Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sobotní závod v Assenu: Abraham a Kornfeil na bodech, Hanika spadnul

Jezdci motocyklového mistrovství světa si v nizozemském Assenu zahráli tento víkend dešťovou ruletu. Tradičně nestálé počasí přineslo nejvíce štěstí bratrům Marquezovým a Britu Anthony Westovi. Naši jezdci se neztratili, když Jakub Kornfeil získal jedenácté, Karel Abraham pak čtrnácté místo. Mohlo však být i lépe.

Hanika spadnul, Kornfeil chybou soupeře ztratil mnoho pozic

Závod malorážek, tedy třídy Moto3, odstartoval na čele týmový kolega našeho Karla Haniky Australan Jack Miller. Přehnaná snaha ujet soupeřům však přinesla chybu a Miller se v první zatáčce druhého kola poroučel do kačírku a závod pro něj skončil. Další průběh jízdy se odehrával v režii týmu Estrella Galicia a Španělů Alexe Marqueze a Alexe Rinse. I když se v polovině závodu mezi ně vklínil Portugalec Oliveira, cíl spatřili jako první právě oba Alexové. Náš Karel Hanika startoval z velice dobré šesté pozice a krátce po startu dokonce figuroval na třetím místě. Bohužel další průběh jízdy Moto3 pro něj znamenal sestup o několik pozic, stále však v rámci čelní skupiny.

Definitivní konec nadějí přišel v čase, kdy zbývalo do konce pouhých sedm kol. "Myslel jsem, že mám v zatáčce, kde běžně jezdím na trojku menší rychlost než jindy, podřadil jsem tedy až na jedničku, ale nakoplo mě to a šel jsem k zemi," hodnotil chybu Hanika. Jakub Kornfeil startoval ze čtrnáctého místa a první kola se držel na dvanácté, později i na desáté pozici. V sedmém kole však chyboval Fin Ajo, což donutilo Kornfeila opustit svou stopu a aby zabránil střetu, musel zatáčku projet skrz štěrkový kačírek. To jej stálo hodně pozic a pouze další famózní stíhací jízda mu zajistila v rámci okolností skvělou jedenáctou příčku. „Pro tyto případy to opravdu chce mít nervy ze železa. Už ani nepočítám, pokolikáté mě postihla taková smůla. V úvodu závodu jsme si pěkně zabojovali, jenže v šestém kole to přišlo. Ajo mně spadl přímo pod kola a jestli jsem ho nechtěl přejet, jakože v žádném případě nechtěl, musel jsem ven," zhodnotil obtížný závod Kornfeil.

Abraham zajel solidně, šance na větší body nebyla malá

V královské kategorii MotoGP startoval brněnský Karel Abraham z nejlepšího místa na roštu v sezoně. Po skvělé kvalifikaci, kdy se mu podařilo porazit všechny ostatní netovární Hondy, zaujal pozici na začátku páté řády. Závod výrazně ovlivnilo proměnlivé počasí a střídavě přicházející a odcházející déšť zamotával hlavu týmovým stratégům. Poslední dešťová přeháňka rozhodla o vyhlášení mokrého závodu. Pořadatelé se rozhodli pro realizaci dvou zaváděcích kol, což však týmům oznámili nepříliš jasnou formou a Abraham vinou tohoto komunikačního šumu zůstal stát na startovním roštu bez vědomí, že má absolvovat další zaváděcí kolo. 

Po startu na mokrých pneumatikách Abraham ztratil dvě pozice, držel se však svých soupeřů a zůstával v boji o mistrovské body. Postupné osychání trati znamenalo výměnu strojů, která v případě týmu Cardion AB Motoracing přišla o dvě kola později než v případě jezdců ze špičky startovního pole. Před Abáju se tak dostalo několik jezdců, které bylo znovu třeba předjet. Zejména s Petruccim se to podařilo až po delší době a takto získaná časová ztráta zřejmě způsobila, že se Lorenzovi, který se propadl až na sedmnáctou příčku, podařilo Karla znovu předjet a připravit jej tak o aktuální třináctou pozici. Vzhledem k tomu, že dnes spadl jediný jezdec, kterým byl Pol Espargaro, můžeme Karlův výsledek vnímat jako skutečně vybojovaný a je příslibem pro další posun Cardionu blíž ke konkurenci.

Vítězem závodu se stal Marc Marquez, který se tak zapsal do dějin jako rekordman s osmi vítězstvími v řadě! 

Štítky motogp, Assen, holandsko, nizozemsko, závody, motocykly, hanika, abraham, kornfeil, Karel Abraham, Jakub Kornfeil, Karel Hanika, Anthony West, Jack Miller, Álex Márquez, Honda, Marc Márquez, Pol Espargaró

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sobotní závod v Assenu: Abraham a Kornfeil na bodech, Hanika spadnul  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.