Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lužánecký park přivítá v březnu 72. ročník legendárního Běhu Lužánkami

Nejstarší veřejný městský park v České republice přivítá 18. března již 72.ročník legendárního Běhu Lužánkami. Mezinárodní běžecký závod probíhá nepřetržitě od roku 1946 a tradičně otvírá brněnskou atletickou sezonu.

 

Tratě Běhu Lužánkami vedou po asfaltových a hlinito štěrkových cestách ikonického městského parku. Závody probíhají v disciplínách muži, ženy, žáci, žákyně, dorostenci a dorostenky, junioři a juniorky a handicapovaní atleti. 

Hlavní běžecký závod mužů je dlouhý 8 km, ženský 6,4 km. Traťové rekordy drží v závodě mužů na 8000 m Hillary Kiptum Kimaiyo (Keňa) 2015 – 22:36 minut, v závodě žen na 6 400 m Zita Kácser (Maďarsko) 2015 – 22:02 minut.

„Předpokládáme, že se na startu objeví více než 600 mužů a žen z přibližně 15 zemí světa,“ uvádí ředitel závodu Karel Walter z pořádajícího klubu AC Track & Field Brno. Závod mužů i žen bude rozdělen na dva běhy – rychlejší a pomalejší, výsledky obou běhů budou sloučeny.

Registrace mužů a žen probíhá přes online na www.behluzankami.cz, registrace online je možná do 11. března 2017, volná místa budou k obsazení ještě na místě. Do 11. března je možné se zaregistrovat za 390 korun, na místě v den konání závodu bude registrace za 500 korun.  Nejmladší žactvo a přípravka startuje zdarma,  mladší žáci, starší žáci, dorost, junioři a juniorky za 70 korun.

Závod Běh Lužánkami navázal na tradici Běhu Brnem. Ten od roku 1919 až do druhé světové války propagoval atletiku v nejživějších ulicích města Brna. Po jeho zrušení založili atleti Sokola Brno právě Běh Lužánkami, který navazuje na předválečnou tradici brněnských vytrvalců a jejich soutěží. Prostředí Lužánek a vyhovující délka i terén dovolily pořadateli závodu rozšířit program závodu pro všechny věkové kategorie a na jejich startu se vystřídali všichni nejlepší moravští běžci. V hlavním závodě Lužánek, běhu vytrvalců na okruhu vnějších lužáneckých cest, se vystřídalo v roli vítězů dosud 41 běžců.

Závod byl vždy na začátku atletické sezony prvním testem našich vytrvalců a tradičně zahajuje běžeckou sezónu v Brně. V dosavadní historii se zatím nepodařilo žádnému z běžců vyhrát závod na hlavní trati více než pětkrát. Prvním vítězem byl Šalé, třikrát v Lužánkách vyhráli Slavíček, Jurek, Jůza, Kopecký, Zoubek, Florián, Orálek a Burghardt, Hudák vyhrál Lužánky čtyřikrát, ale zatím nepřekonaný je rekord pěti vítězství Kocourka.

Tisková zpráva

Štítky Brno, Česko, Lužánky, druhá světová válka, Zita Kácser, Keňa, Maďarsko, Field Restaurant, Karel Walter-Jizerský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lužánecký park přivítá v březnu 72. ročník legendárního Běhu Lužánkami  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.