Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Konec MotoGP v Brně? Stát nechce doplatit 30 milionů, primátor připustil konec závodění

Sotva v Brně skončil závod Mistrovství světa motocyklů seriálu MotoGP, už se nad jeho další budoucností stahují mračna. Stát totiž přispěl na organizaci 39 milionů, přislíbil však 70. Nyní ministerstvo školství odmítá, že by mělo doplatit zbytek. Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) tak poprvé připustil, že by mohl slavný závod v Brně skončit.

Letošní ročník si připsal historický úspěch, kdy na pódiu po 11 letech stál opět český jezdec. Jakub Kornfeil se předvedl v nádherné stíhací jízdě a zařídil desítkám tisícům lidí v Brně životní zážitek. Ten by však mohl být posledním.

„Mě teď po včerejšku čeká řada věcí z hlediska vyúčtování a jednání s vládou o vyrovnávací platbě, která spadá do režimu obecného hospodářského zájmu,“ uvedl primátor Vokřál.

Většina žadatelů dostane méně, říká ministr

S vyrovnávací latbou, o které mluvil primátor, však ministerstvo školství nepočítá. „Dotace byla vyplacena na základě vyhlášeného programu. V rovném přístupu je nutné doplnit, že žadatelů, kteří dostali méně, než předpokládali, je ve sportu většina,“ sdělil náměstek ministra školství Karel Kovář.

Vyšetřování Automotodromu

Ministerstvo chce podle něj podrobněji prozkoumat navíc smlouvy mezi pořadateli a Automotodromem. „Z informací, které máme k dispozici, vyplývá nutnost získat objektivní aktuální údaje o hospodaření celé akce zejména s ohledem na nepřiměřený profit soukromých subjektů z veřejných peněz. Informace BIS je jasným signálem věnovat dotacím na sportovní akce zvýšenou pozornost“ prohlásil Kovář. Reaguje tak na reportáž České televize, která minulý týden zmínila vyšetřování brněnského Automotodromu ze strany BIS. Informační služby mají podle ČT už tři roky prověřovat údajné zapojení veřejných peněz do soukromých projektů Automotodromu.

Náklady snížené na maximum

Při plánování dalších závodů nepřichází podle hejtmana ani snížení nákladů akce.  „Snížit náklady určitě ne, tam jsme udělali maximum toho, co bylo možné. Musíme nejdřív vyúčtovat letošní Velkou cenu, musíme zjistit, kolik jsme vydělali, jestli jsme vydělali a pak budeme jednat dál,“ prohlásil hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO).

Město ani kraj ztrátu doplatit nechtějí. Připouští tak konec slavného brněnského závoudu „Pokud nenajdeme peníze a Grand Prix odejde, tak už se budeme na závod dívat tak jedině v televizi,“ podotkl primátor Vokřál. Na hledání financí ale moc času nemají. Práce na organizaci Velké ceny začínají už na podzim letošního roku. 

Autoři | Foto MMB | Zdroj Česká televize

Štítky Motogp, Brno, masarykův okruh, budoucnost, financování, město, kraj, stát, ministerstvo, primátor, Petr Vokřál, ANO 2011, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, peníze, Jakub Kornfeil, Karel Kovář, Česká televize, Bezpečnostní infor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec MotoGP v Brně? Stát nechce doplatit 30 milionů, primátor připustil konec závodění  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.