Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

MotoGP: Kornfeil dojel devátý, Salač a Abraham nebodovali. Seriál ovládli Španělé

Jakub Kornfeil obsadil ve Velké ceně České republiky silničních motocyklů v třídě Moto3 deváté místo a na Masarykově okruhu tak nenavázal na loňskou třetí pozici. Jeho týmový kolega Filip Salač upadl hned při výjezdu z první zatáčky a závod nedokončil. Karel Abraham na body v královské MotoGP nedosáhl, při suverénním vítězství Španěla Marca Márqueze byl devatenáctý.

Kornfeil po nevydařené kvalifikaci startoval až z dvacátého místa a navíc ho hned v úvodu zbrzdil Salačův pád. Svému mladšímu kolegovi z týmu Redox PrüstelGP se musel Kornfeil vyhýbat a vyjel mimo trať, což způsobilo jeho propad do třetí desítky. Sedmnáctiletý Salač se sice do závodu ještě vrátil, ale brzy odstoupil.

„Stalo se tam hrozně moc věcí. Napřed někomu nejela motorka, další jezdec zareagoval pozdě, a kdybych mrkl okem jinam, byl bych v něm a mimo hru," popsal Kornfeil divoký start. „Pak se mi připletl pod kola Salač a zase jsem ztratil. Není nic horšího, když se takhle trefí dva jezdci stejného týmu. Filip asi chtěl vyhrát závod na prvních tři sta metrech a to nejde," dodal na konto týmového kolegy, který po závodě mezi novináře nepřišel.

Šestadvacetiletý Kornfeil se po poklesu postupně propracoval na bodované pozice a následně do čelní skupiny, v níž po stíhací jízdě obsadil deváté místo. „Jezdil jsem všechna kola zhruba stejně, ale z devátého místa jsem nedokázal nic vymyslet," dodal poté, co vyrovnal svůj třetí nejlepší výsledek v sezoně a v průběžném pořadí MS zůstal devátý.

V boji o vítězství v desetičlenné přední skupině uspěl Španěl Arón Canet, jenž po předloňském třetím a loňském druhém místě vystoupal v Brně poprvé na nejvyšší stupeň. Dostal se díky tomu do čela hodnocení šampionátu o tři body před Itala Lorenza Dalla Portu, který si po stratu ze 17. pozice dojel pro druhé místo. Třetí skončil další italský jezdec Tony Arbolino.

V MotoGP vyhrál stylem start-cíl mistr světa Márquez a připsal si jubilejní 50. vítězství v královské motocyklové třídě. Závod kvůli mokré trati po dešti odstartoval se čtyřicetiminutovým zpožděním a byl zkrácen o jedno kolo na 20 okruhů. Suverénní vítěz kvalifikace Márquez na hondě nedal soupeřům šanci a nikým neohrožován si dojel pro šesté vítězství v sezoně.

Lídr šampionátu porazil o dvě a půl sekundy loňského brněnského vítěze Andreu Doviziosa s ducati a vede před Italem MS už o 63 bodů. Třetí byl Australan Jack Miller. Abraham letošní sbírku tří bodů na důvěrně známé trati nerozšířil a se ztrátou 44 sekund dojel předposlední. „Body nebyly zase tak daleko, ale nedosáhli jsme na ně. Měli jsme jisté technické problémy, které teď řešíme, ale nechci je specifikovat," řekl v depu novinářům Abraham.

Šestadvacetiletý Márquez vyhrál v Brně v MotoGP potřetí a na padesát triumfů v nejsilnější kategorii dosáhl jako čtvrtý jezdec historie. Ještě letos může fenomén posledních let dohnat Micka Doohana (54), v dalších sezonách bude útočit na Giacoma Agostiniho (68) a stále aktivního Valentina Rossiho (89), jenž dnes dojel šestý.

Závod třídy Moto2 vyhrál podobně suverénním způsobem mladší bratrů Márquezů Álex, jenž si dojel pro svůj první triumf v Brně z pole position. Díky pátému vítězství z posledních šesti Velkých cen zvýšil vedení v průběžném pořadí šampionátu.

Mistr světa třídy Moto3 z roku 2014 vyhrál s velkým náskokem více než tří sekund před Italem Fabiem Di Giannantoniem. O další sekundu zpět byl další italský jezdec Enea Bastianini.

Autoři | Foto MMB

Štítky Motogp, Brno, Masarykův okruh, Jakub Kornfeil, Filip Salač, Karel Abraham, Marc Márquez, Česko, Honda, Ducati, Valentino Rossi

MotoGP: Kornfeil dojel devátý, Salač a Abraham nebodovali. Seriál ovládli Španělé  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.