Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Abraham ví, že v Brně mu zajistí body jen jízda na 110 procent. Kornfeil jede pro zlato

Pátečními tréninky dnes začal program Velké ceny silničních motocyklů na Masarykově okruhu u Brna, jež je nejvýznamnější motoristickou akcí na území České republiky. Třetí místo z minulého roku bude v kategorii Moto3 obhajovat Jakub Kornfeil. Stejně jako v loňské Grand Prix se v nejslabší třídě představí také Filip Salač a v královské MotoGP Karel Abraham.

Kornfeil loni na Masarykově okruhu prožil jeden z nejúspěšnějších víkendů v kariéře. Poprvé v mistrovství světa vyhrál kvalifikaci a start z pole position proměnil ve třetí místo, poté co až do posledních metrů bojoval o premiérové vítězství.

ČTĚTE TAKÉ: Brno o víkendu ožije seriálem MotoGP. Jaké budou změny v dopravě a na co si dát pozor?

„Čím více se blíží brněnský termín závodů, tím víc se mi hlavou honí vzpomínky na loňský úspěch. Letos bych jej chtěl minimálně vyrovnat a nejlépe vyhrát," řekl kyjovský rodák.

Letos se už šestadvacetiletý Kornfeil dostal na stupně vítězů díky třetí pozici v nizozemském Assenu a do Brna přijede jako devátý muž hodnocení MS. Jeho o osm let mladší krajan Salač loni v domácí Velké ceně startoval na divokou kartu, v této sezoně už je pravidelným účastníkem šampionátu a Kornfeilovým kolegou z týmu Redox PrüstelGP. Na Masarykově okruhu bude chtít rozmnožit dosavadní sbírku šesti bodů.

Karel Abraham zajede domácí Grand Prix už po třinácté

Nejzkušenějším Čechem v závodě bude devětadvacetiletý brněnský rodák Abraham, jenž se v neděli postaví na start domácí Grand Prix už potřinácté. Jeho maximem ve Velké ceně je deváté místo z roku 2012. Loni dojel Abraham osmnáctý, letos dokázal mezi elitou dvakrát bodovat, naposledy před čtyřmi týdny na Sachsenringu.

Za ty roky poznávám, jak je stále těžší a těžší se propracovat do kýženého patnáctého místa a výš. Ale do Brna na domácí závody se moc těším, je to pro mě nejnáročnější období za celý rok," řekl devětadvacetiletý brněnský rodák Karel Abraham. „Rozhodují vždy desetinky. Mám sice nejstarší motorku z celého startovního pole, ale je dobře připravena."

V Brně pojede i italská legenda

Velkou cenou České republiky se devatenáctidílný šampionát ocitne přesně v polovině. V roli průběžných lídrů přijedou do Brna v třídě Moto3 Ital Lorenzo Dalla Porta, v Moto2 Španěl Álex Márquez a v MotoGP jeho starší bratr a úřadující mistr světa Marc.

Výhru z minulého roku bude ve své kategorii obhajovat pouze Ital Andrea Dovizioso, druhý muž průběžného pořadí MotoGP. Jeho krajan Fabio Di Giannantonio (loni Moto3) a Portugalec Miguel Oliveira (Moto2) se letos posunuli o kategorii výš.

Nejúspěšnějším závodníkem na Masarykově okruhu ze současných jezdců je italská legenda Valentino Rossi. Aktuálně šestý muž MS si v Brně v roce 1996 připsal první ze svých 89 výher v mistrovství světa a celkově se v české Grand Prix radoval z vítězství sedmkrát. Na startu závodu MotoGP naopak nebude pětinásobný brněnský vítěz Jorge Lorenzo ze Španělska, jemuž vystavily stop zlomené obratle.

Program MotoGP

V pátek jsou na Masarykově okruhu, kde se jezdí mistrovství světa s výjimkou jednoho roku nepřetržitě od sezony 1987, na programu od 9:00 tréninky. V sobotu se po dalších trénincích jede od 12:35 kvalifikace a samotné závody jsou v neděli od 11:00, 12:20 a 14:00.


Průběžné pořadí MS (po 9 z 19 závodů):

Moto3: 1. Dalla Porta (It./Honda) 125, 2. Canet (Šp./KTM) 123, 3. Antonelli (It./Honda) 87, 4. Ramírez (Šp./Honda) 78, 5. Arbolino (It./Honda) 77, 6. McPhee (Brit./Honda) 68, ...9. Kornfeil 52, 25. Salač (oba ČR/KTM) 6.

Moto2: 1. Á. Márquez (Šp./Kalex) 136, 2. Lüthi (Švýc./Kalex) 128, 3. A. Fernández (Šp./Kalex) 102, 4. Baldassarri (It./Kalex) 97, 5. Navarro (Šp./Speed Up) 97, 6. Schrötter (Něm./Kalex) 97.

MotoGP: 1. M. Márquez (Šp./Honda) 185, 2. Dovizioso 127, 3. Petrucci (oba It./Ducati) 121, 4. Rins (Šp./Suzuki) 101, 5. M. Viňales (Šp./Yamaha) 85, 6. Rossi (It./Yamaha) 80, ...24. Abraham (ČR/Ducati) 3.

Autoři | Foto MMB

Štítky Jakub Kornfeil, Karel Abraham, motogp, Brno, Masarykův okruh, Grand Prix, Česko, Filip Salač, Honda, trénink, Mistrovství světa silničních motocyklů

Abraham ví, že v Brně mu zajistí body jen jízda na 110 procent. Kornfeil jede pro zlato  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.