Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Masarykův okruh možná přepíše rekord, do Brna se o víkendu chystá formule 1

1:43,260. Už čtyři roky odolává oficiální rekord Masarykova okruhu stanovený při závodu formulí AutoGP pokusům o překonání. To se může změnit o nadcházejícím víkendu. Tradiční závodní víkend Masaryk Racing Days totiž poprvé hostí sérii BOSS GP. V ní startují vozy z nejprestižnějších formulových sérií na světě – World Series by Renault, GP2 a také F1.

Na start závodu BOSS GP by se mělo postavit 14 formulí. Mezi nimi převládají vozy Dallara určené pro série GP2 a WSbR. Pohánějí je buď osmiválcové čtyřlitry Mecachrome, nebo šestiválcové motory Renault o objemu 3,5 litru. Největším adeptem na pokoření rekordu je ale monopost Benetton B197, s nímž v roce 1997 závodil Jean Alesi v F1. Vůz připravuje tým Mansell Motorsport nesoucí jméno další legendy automobilového sportu – pilota F1 Nigela Mansella. „Jde o jedinečnou šanci vidět v Česku v závodním nasazení skutečnou F1 se vším všudy – včetně zvukové kulisy desetiválcového motoru, které už dnešní formule nemají,“ podotýká manažerka závodu Jana Božková.

Pokud budou ideální podmínky, měl by vůz rekord bez problémů atakovat. „Z exhibičních jízd víme, že vozy F1 dokážou zajíždět v Brně časy kolem 1:35. Na oficiální rekord tak má vůz přibližně osmivteřinovou rezervu,“ upřesnila Božková.

Víc jak 150 aut na startu

Kromě série BOSS GP se na Masaryk Racing Days představí i kompletní středoevropská závodní špička. Ve všech kategoriích se na start postaví víc jak sto padesát závodních vozů. „Oproti předchozím rokům je to výrazně vyšší počet aut. Takto obsazené závody se jezdily naposledy v době před vypuknutím hospodářské krize,“ říká Jana Božková. Ve startovním poli se objeví jezdci nejen z České republiky a Slovenska, ale i Rakušané, Poláci, Slovinci, Maďaři a další národnosti. Ve startovní listině je i několik extrémně zajímavých vozů – třeba ultimátní sportovní Saleen S7R se v Brně představí hned ve třech exemplářích, konkurovat mu bude plejáda strojů Porsche, Ferrari nebo majestátní Mercedes SLS.

Volkswagen Castrol CUP

Dvě hlavní série doplní na dráze polský značkový šampionát VW Castrol CUP. V něm startují pouze vozy Volkswagen Golf, díky unikátnímu systému závodů si ale Castrol CUP vydobyl pověst jednoho z nejzábavnějších automobilových seriálů ve střední Evropě. Vozy jsou vybaveny takzvaným „push-to-pass“ systémem, který řidiči dovoluje krátkodobě zvýšit výkon vozu. Počet takových zvýšení na jeden závod je limitován, piloti tak musí taktizovat a s jeho využitím šetřit. Počet zbývajících aktivací push-to-pass se zobrazuje prostřednictvím velkých světelných číslic za zadními okny vozu, diváci tak mají přehled o tom, kolikrát už konkrétní vůz zrychlení využil.

Přehlídka historických českých formulí a doprovodný program

Už tradičně se na Masaryk Racing Days představují historické české formule. Diváci je budou moci vidět na dráze dvakrát během dne při exhibiční jízdě, zblízka si je mohou prohlédnout v expozici na centrálním parkovišti u řídící věže. Pro návštěvníky je připraven i další doprovodný program – zdarma si mohou zajezdit na simulátoru formule 1, pro děti budou připraveny nafukovací skákací atrakce. Na říjnový závod Czech Drift Series pak diváky navnadí exhibice driftu, která vyplní pauzy mezi závodním programem.

Denní vstupné stojí 150 Kč, k dopravě na okruh mohou návštěvníci využít zdarma mimořádnou linku 400 z Mendlova náměstí.

Štítky Brno, automotodrom, Formule 1, závody, boss f1, racing days, Masarykův okruh, rekord, Renault, Světová série, Nigel Mansell, Volkswagen, Česko, Jean Alesi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykův okruh možná přepíše rekord, do Brna se o víkendu chystá formule 1  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.