Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnské šampionky vstupují do nové sezóny. Hráčky amerického fotbalu z Amazons Brno se porvou o další titul

Amazonky z Brna nepoužívají k boji luk ani kopí, ale chrániče a promyšlenou taktiku. Trojnásobné mistryně republiky v americkém fotbale zahájily sezónu. První zápas se odehraje už tuto neděli a hráčky se rovnou předvedou v nových dresech.

Brno se může pyšnit mimořádnými sportovními úspěchy. Krom běžných kolektivních sportů, jako jsou fotbal a hokej, má Brno tradici i v americkém fotbale. Ten se v Česku hraje již od 90. let a míří pořád výš. Brněnské Amazonky, které se v americkém fotbale dostaly až na špičku, o víkendu zahájí sezónu a těší se na zápasy doma i v zahraničí. Letos Brno Amazons čeká poprvé výjezd za hranice, do ligy totiž přibyly polské Warsaw Sirens. I v tomto ročníku ženské ligy se Brno Amazons opřou o zkušené hráčky, které mají odehráno několik sezón.

Amazonky se v letošním ročníku poprvé představí v neděli 15. září na domácím hřišti v Rugby Club Bystrc. Úřadující trojnásobné mistryně vyzve pražský celek Prague Black Cats.

„Do prvního zápasu vlastně člověk nikdy neví, jak to bude vypadat a jestli se kvalitně připravil. V každém případě samozřejmě budeme chtít letos opět útočit na zlaté medaile,“ uvedla hrající manažerka a zakladatelka týmu Lenka Vavrisová. Na domácím hřišti se Amazonkám již tři roky po sobě daří vyhrávat. 

Jde především o taktiku

Americký fotbal je ve světě velmi rozšířený a v posledních 10 letech se rozrůstá i po Česku. Muži mají 4 ligy, ve kterých mohou postupovat. Před pěti lety přibyla mimo jiné i ženská liga a nově se představili i junioři. 

"Jde o kontaktní sport, ve kterém jde hlavně o taktiku, je to taková taktická přetahovaná o míč." popisuje americký fotbal Alžběta Nečasová. "V podstatě vychází z rugby. Na hřiště vždy nastupuje útok jednoho týmu proti obraně druhého a naopak, na začátku má útočný tým 4 pokusy na překonání 10 yardů. Když se jim to povede, dostanou další čtyři pokusy." dodává. Mužský americký fotbal počítá s jedenácti hráči na každé straně, ženy hrají 9 na 9. Ze začátku Amazonky hrály 5 na 5, postupně ale svoje počty zvyšovaly. Druhá liga ženského amerického fotbalu, která vznikla před rokem, si však drží původní nižší počty, i proto, že soutěže se obvykle odehrávají v menších městech. 

Ačkoli se může zdát, že kvůli častému zastavování hry je tento sport nudný a nezajímavý, opak je pravdou. "Jedná se o velmi zajímavý a promyšlený sport, pokud člověk pochopí vcelku jednochuchá pravidla, hra ho dokáže naprosto strhnout." říká Nečasová. K poznámkám, že fotbal je sport pro muže, mají trojnásobné mistryně republiky jasný postoj. "Hloupé komentáře nevnímáme, my hrajeme proto, že nás to baví. Na zápas chodí několik stovek lidí, a když slyšíme, jak si zápas užili, umocňuje to pocit, že to děláme dobře. Na zápasech máme skvělou atmosféru i mnoho fanoušků, kteří nás sledují od začátku." dodává Alžběta Nečasová.

První zápas sezóny bude již v neděli

Letošní rok se do dějin fotbalu zapíše už proto, že má ženská liga poprvé plnohodnotnou soutěž 4 týmů. Amazonky se utkají s hráčkami z polské Varšavy a dvou pražských týmů. Po nedělním zápase s pražskými Black Cats na domácím hřišti Amazonky vyráží 29. září vyzvat za hranice polky z Warsaw Sirens. Následně se pak 6. října v Praze potkají s Prague Harpies a 19. října si brňačky udělají výlet do středočeských Čelákovic, kde na ně budou na domácím hřišti opět čekat Prague Black Cats. Sezónu pak zakončí 26. října zpátky v Brně s Warsaw Sirens. 

