Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mladý talent Komety Lukáš Dostál exceloval na mistrovství světa dvacítek. Na semifinále to však nestačilo

V kanadském Vancouveru právě v těchto dnech vrcholí hokejové Mistrovství světa hráčů do 20 let. Česká výprava chtěla letos prolomit čtvrtfinálové prokletí a zabojovat o medaile. Bohužel, sen českých lvíčků ztroskotal ve čtvrtfinále na favorizovaných Američanech. Výraznou pozitivní stopu však turnaj zanechal především pro fanoušky brněnského hokeje. Na turnaji skvělými zákroky vynikal mladý brněnský brankář Lukáš Dostál.

Reprezantace dvacítek turnaj zahájila slibně. Nejdříve lvíčata v prodloužení porazila Švýcary, následovalo neskutečně vyrovnané utkání s Ruskem, ve kterém Češi soupeři podlehli 2:1. V obou zápasech mladý golman Komety, který je na hostování v prvoligové Třebíči, podal vynikající výkon.

Ve třetím zápase s domácí Kanadou musel po třech gólech vystřídat v brance Pateru, který dostal důvěru od koučů od začátku zápasu. Opět sklízel ovace. Po hladké výhře nad Dánskem pak před lvíčaty stanula čtvrtfinálová výzva - USA.

Američané troskotali na Dostálovi, přesto to na postup stačilo

Mezi tyčky se ve čtvrtfinále opět postavil Lukáš Dostál. A od začátku bylo jasné, že se v následujících minutách rozhodně nudit nebude. Dostál si v úvodu poradil se střelou St. Ivanyho i dorážkami Maddena. Američané byli aktivnější a českého gólmana otestovali uzdravený Jack Hughes i Chmelevski. Varaďův výběr se ubránil ve dvou oslabeních a následně se natlačil před amerického gólmana Pekař, ale neuspěl.

Ve 13. minutě převedl své schopnosti Jack Hughes, favorit na jedničku letošního draftu NHL. V obranném pásmu u modré čáry sebral puk Mikyskovi, vyrazil do protiútoku a ideálně uvolnil Catese, který po blafáku do forhendu zasunul puk vedle Dostálova pravého betonu do branky.

Lukáš Dostál v utkání Česko : USA (klepnutím na obrázek se otevře okénko, kde najdete sestřih utkání)

Na začátku druhé dějství ujel do brejku Machala, ale přestřelil. Dostál se vyznamenal při Barrattově bekhendovém zakončení i následné Catesově střele. Ve 27. minutě ale český tým při pokusu o protiútok propadl ve středním pásmu, Robertson vyslal do úniku Norrise a ten prostřelil českého gólmana.

V úvodu závěrečné části si obhájci bronzu, kteří loni v utkání o 3. místo poradili český tým 9:3, vytvořili velký tlak. Dostál vychytal postupně Catese a Barratta. Na druhé straně zkoušel štěstí Zadina, ale střelecké prokletí na turnaji neprolomil. Naděje Varaďova týmu stále držel famózní Dostál. S dorážkami neuspěli Anderson a Farabee. Potom brněnského gólmana nepřekonali ani Poehling a Wahlstrom.

Potom se dočkal český tým a po Nečasově přihrávce prostřelil Primeaua mezi betony Kaut. Při jeho vyloučení se pak snažili vyrovnal po individuální akci Nečas a vzápětí pálil Šalda. Snahu Varaďova celku ukončil v power play Chmelevski.

Famózní výkon, byl to Dostálův turnaj, shodli se spoluhráči i trenér

„Bylo tam plno pozitivních věcí, ale bohužel jsme to nedotáhli do vítězného konce. I když si myslím, že jak jsme snížili na 1:2, tak jsme měli naději. Bohužel, nedopadlo to. Je to zklamání. S kluky z ročníku 1999 jsme vytvořili fakt super kolektiv, tahle parta mi bude chybět. Podobnou jsem opravdu dlouho nezažil," komentoval výkon sám brankář Dostál

„Zklamání je veliké. Nebudeme si nic nalhávat, na nic si hrát. Hráči, na kterých to mělo stát, prostě zklamali. Jenom díky Lukáši Dostálovi výsledky dopadly, jak dopadly," shrnul po čtvrtfinále útočník Martin Kaut.

Celý turnaj nás trápila koncovka a co si budeme povídat, Amerika byla jednoznačně lepší. Jediný světlý článek z našeho týmu na turnaji byl pravděpodobně jen Lukáš Dostál. Je to zklamání, před turnajem jsme si vše představovali jinak. Ve skupině jsme neměli úplně špatné zápasy, ale nedávali jsme góly a nevítězili, hodnotil turnaj kapitán Martin Nečas, další brněnské želízko v ohnu.

„Kdybych měl někoho vychválit, tak určitě Dostyho (Lukáše Dostála). Odchytal neuvěřitelný turnaj, a když byl v bráně, předváděl neskutečné výkony. Nebýt jeho, mohlo by vše vypadat ještě úplně jinak," uzavřel hodnocení útočník Jakub Lauko.

Do semifinále světového šampionátu se čeští junioři probojovali za posledních 14 let pouze jednou. Na medaili tak čekají již od roku 2005 od zisku bronzu v Grand Forks. Další pokus ukončit medailový půst mají lvíčata za rok na domácím turnaji v Ostravě a Třinci.

Foto Kometa Brno, Karel Švec | Zdroj s využitím ČTK

Štítky Lukáš Dostál, hokej, reprezentace, vancouver, mistrovství světa, kometa, Mistrovství světa v ledním hokeji, HC Kometa Brno, čtvrtfinále, Vancouver Canucks, USA, Martin Nečas, Jack Hughes, Martin Kaut, SK Horácká Slavia Třebíč

Mladý talent Komety Lukáš Dostál exceloval na mistrovství světa dvacítek. Na semifinále to však nestačilo  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.