Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Kornfeil byl v deštivé Velké ceně ČR šestý, vyhrál McPhee

Jakub Kornfeil obsadil šesté místo v deštivé Velké ceně České republiky silničních motocyklů ve třídě Moto3 a připsal si třetí nejlepší výsledek v sezoně. Z premiérového vítězství v seriálu mistrovství světa se radoval Skot John McPhee, kterému pomohl i pád lídra šampionátu Brada Bindera z JAR.

Druhý domácí jezdec Karel Hanika, startující na divokou kartu, skončil v Brně šestnáctý a těsně mu unikla bodovaná pozice.

Třiadvacetiletý Kornfeil výborně odstartoval. Ze třetí řady se rychle posunul až na třetí místo, na začátku druhého kola byl už druhý a stíhal vedoucího Jorgeho Martína ze Španělska. Poté se lehce propadl a většinu závodu se držel ve skupince bojující o sedmé místo. K mírnému posunu vpřed mu pomohly pády soupeřů, vedle Bindera na mokrou trať doplatili i Khairul Idham Pawi z Malajsie nebo Španěl Aron Canet.

"V úvodu to bylo skvělé. Já jsem jenom nedokázal udržet tempo kluků vepředu, což mě štvalo. Šesté místo je ale dobré, je to hromada bodů, které se počítají. Na pódium jsem dnes neměl, to si musím přiznat," řekl Kornfeil. Ocenil i práci mechaniků při přípravě motocyklu a zároveň byl rád, že svoji hondu neponičil při nějakém pádu.

Právě chyby soupeřů v závěru mu pomohly dostat se až na čtvrté místo. V posledních dvou kolech jej předstihli Italové Enea Bastianini s Niccolem Antonellim, útok dalších soupeřů už odrazil. "Snažil jsem se všechny držet za sebou, jak to šlo. Věděl jsem, že když se dostane někdo dopředu, tak mně může ujet. Zatáčky jsem tak najížděl defenzivně a držel jsem stopu, což se mi prakticky dařilo až do cíle," řekl jezdec týmu Drive M7 SIC.

Šesté místo je pro Kornfeila druhým nejlepším výsledkem na brněnské trati. Lépe skončil pouze při své premiéře v roce 2010, kdy byl pátý. V průběžném pořadí MS zůstal desátý s 68 body. Po dnešku už ale má čtrnáctibodový náskok před jedenáctým Pawim, který po pádu v Brně nebodoval.

Hanika se v průběhu tréninků i kvalifikace držel na bodovaných pozicích, v závodě ale na většinu soupeřů nestačil. Od začátku se držel ve třetí desítce a šestnáctý nakonec dojel hlavně díky pádům ostatních. "Jsem spokojený hlavně s tím, že náš cíl byl dojet závod, což se nám za těžkých podmínek podařilo. To, že chybělo místo k bodu, samozřejmě mrzí," řekl Hanika, jenž na patnáctého Němce Philippa Öttla ztratil 14 sekund. "Normálně bývám za deště rychlejší, ale dnes mi to nesedlo. Na začátku jsme si přáli vodu, ale na konci víkendu bych byl radši za sucho, tam jsme měli větší šance získat body. Ale dojeli jsme, to je dobré," dodal Hanika.

Štítky Jakub Kornfeil, John McPhee, Grand Prix ČR, Karel Hanika, Jihoafrická republika, Česko, Brno, Jorge Martín, Španělsko, Khairul Idham Pawi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kornfeil byl v deštivé Velké ceně ČR šestý, vyhrál McPhee  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.