Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

První placka je doma! Adam Ondra získal na mistrovství světa v lezení na obtížnost stříbro

Adam Ondra získal první cennou medaili na právě probíhajícícm mistrovství světa v Innsbrucku. V lezení na obtížnost získal stříbro. Zlato, které obhajoval z minulých dvou ročníků, mu uteklo o vlásek. Celkem má z MS v lezení na obtížnost šest cenných kovů. Další disciplíny ho čekají.

Ondra do finále nastupoval se smíšenými pocity po velmi vydařené kvalifikaci a semifinále, které ale naopak podle jeho představ úplně neproběhlo.

Do finálové cesty ale nalezl klidně a vyrovnaně. V cestě dosáhl stejného bodu jako domácí vítězný Jakub Schubert, takže o konečném pořadí rozhodly výsledky ze semifinále, kde se Schubert umístil před Ondrou.

Rozhodl kritický bod

„Stříbro na Mistrovství světa je dobrý výsledek, nicméně ale já jsem se v tom finále cítil hodně dobře a když jsem spadl, tak jsem byl dost naštvanej, protože jsem nespadl úplně unavej. Ale bohužel najednou tam byl krok, kterej mi prostě připadal takřka nemožnej. V ten moment jsem ani nevěřil, že by to třeba na tu bednu vyšlo, protože jsem tušil, že v tomhle konkrétním kroku spadnou ještě další lezci,“ vypráví těsně po závodě Ondra.

Kvalifikaci ovládl s přehledem

V páteční kvalifikaci Ondra „topoval“ (vylezl až do konce) obě cesty a umístil se tak na prvním místě. Kvalifikaci bral jako test formy a výsledek si pochvaloval. „Kvalifikace šla překvapivě dobře. Sice byla nějaká nervozita v první cestě, ale čím jsem se dostával výš, tím jsem se dostával do toho správného lezeckého stavu. Kvalifikace je takovou zkouškou, jak je člověk připravený. U mě tahle generální zkouška dopadla dobře, cítím se silně a těším se na další kolo,” komentoval výsledky Ondra večer po kvalifikaci.

Ve finále problémy už od začátku

Z nedělního semifinále Ondra postupoval do večerního finále z 5. pozice, kdy ho cesta potrápila. „Byla to nepříjemná cesta a hlavně jsem se od začátku potýkal s příliš suchou kůží, což na těchto dost specifických chytech, které nemají moc velké tření, byl velký problém. Od začátku jsem lezl ve velké nepohodě a musel jsem to celou dobu bohužel dost kontrolovat. Kvůli tomu jsem do těžkého místa dolezl dost unavený a neměl jsem na to, abych tam předvedl víc,“ okomentoval semifinálový výsledek Ondra.

A ještě dodává: „To semifinále bylo vlastně nejdůležitější cesta tohoto závodu, kterou jsem trošku pokazil. Jednak takticky, vzhledem k tomu, že jsem si špatně rozehřál kůži, no a pokazil jsem to trochu i tím čtením té cesty těsně před tím, než jsem spadl," dodal Ondra.

Další medaile visí ve vzduchu

„Každopádně stříbro je rozhodně dobrý a těším se na další disciplíny. Bouldering bude velmi důležitý a hlavně postoupit z kvalifikace, kdy to nebude nic jednoduchýho,“ říká na závěr Ondra, který na letošní MS startuje ve všech disciplínách. V dalších dnech ho tedy čeká bouldering, lezení na rychlost a také tzv. Combined, nová disciplína v olympijském formátu pro Tokio 2020.

Autoři | Foto Lukáš Bíba | Zdroj s použitím TZ

Štítky Adam Ondra, lezení, Innsbruck, mistrovství světa, stříbrná medaile, olympijské hry, Letní olympijské hry 2021

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První placka je doma! Adam Ondra získal na mistrovství světa v lezení na obtížnost stříbro  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.