Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně vznikne fotbalová akademie pro talentovanou mládež

Fotbalová akademie pro talentovanou mládež z celého Jihomoravského kraje bude od září v Brně. Memorandum o spolupráci dnes podepsali zástupci Fotbalové asociace ČR, města Brna a Jihomoravského kraje.

V akademii bude 50 fotbalistů ve věku od 13 do 15 let, kteří budou v akademii po dva roky trénovat a chodit v Brně do Základní školy Měšťanská, řekl novinářům generální sekretář asociace Rudolf Řepka. Cílem je vychovat z dětí profesionální fotbalisty.

Memorandum podepsali předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta, primátor Brna Petr Vokřál (ANO) a hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podpisu se zúčastnila i ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), ministerstvo bude akademii podporovat. Spolu s asociací do ní dá podle Řepky pět milionů korun. "Město Brno dá do dvou milionů korun ročně," uvedl Vokřál. Stejnou částkou přispěje podle Haška i Jihomoravský kraj.

Trenéři akademie budou vytipovávat talentovanou mládež ve všech klubech po Jihomoravském kraji. Akademie se bude týkat dvou věkových kategorií, jedna je 13+14 let, druhá je pro patnáctileté hráče. "V každé bude 25 hráčů. Pokud trenéři někoho vyberou a rodiče budou mít zájem, může jít talentovaný hráč do Brna. Brňané mohou bydlet doma, pro hráče z jiných měst máme připravené internáty," uvedl Řepka. Akademie se bude starat o fotbalisty po sportovní stránce, ale také po vzdělávací a výživové. "Skloubíme školní program s tréninky," dodal sekretář. Po dvou letech budou moct ti nejlepší pokračovat v akademiích fotbalových klubů, pokud o ně budou mít kluby zájem.

Brněnská akademie je osmou v České republice. Dvě fungují v Plzni a Jihlavě, další budou od září kromě Jihomoravského také v kraji Ústeckém, Pardubickém, Olomouckém, Jihočeském a Moravskoslezském. "Pro fotbal je to hodně důležitý moment. I když mi v poslední době udělala Zbrojovka Brno radost, stále je co zlepšovat a je potřeba do toho víc šlápnout. Z Moravy je dnes v lize minimum mužstev," uvedl Pelta. Podle něj nemůže být pro moravský fotbal lepší podpora než nyní, když je ministryní školství Valachová z Brna a město plánuje postavit nový fotbalový stadion.

Zdroj: ČTK Foto: Tomáš Sláma

Štítky FC Zbrojovka Brno, fotbal, Jihomoravský kraj, Fotbalová asociace České republiky, fotbalista, ČSSD, Miroslav Pelta, Petr Vokřál, Michal Hašek, Kateřina Valachová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vznikne fotbalová akademie pro talentovanou mládež  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.