Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brno odkoupí sportovní areál v Ivanovicích za 45,5 milionu korun

Ve středu 11. září odsouhlasili brněnští radní koupi sportovního areálu v Ivanovicích. Ke koupi ho nabídl dosavadní vlastník pozemků, kterým je Tréninkové centrum mládeže 1. FC Brno, s. r. o.

Velká rekonstrukce

Sportovní areál tvoří 2 fotbalová hřiště, víceúčelové hřiště a víceúčelová stavba, ve které jsou umístěny šatny, ubytování, kanceláře a také parkoviště. V zimě je navíc na ploše víceúčelového hřiště umístěna nafukovací hala. Brno získá spolu s pozemky i veškeré vybavení posilovny a hřiště včetně nábytku, které získalo darem.

Kvůli celkovému opotřebení je však potřeba uvažovat nad opravou. „Je to pěkné tréninkové centrum, ale rekonstrukci už potřebuje. Třeba povrch umělých hřišť už není ideální a v některých kabinách jsou rozpadlé skřínky,” vyjádřil se bývalý hráč Zbrojovky Štěpán Rajsigl, který zde na hřištích strávil během působení v mládežnickém týmu spoustu času.

Opravy nesmí ohrozit běžný provoz

Město momentálně zvažuje, zda oprava bude pouze lokální s cenou do 3 milionů korun, nebo celohřišťová, která by měla stát odhadem 10 milionů.

Podle radního pro oblast školství a sportu Jaroslava Suchého by nemožnost využívání sportovního areálu v Ivanovicích měla hlavně zásadní a velmi negativní vliv na další fungování klubové akademie Zbrojovky Brno i Regionální fotbalové akademie, proto ať už se město rozhodne pro jakoukoliv z variant rekonstrukcí, nesmí žádná narušit běžný provoz sportoviště.

V současné době jsou hřiště využívána především pro tréninky mládežnických celků Zbrojovky Brno. Radní plánují, že by sportovní areál v budoucnu mohly využívat všechny brněnské fotbalové kluby.

V zimním přípravném období je pak k dispozici také ostatním brněnským i mimobrněnským fotbalovým klubům a úzce také navazuje na ZŠ Měšťanská, kde má klub zřízeny sportovní třídy a kde jsou také třídy Regionální fotbalové akademie Jihomoravského kraje. 

„Škola tento areál využívá pouze na základě dohody s klubem FC Zbrojovka Brno, takže jakákoliv změna v užívání či rekonstrukce by sportovní přípravu našich žáků ohrozit neměla,” tvrdí ředitel ZŠ Měšťanská Petr Opletal.

Rekonstrukce by mohla ohrozit dotace

Problém by nastal spíše u Zbrojovky i Regionální fotbalové akademie, jejichž trenérské zabezpečení je z velké části hrazeno z příspěvků Fotbalové asociace České republiky (FAČR). „Bez sportovního střediska by bylo téměř jisté, že by FAČR podporu zmíněných akademií zrušila. Všichni talentovaní fotbalisté by poté zákonitě přešli do klubů a ty by pak tyto věkové kategorie musely financovat ze svých prostředků, což by významně zatížilo jejich rozpočet. Jsem velice rád, že k tomu díky rozhodnutí rady nedojde,“  dodává Jaroslav Suchý.

Autoři | Foto Zbrojovka Brno

Štítky Zbrojovka, sportovní areál, Ivanovice, rekonstrukce, FC Zbrojovka Brno, Fotbalová asociace České republiky, fotbal, Jaroslav Suchý

Brno odkoupí sportovní areál v Ivanovicích za 45,5 milionu korun  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.