Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zbrojovka proti Sigmě. Fotbalový stadion Za Lužánkami se opět bude otřásat v základech

Ve čtvrtek na fotbalovém stadionu Za Lužánkami proběhne Bitva na Moravském poli. Budou se hrát čtyři zápasy v různých kategoriích a posledním zápasem bude brněnská Zbrojovka proti olomoucké Sigmě. Stadion se opět bude otřásat v základech.

Po osmnácti letech zase zpátky na Lužánecké trávě

Na fotbalový stadion Za Lužánkami se po osmnácti letech vrací soutěžní fotbal. Na stadionu se hrálo od jeho založení v roce 1953 až do roku 2001. „Ta myšlenka se rodila poměrně dlouho. V reprezentační přestávce se většinou snažíme s někým hrát, stejně tak už máme v hlavách dlouho myšlenku na to, jakým způsobem se zase alespoň dočasně vrátit na lužánecký stadion,“ říká bývalý hráč Zbrojovky Petr Švancara.

Celý areál se otevírá v 10:30 a v jedenáct hodin se bude symbolický duel přípravek Zbrojovky a Sigmy. Od jedné hodiny proti sobě budou hrát Zbrojovka a Baník Ostrava ve dvou žákovských kategoriích. Tyto týmy jsou momentálně nejlepší v moravskoslezské žákovské lize.

Legendy opět na hřišti

Dalším magnetem pro fanoušky bude zápas legend v pět hodin, který bude hraný na dvakrát třicet minut. „Oba zápasy budou pískat sudí, kteří už nepískají. Seznam hráčů, kteří na zápas legend dorazí, je opravdu široký. Zbrojovka tu bude mít průřez generacemi od dob titulu po současnost,“ doplňuje Švancara.

Celý program bude završený zápasem o sedmé hodině, kdy se proti sobě utkají první týmy Zbrojovky a Sigmy. „Bude to velká událost, lužánecký stadion je pro Zbrojováky posvátný a pro fanoušky lákavý. Už jsem zval všechny známé a moc se na to těším,“ popisuje nejčerstvější posila Zbrojovky Ondřej Vaněk.

Fanoušci mohou navštívit i útroby stadionu

Zájemci si mohou prohlédnout například i šatny, kde je budou provádět hráči mistrovského týmu z roku 1978. Celý stadion bude osvětlený šesti reflektory v osmimetrové výšce.

Od pondělka organizátoři odstartovali předprodej vstupenek. Odhaduje se velká návštěvnost. „Věříme, že kouzlo Lužánek bude hrát opět svou roli, nehraje se tam každý týden a program tentokrát bude opravdu bohatý. je to fenomén a také proto věřím, že těch dvacet tisíc diváků dorazí,“ dodává Švancara.

Na očekávaný počet fanoušků se připravují i nasazení strážníci. „V okolí stadionu jich bude dohlížet čtyřicet, a to včetně psovodů a pořádkové jednotky. Hlídky se zaměří i na bezpečnost chodců a plynulost dopravy. Spolupracovat budou se státními policisty,“ uvedl vedoucí odboru pořádkových útvarů Pavel Čermák. Nicméně nostalgický podtextu celého fotbalové klání by podle městské policie neměl vytvářet žádné komplikace.

Autoři | Foto Miroslav Savula

Štítky stadion Za lužánkami, fotbal, bitva na Moravském poli, SK Sigma Olomouc, fotbalový stadion, Fotbalový stadion Za Lužánkami, Petr Švancara, FC Zbrojovka Brno, FC Baník Ostrava, Ondřej Vaněk, Pavel Čermák

Zbrojovka proti Sigmě. Fotbalový stadion Za Lužánkami se opět bude otřásat v základech  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.