Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kometa hlásí první posily. Ze Sparty přichází Mikuš, z Liberce Bakoš a z Hradce Köhler

Čerstvý letošní mistr extraligy představuje nejnovější posily do svého týmu. Ze Sparty přichází urostlý bek Juraj Mikuš, šikovný slovenský útočník a reprezentant Martin Bakoš putuje pod Špilberk z Liberce a zkušený důrazný forvard Bedřich Köhler zamířil do Komety z hradeckého Mountfieldu.

Zkušený sparťanský Mikuš

Slovenský obránce začínal s hokejem v rodném Trenčíně. V roce 2007 Mikuše draftovalo v pátém kole Toronto, to měl za sebou již první starty ve slovenské extralize a před sebou naopak ročník v dresu slovenské „20“. Mikuš byl pravidelným mládežnickým reprezentantem Slovenska, zúčastnil se MS U18 v roce 2006 a MS U20 v roce 2008.

Do zámoří zamířil bek s dobrým citem pro hru dva roky po draftu, přesunul se ale do záložního celku Maple Leafs – Toronto Marlies. Nejlepší ročník, alespoň co se bodů týká, zažil právě v první ze tří sezon. V 68 zápasech bodoval třiadvacetkrát. V sezoně 2011/2012 se s Torontem Marlies probojoval až do finále Calder Cupu, v tom ale podlehl se svými spoluhráči Norfolk Admirals.

Další ročník už odehrál v Evropě, kde jeho práva pro KHL získal ze Spartaku Moskva Lev Praha. Ve Lvu Mikuš odehrál dvě sezóny. Během premiérového ročníku pražského celku v KHL pomohl týmu celkem pěti body až k postupu do play off. V druhém roce svého angažmá nastoupil celkem k 22 zápasům, v nichž si připsal jen jednu asistenci. Před sezonou 2014/2015 přišel do Sparty. V premiérové extraligové sezoně získal 23 kanadských bodů a vysloužil si pozvánku na své první seniorské mistrovství světa, kde slovenský tým skončil devátý.

mikus.jpg

Juraj Mikuš pokračoval ve stabilních výkonech i v sezoně 2015/2016, v jejíž základní části posbíral slušných 23 kanadských bodů a v play off jich přidal dalších pět. Jakožto hráč Sparty startoval na světovém šampionátu v Rusku, kde si připsal dvě asistence a skončil se slovenským týmem na devátém místě. O rok později si opět zahrál na mistrovství světa, Slovákům se ale tentokrát nedařilo a skončili až čtrnáctí. V klubu z našeho hlavního města působil až do konce letošního ročníku, i letos nahlédl do reprezentace, nicméně nominace na mistrovství světa do Dánska se nedočkal.

Tvrdý Ostravan Bedřich Köhler

Důrazný útočník se narodil 14. února 1985 v Ostravě. S hokejem začínal ve Vítkovicích, za které si také v sezóně 2003/04 připsal první extraligový start. V následujícím ročníku pomohl vítkovickému klubu do semifinále play-off. Zároveň byl v roce 2005 členem reprezentačního výběru do 20 let, který získal na mistrovství světa juniorů ve Spojených státech bronzové medaile.

kohler.jpg

Před sezónou 2008/09 následoval přestup do Zlína, kde strávil dlouhých sedm sezón. V prvním ročníku si také připsal první starty v seniorské reprezentaci. Stadion Luďka Čajky se poté stal místem dosavadních největších týmových úspěchů v kariéře Bedřicha Köhlera. V roce 2013 sice Zlínští podlehli ve finále Plzni, o rok později si ale zklamání vynahradili a získali mistrovský titul po boji s Kometou Brno.

Před sezónou 2015/16 zakotvil obětavý, důrazný a výborně defenzivně hrající útočník v Mountfieldu HK. Ten se tak stal teprve třetím extraligovým klubem, ve kterém hráč se zkušenostmi výhradně z českých stadionů zatím působil. Sezóna 2016/17 byla pro útočníka s oblíbeným místem na brankovišti bodově nejúspěšnější od roku 2012 – v 63 duelech zaznamenal 17 gólů a 15 asistencí. O rok později si připsal stejný počet gólů, k tomu 8 nahrávek. S Hradcem se snažil probojovat do finále, ale cesta skončila opět v semifinále, přemožitelem byl Třinec. Pro Köhlera se tak Kometa stává čtvrtou štací v jeho kariéře.

Šikovný liberecký Martin Bakoš

Slovenský útočník se narodil a hokejově vyrůstal ve Spišské Nové Vsi. Už v dorostenecké kategorii dostal nabídku z bratislavského Slovanu. Zde se pevně zabydlel nejprve v sestavě juniorského týmu a v roce 2007, tedy už ve svých 17 letech, dostal šanci také v nejvyšší slovenské seniorské soutěži. Za A tým Slovanu Bratislava ale začal pravidelně nastupovat až v sezóně 2009/2010.

Díky svým nadprůměrným výkonům zůstal v kádru týmu ze slovenské metropole i po vstupu Slovanu do KHL. V nabité konkurenci nedostával tolik prostoru na ledě, i v pozici hráče třetího či čtvrtého útoku se ale prosazoval. Nebylo tak divu, že si perspektivního útočníka všimli Bílí Tygři. Během ročníku 2014/15 zamířil pod Ještěd a hned se stal jedním z pilířů ofenzivy. Ve stejném roce také poprvé nakoukl do seniorské reprezentace Slovenska, když se představil na Německém poháru.

bakos.jpg

Následující sezona 2015/16 byla pro Bakoše hodně zlomová. Byl to právě on, kdo rozsekl závěrečné šesté finále se Spartou ve druhém prodloužení a získal se svým týmem mistrovský titul. Zdálo se, že šikovný útočník bude pokračovat v Liberci i nadále, nicméně nakonec neodolal lákavé nabídce z čínského klubu Kunlun Peking a zamířil do KHL. Finále s Kometou si tak v loňské sezóně nezahrál.

Naopak nakoukl do prestižní zahraniční soutěže a v ní se rozhodně neztratil. Postupně si upevňoval místo v sestavě a celkem v 52 utkáních posbíral 23 bodů. Vzhledem ke změnám v organizaci se však v Pekingu nedohodl na svém pokračování a vrátil se do Liberce.

Martin Bakoš je zároveň reprezentantem své země. Pravidelně nastupoval už za výběry dvacetiletých. V seniorské reprezentaci působí rovněž stabilně, nechyběl na posledních třech šampionátech. Slováky reprezentuje i na letošním MS v Dánsku.

Foto HC Kometa Brno | Zdroj HC Kometa Brno

Štítky posily, Kometa, hráči, Juraj Mikuš, HC Sparta Praha, Bílí Tygři Liberec, Martin Bakoš, Bedřich Köhler, HC Kometa Brno, Mountfield Hradec Králové, finále, Mistrovství světa v ledním hokeji, Kontinentální hokejová liga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kometa hlásí první posily. Ze Sparty přichází Mikuš, z Liberce Bakoš a z Hradce Köhler  |  Hokej  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.