výši 40 milionů korun na příští rok a také žádost o dotaci z rozpočtu Statutárního města Brna ve výši 10 milionů korun. Jsou to částky, o kterých jsme už jednali. Pokud nám bude vyhověno, na 50. ročník Grand Prix bychom získali až 50 milionů korun,“ řekl hejtman Michal Hašek.

„Zalistovací poplatek je na umožnění pořádání konkrétního závodu. To že by měl být držitelem licence kraj, není v Evropě neobvyklý model. Jihomoravský kraj by vystupoval v pozici formálního pořadatele Grand Prix České republiky, nicméně přímou pořadatelskou činnost by zadal třetí osobě. Platí, že by Jihomoravský kraj za tohoto stavu vstoupil do smluvního vztahu se společností Automotodrom Brno jako s místem, kde se Velká cena pojede,“ zdůraznil hejtman Hašek.

Po systémovém a kontinuálním řešení financování Grand Prix dlohodobě volají její pořadatelé. Důležitou položkou při jednání organizátorů a kraje jako partnera bude maximální otevřenost financování. To již několikrát zdůraznili zástupci státu i samosprávy. Díky avizované krajské garanci mohl, přes z počátku velmi nejistou situaci, Automotodrom Brno v srpnu tohoto roku potvrdit závod MotoGP i v příští sezoně. Konkrétní podmínky spolupráce budou nyní jednotlivé strany ladit. "Rozhodnutí zastupitelstva bereme jako další krok k zahájení jednání o konkrétních podmínkách spolupráce na organizaci přístího ročníku velké ceny. Zatím ještě není mechanismus, který by financování řešil, ale věříme, že k němu i na základě dnešního potvrzení garance dospějeme," řekl Brněnské Drbně mluvčí Automotodromu Jiří Smetana.

Letošní akci navštívil souhrný počet 240 000 diváků, z toho závodní neděle přinesla návštěvu 138 000 návštěvníků.

 

Štítky Grand Prix, velká cena, Brno, Masarykův okruh, automotodrom, garance, kraj, závody, financování, Jihomoravský kraj, Česko, Michal Hašek, Grand Prix ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Jiří Smetana, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé kraje schválili garanci Grand Prix v Brně  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.