Na sezónu se hráčky Brno Amazons svědomitě připravují. Na tréning chodí dvakrát týdně po dvou hodinách, individuální přípravu jim zajišťuje osobní trenér, který Amazonkám připravuje speciální výcvik přímo pro fotbal. Na jaře se z haly, kde v lednu začínají nábory, přesouvají ven, nasazují výstroje a začínají předcvičovat útočné i obranné formace. Příprava pak vrcholí v srpnu, kdy mají hned dvě soustředění, jedno z toho i společně s Brno Sígrs. Sezóna pak končí na začátku listopadu. 

Amazonky čekají úspěšnou sezónu

Letos se na hřiště opět postaví silná sestava. Tým sice obměňoval hráčky, výsledky však Amazonky očekávají příznivé. V obraně Amazons nastoupí nejzkušenější hráčky týmu - linebackeři Ivana Hájková i Lenka Vavrisová, které jsou v týmu už šest let. Po porodu se vrací také pilíř defenzívy Lucie Henešová. Pozice defensive backa patří Martině Červené, která za Amazonky hraje taktéž již od počátků.

Defensivní lajnu vyztuží nově i Mariola Weiser, která se letos podílela na přípravě nejlepšího slovenského celku Bratislava Monarchs, se kterým získala stříbrné medaile v druhé nejvyšší rakouské soutěži. Zároveň je jedinou hráčkou Brno Amazons, která sbírala fotbalové zkušenosti i v zámoří, kde v roce 2016 odehrála sezonu za tým Chicago Force.

Nováčci doplní silný tým

Tým letos nepodpoří Helga Baumann, Monika Hofrichtrová a Magdalena Heroschová, které byly v uplynulých ročnících na hřišti velmi výraznými hráčkami.Velkou posilou bude bezpochyby i nováček Silvie Staňková. 

„Bude to asi znát, že odešly dvě dlouholeté a zkušené hráčky naší defenzivní lajny, ale během letošní přípravy jsme nabraly hodně nováčků, kteří jsou šikovní a talentovaní na sport. Zdařile doplnily naši obranu. Myslím si, že naše defeneziva bude fungovat stejně jako v minulých letech a bude opět nejsilnější v lize,“ shrnuje předsezonní změny kapitánka týmu a nejužitečnější hráčka (MVP) loňského Rose Bowlu Ivana Hájková.

Své stálice má i brněnská ofenziva, která v uplynulých letech prokázala svou sílu. V posledním ročníku ligy soupeři nadělila hned 147 bodů. Mezi opory se řadí obě rozehrávačky Kateřina Šlesingerová a Petra Pejšková, ofenzivní lajnařky Martina Piskačová a Dorota Havlíčková či ofenzivní zbraně wide reciever Alžběta Heroschová a running back Alžběta Nečasová.Trenérská sestava zůstává stejná - Daniel Schmied, Lenka Vavrisová, Jona Lopez Castro a Long Nguyen.

Fanoušky potěší nové dresy a živý přenos ze zápasů

Amazonkám se podařilo získat nového sponzora, brněnskou mediální agenturu Fox Agency. Díky tomu se na hřišti blýsknou v nových dresech. Zároveň jsou ze všech domácích utkání Brno Amazons naplánovány live streamy, díky kterým budou fanoušci mít možnost sledovat zápasy Brňaček odkudkoliv.

 

KDO JSOU BRNO AMAZONS?

Tým Brno Amazons vznikl na jaře roku 2013. Začátky týmu se pojí s bezkontaktní formou fotbalu, které se hráčky věnovaly první rok. Toto období bylo ukončeno na podzim téhož roku zápasem. Od té doby se hráčky věnují kontaktnímu fotbalu. V roce 2015 klub po odehraných přátelských utkání vstoupil do České asociace amerického fotbalu a nastoupil ve všech doposud organizovaných ročnících ženské ligy. V letech 2016, 2017 a 2018 vybojovaly Brno Amazons titul Mistryň České republiky.

Brno Amazons za sebou mají halové i venkovní tréninky, silové přípravy, kruhové tréninky a také individuální přípravy. Součástí předsezónní přípravy byly i víkendové kempy a soustředění s juniorským týmem U19 Brno Sígrs, jejichž soutěže odstartovaly první zářijový víkend.

 

Autoři | Foto Lukáš Kubart

Štítky sport, americký fotbal, Brno Amazons, FC Zbrojovka Brno, fotbal, Amazonka, Česko, Legia Warszawa, Bratislava Monarchs, Prague Harpies, Praha

Brněnské šampionky vstupují do nové sezóny. Hráčky amerického fotbalu z Amazons Brno se porvou o další titul  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.