Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

MotoGP se v Brně letos nejspíš pojede naposledy. Stát snížil dotace, jsme v koncích, řekl hejtman

Temné mraky se stahují nad budoucností seriálu MotoGP v Brně. Vláda v pondělí 29. dubna schválila dotaci na letošní ročník Velké ceny Brna. Místo požadovaných 65 milionů pošle Spolku pro MotoGP pouhých 39 milionů. Už loni přitom skončil kvůli nevyplacením dotace od státu závod v dluhu 31 milionů korun. V reakci na to prohlásil dnes jihomoravský hejtman Bohuslav Šimek, že je pro něj rozhodnutí vlády velkým zklamáním a budoucnost Velké ceny v Brně je v ohrožení.

Snížení dotace o 26 milionů je podle Šimka drastickým zásahem do plánování akce. „Pro Jihomoravský kraj a město Brno naprosto nepřijatelné a v konečném důsledku to bude znamenat konec této prestižní sportovní akce v České republice," prohlásil Šimek. Kraj se přitom na konání akce podílí 25 miliony korun, město Brno patnácti miliony.

Brněnský závod série MotoGP se na Masarykově okruhu uskuteční letos 2. až 4. srpna 2019. 

„Opakovat stále dokola, že brněnská motocyklová Velká cena je jedním z nejvýznamnějších sportovních podniků v ČR už mi vlastně připadá zbytečné. Nerozumím, proč musí bývalé i současné vedení města a kraje, někteří senátoři a poslanci neustále obhajovat tuto prestižní akci, o jejíž pořádání soupeří všechny okruhy okolních zemí," dodal Šimek.

Letošní ročník se ještě odjede, poté bude vše nejisté

Šímek i primátorka Brna Vaňková přitom shodně potvrzují, že letošní ročník Spolek ještě uspořádá. „Přiznám se, že nevím, jestli bude město a kraj schopné chybějící peníze doplatit. Stát nás přivedl do velmi složité situace, která určitě může ovlivnit příští ročník," uvedla  primátorka Vaňková.

„Bez dlouhodobého finančního přispění státu to zřejmě v dalších letech nebude možné. Nerad to říkám, ale Velká cena v České republice zřejmě skončí,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Problémy s financováním Velké ceny měl Spolek tvořený krajem a městem Brnem už loni. O kořenech a nesmyslnosti problémů vzniklých v souvislosti se snížením dotací od státu promluvil tehdejší brněnský primátor v rozhovoru pro Drbnu.

 

Foto MMB

Štítky motogp, financování, dotace, stát, Brno, Mistrovství světa silničních motocyklů, Bohumil Šimek, Česko, Markéta Vaňková, Jihomoravský kraj, Masarykův okruh

MotoGP se v Brně letos nejspíš pojede naposledy. Stát snížil dotace, jsme v koncích, řekl hejtman  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.