Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

DRFG aréna má nejmodernější mantinely a osvětlení v celé republice

Velkými změnami za víc jak 10 milionu korun prošla během hokejových prázdnin víceúčelová hala DRFG. Kromě bezpečnějších mantinelů a úspornějšího osvětlení došlo také k modernizaci střídaček a dalšího vybavení. Tím ale rekonstrukce nekončí. V plánu je i výstavba parkovacích míst, nová střecha nebo chladící technologie.

Oblíbená brněnská hala musela zmodernizovat své vybavení. Kvůli změnám pravidel Mezinárodní federace ledního hokeje, tak došlo k instalaci nových mantinelů. „Mantinely mají vyšší ochranná plexiskla, jsou pružnější, bezpečnější a splňují parametry IIHF,“ komentuje nové vybavení předseda představenstva firmy Starez-Sport Antonín Crha.

Nové mantinely jsou unikátní v tom, že u dospělých hráčů jsou schopny snížit úrazovost až o 50 procent, u dětí kolem 30 procent. Mantinely jsou výrazně snížené zhruba o 20 centimetrů. Naopak plexisklo je zase výrazně zvýšené, čímž dochází ke zvýšené bezpečnosti z hlediska diváků.

Mantinely za necelých 6 milionu korun umožní vytvořit úzké kluziště

Bývalá hala Rondo je tak první hala v České republice, která díky novým mantinelům umožňuje upravit lední plochu jak pro evropský, tak i americký standard. „Zatím zůstáváme u původního rozměru kluziště 28 x 60 metrů. Úzké kluziště zatím platí pouze pro mezinárodní soutěže, nicméně do budoucna jsme připraveni,“ dodala obchodní a marketingová ředitelka klubu Kometa Group Lenka Plšková.

Kromě výměny samotných mantinelů se hala pyšní i modernějšími střídačkami pro hráče, trestnými lavicemi, prostory pro časomíru a sítěmi. Nové vybavení celkem za 5,8 milionu korun zaplatila firma Starez – Sport, která vlastní DRFG arénu od roku 2005.

Modernizace se dočkalo i osvětlení

Nové osvětlení bylo také nutností. Světla totiž nesplňovala předepsané parametry. Poslední dvě sezóny tak hrála Kometa v rámci výjimky extraligy. „Nové osvětlení bylo nutné nejen pro vylepšení požitku ze sledování hry, ale také pro snížení nákladů na provoz haly. Také pomůže ke kvalitnějším televizním přenosům,“ sdělil první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík. Nové osvětlení financovalo Statutární město Brno částkou přes 5 milionu korun.

Výměnou mantinelů a osvětlení ale rekonstrukce nekončí. V plánu do budoucna je i výstavba přibližně 35 parkovacích míst mezi arénou a krasobruslařskou halou. Vznikne zároveň i automatická vjezdová brána. Úprava parkovací plochy za 1, 8 milionu korun bude dokončena na začátku září letošního roku.

Plány do budoucna počítají s novou střechou, chladící technologií nebo kamerovým systémem

Dalšími významnými projekty, které by chtěla firma Starez-Sport uskutečnit je nová chladící technologie, střecha a vnitřní kamerový systém.  „Současná chladící technologie je na hranici životnosti, má před sebou ještě zhruba tři roky.  Jedná se však o ekonomicky velmi náročný projekt v řádech desítkách milionů. Rádi bychom ji udělali příští nebo přespříští rok,“ popsal plány do budoucna Crha. 

Plánů k modernizaci haly tak není málo. Přitom Brno v příštích letech plánuje za více než miliardu korun postavit na výstavišti novou multifunkční halu, kde by hrála právě Kometa. Vzhledem k vývoji hokeji v Brně a zvyšujícímu se počtu mládežnických týmů se však počítá s DRFG arénou i na dále. „Abychom byli dlouhodobě úspěšní, jak město, tak i klub tak by dál Rondo zůstalo kluzištěm s multifunkčním využitím. Investice jsou tedy nutné, protože počítáme, že bude Rondo dál sloužit nejen hokeji,“ dodal Hladík.

Autoři | Foto

Štítky DRFG aréna, hokej, mantinely, osvětlení, modernizace, technologie, Brno, Mezinárodní federace ledního hokeje, Petr Hladík, DRFG, KOMETA GROUP, a.s., STAREZ - SPORT, a.s., Česko

DRFG aréna má  nejmodernější mantinely a osvětlení  v celé republice  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.