Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Desítky přenosů, stovky fanoušků z celého světa, nula konfliktů. V Brně se fandilo férově

Spousta lidí si se slovním spojením "fotbaloví fandové" vybaví chuligány, kteří rvou na stadionech sedačky z ochozů a házejí je na hřiště. Že jde fandit zapáleně a přitom pokojně a přátelit se s fanoušky soupeřícího týmu u stejného stolu, ukázalo několik červnových týdnů v brněnském hostinci U Daana. V průběhu konání světového šampionátu se z tohoto místa stala neoficiální fanzóna turnaje. Svůj tým k Daanovi přišly podpořit skupiny Brazilců, Mexičanů, Kolumbijců, Angličanů, Srbů, Chorvatů nebo Francouzů. Všichni naladěni na stejně férovou, sportovní vlnu.

Nejpočetnější ekipu tvořili již od začátku Brazilci. Sledování zápasů jejich týmu dokonce zpestřoval i stylový doprovodný program: bubny, brazilské tance, plážové drinky. Díky České televizi sledovali dění před brněnskou hospodou navíc fotbaloví fanoušci z celého Česka. 

Přátelská atmosféra

Přestože vyhrocené emoce k fotbalu neodmyslitelně patří, U Daana vládl po celou dobu absolutní mír. „Vytvořili jsme důstojnou atmosféru mistrovství světa. Pravidelně chodili fanoušci obou soupeřů a jsem moc rád, že dokázali sportovně fandit bez sebemenšího náznaku konfliktu. Vytvořili skvělou atmosféru a za to jim patří dík," poděkoval provozní hostince. 

kolumbijci.jpg

Na finále přišly tři stovky lidí

Jak se informace o unikátním fanouškovském centru rozkřikla mezi cizinci žijícími v Brně, návštěva stále stoupala. Přirozeně pak vyvrcholila ve finále, kdy došly téměř tři stovky fandů. „To už bylo dost na hraně našich sil," přiznává provozní. 

Nyní se soustředit na Zbrojovku

„Pro nás bylo mistrovství světa jedinečný zážitek a věřím, že se brzy setkáme u dalších sportovních přenosů, které v hospodě pravidelně pořádáme. Teď je totiž opět čas soustředit se na Zbrojovku, i když start rozhodně nebyl příjemný," přiznal provozní. Zbrojovka totiž v druholigové premiéře doma prohrála s Jihlavou 1:3.

Nedělní fotbalové Lužánky

Přátelství navázaná při mistrovství světa s koncem turnaje nevychladla. Fanoušci fotbalu trvale žijící v Brně mají možnost poznat obrovský kus historie brněnského fotbalu - svatostánek za Lužánkami - na vlastní kůži. Každou neděli odpoledne se zde totiž schází parta amatérských fotbalistů na "báčko". „Někteří s námi začali chodit i na nedělní fotbálky na stadion, což je skvělé. Kdo chce, ať si přijde také zahrát. Na stadec určitě trefí," zve milovníky kulatého nesmyslu fanoušek Marek Fišer.

Foto Hostinec u Daana

Štítky mistrovství světa, fotbal, U Daana, fanoušci, fanzóna, FC Zbrojovka Brno, hospoda, Mistrovství světa ve fotbale, Česká televize, Česko, Lužánky, FC Vysočina Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky přenosů, stovky fanoušků z celého světa, nula konfliktů. V Brně se fandilo férově  |  Fotbal  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.