Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

O víkendu vyražte na mezinárodní futsalový turnaj nevidomých

I když po hřišti létají přihrávky naslepo, jsou tak přesné, jak jen můžou být. Řeč je totiž o týmu nevidomých futsalistů a jejich trenérů z klubu AVOY MU Brno, o. s., kteří se už podruhé stali společně s Masarykovou univerzitou pořadateli mezinárodního turnaje nevidomých futsalistů Bučovice Blind Football Cup 2014. Naprosto výjimečný turnaj s účastí špičkových zahraničních hráčů se v termínu od 30. května do 1. června 2014 odehraje v Bučovicích u Brna.

V celosvětovém měřítku zcela ojedinělý turnaj nabídne utkání vítězných týmů národních lig futsalu nevidomých z Anglie, Německa, Maďarska, Řecka a Brazílie. Několikanásobní vítězové brazilské ligy tým ICB Bahia, jehož hráči přivezli zlaté medaile z paralympiády v Londýně 2012, jsou největšími favority. „Proti Brazilcům s paralympijskými vítězi v týmu už jsem hrál. A byl to zážitek. Jsou neskutečně šikovní a sehraní. Takovou jemnost při zpracování míče, kličku, to u nás nikdo nemá. Byla to neskutečná škola a i proto se na další střetnutí velmi těším,“ nemůže se dočkat zápasu brněnský futsalista Jan Hegr. Jeho tým však rozhodně nezůstává pozadu. Futsalisté AVOY MU Brno si totiž přivezli zlatou medaili z dubnového mezinárodního klubového turnaje v německém Chemnitz.

Nad futsalovým kláním budou dohlížet čtyři rozhodčí včetně dvou zahraničních. Alexandros Karaiosif z Řecka a Cengiz Özenci z Turecka pískají mimo jiné mistrovství Evropy ve futsale nevidomých. O tom, že je turnaj na vysoké úrovni, svědčí i fakt, že bude na místě komentován do sluchátek pro nevidomé diváky a streamován na web. Nejnovější výsledky tak budou průběžně ke shlédnutí online.

A jak je to s těmi přesnými přihrávkami naslepo? Díky vidícímu brankáři a navigátorům za brankou a v půlce hřiště vědí čtyři hráči v poli, kde jsou jejich spoluhráči i protihráči, kam mají útočit a kde je míč, který je navíc ozvučený. „Orientace na hřišti mi problém nedělá, ale je náročné vnímat tolik podmětů najednou, protože člověk musí poslouchat balón, trenéra, musím vědět, kde jsou spoluhráči a protihráči,“ vysvětluje úskalí zápasu Jan Hegr.

Futsal pro nevidomé je výjimečný svým charakterem, nevidomí či těžce zrakově postižení mladí lidé nemají jinou další možnost věnovat se sportu, který by byl kolektivní a při kterém by měli možnost zcela samostatného pohybu. Zlepšují se tak jejich dovednosti jako je prostorová orientace, týmová spolupráce a komunikace, které jsou u řady zrakově postižených na nižší úrovni, přestože jsou pro každodenní život velmi důležité. Futsal pro nevidomé se objevuje na paralympiádě od roku 2004, vůbec poprvé se ale turnaj tohoto sportu konal už v roce 1974. Jeho hlavními průkopníky jsou Brazílie a Španělsko.

AVOY MU Brno je tým nevidomých futsalistů a jejich trenérů, který vznikl v září 2008 při Masarykově univerzitě v Brně jako vůbec první v České republice. V roce 2010 založili vlastní občanské sdružení a sportovní klub, který registrovali pod Český svaz zrakově postižených sportovců. Hlavním partnerem zůstává Masarykova univerzita, resp. její Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky Teiresiás. Kromě zmíněných dvou institucí klub navázal spolupráci i s Fotbalovou asociací České republiky. V současnosti u nás existují pouze dva kluby nevidomých futsalistů, tím druhým je BSC Praha.

Další informace naleznete na stránkách www.avoymubrno.cz.

Tisková zpráva

Štítky futsal, nevidomí, slepí, turnaj, Bučovice, brno, mezinárodní, sport, Masarykova univerzita, trenér, FC Zbrojovka Brno, paralympijské hry, Brazílie, Řecko, Letní olympijské hry 2012, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu vyražte na mezinárodní futsalový turnaj nevidomých  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.