Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Motocyklová Grand Prix v Brně má schodek 59,5 milionu korun

Letošní motocyklová Grand Prix v Brně má po vyhodnocení hospodářského výsledku schodek 59,5 milionu korun, téměř o 18 milionů více než loňský ročník. Pořadatelé stále čekají na to, až ministerstvo školství uvolní dotaci 30 milionů korun na zalistovací poplatek, kterou v červenci schválila vláda.

Pokud by dotaci dostali, činila by celková ztráta 29,5 milionu korun. Což by bylo nejméně od roku 2010, kdy se skokově zvýšil zalistovací poplatek za účast v seriálu.

"V hospodaření nemáme dotaci započítanou. Měl by ji obdržet přímo promotér seriálu od Autoklubu České republiky. Pokud by dotace nebyla čerpána, šla by celá tíže zalistovacího poplatku na naši stranu, což by pro nás bylo likvidační," uvedla na dnešní tiskové konferenci ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová. Poplatek za zařazení do kalendáře mistrovství světa činí zhruba 70 milionů korun.

Ministerstvo školství v srpnu informovalo vedení automotodromu, že si od Evropské komise vyžádalo posouzení, jestli se udělením dotace nedopouští nedovolené veřejné podpory. "Byli jsme požádáni o vyjádření. Z našich právních rozkladů vyplývá, že komunitární právo neporušujeme. To jsme také ministerstvu sdělili a poskytli mu vyžádané podklady," řekla Ulmanová s tím, že pokud by byl případ motocyklové Grand Prix v Brně vyhodnocen jako nedovolená veřejná podpora, analogicky by nemohla čerpat dotaci spousta dalších sportovních a kulturních akcí v České republice.

Letošní Grand Prix byla podle vyjádření zástupců automotodromu jednou z nejúspěšnějších v novodobé historii. Závodní víkend přilákal větší počet fanoušků (240.695 diváků) než v minulých letech, což mělo příznivý dopad na tržby ze vstupného, a zlepšily se také výsledky obchodní činnosti.

"Náklady táhlo nahoru zvýšení zalistovacího poplatku o deset milionů korun. Také se projevil nepříznivý kurz koruny vůči euru po podzimní intervenci České národní banky. Zbývající navýšení je dáno novými náklady na zajištění energetické soběstačnosti a dalších technických prvků, které po nás žádala Dorna (promotér MS)," uvedla Ulmanová.

Náklady na Grand Prix letos činily 151,7 milionu korun, o 11,5 milionu více než loni. Příjmy ze závodního víkendu byly 92,2 milionu korun. Tržby ze vstupného vzrostly o 16,1 milionu korun na 69,7 milionu. Výnos z obchodní činnosti vzrostl z loňských 19,9 milionu na 22,6 milionu korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Grand Prix, motocykl, Brno, dotace, poplatek, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Autoklub České republiky, Evropská komise, Česká národní banka, Masarykův okruh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motocyklová Grand Prix v Brně má schodek 59,5 milionu korun  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.