Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Padl nový rekord. Petr Beneš sjel AZ Tower na jednokolce

O nový český rekord se postaral Petr Beneš z Blatné, který v pátek 16. srpna sjel na jednokolce schody v nejvyšší budově České republiky AZ Tower. 632 schodů zdolal za necelých patnáct minut a to hned na první pokus.

Petr Beneš má na kontě hned několik rekordů. V březnu například sjel a seskákal svatohorské schody spojující Příbram s poutním areálem Svatá Hora. Teď se rozhodl sjet brněnský AZ Tower, což se mu povedlo na první dobrou i přes bolest pravého kotníku, který při sjezdech Beneše trápí.

Třicet pater, 632 schodů

Trasu třiceti poschodí čítající 632 schodů sjel český rekordman na jednokolce v čase 14:51:20. Rekord uznala pelhřimovská agentura Dobrý den, která spravuje českou evidenci unikátních výkonů a kuriozit. „Bál jsem se, že budou schody klouzat. Je to těžké, když člověk na vybraných schodech nemůže trénovat.  Takže jsem se připravoval pouze z fotografií a jednou týdně jsem sjel schodiště. Jinak žádný speciální trénink jsem neměl,“ řekl Petr Beneš.

Petr Beneš je tak v současnosti prvním Čechem, který AZ Tower zdolal. „Žádost o vytvoření nového rekordu jsem si podal sám. V podstatě jsem tento rekord sám vymyslel,“ dodal Beneš. Kritéria pro uznání sjezdu se tedy musela vymyslet. „Protože doposud nikdo AZ Tower na jednokolce nesjel nebyly zde žádná kritéria, která by se musely dodržet. Proto jsme povolili kontakt rukou zdi, aby se pan Beneš mohl otočit na další schodiště nebo mohl brzdit,“ popsala kritéria komisařka agentury Dobrý den Barbora Vaňková, která na celý průběh rekordu dohlížela.

Jednou nahoru, podruhé dolů

Beneš nebyl na schodech AZ Tower poprvé. V roce 2013 si zde zajistil další rekord. Tehdy 715 schodů vyskákal a to, za 27 minut a 49 vteřin. Na jednokolce začal jezdit v roce 2003. Tehdy to byl jen doplněk k cyklotrialu. „Ze začátku jsem si to chtěl jen zkusit. Pak mě to ale začalo bavit a drží mě to do teď. Navíc jsem začal v době, kdy to moc lidí nedělalo,“ popisuje začátky Beneš. Jeho šestnáctiletá kariéra je bohatá. Mezi další rekordy patří například pokoření Nuselských schodů nebo Petřínské rozhledny.

Autoři | Foto

Štítky jednokolka, Petr Beneš, AZ Tower, rekord, schodiště, Česko, Blatná, Příbram, Svatá Hora

Padl nový rekord. Petr Beneš sjel AZ Tower na jednokolce  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.