Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

SOUTĚŽ: Špilberk zažije párty v berlínském stylu. Jan Blomqvist přiveze jedinečné spojení rocku a techna

Jeden z nejoblíbenějších světových producentů současnosti Jan Blomqvist se po roce a půl vrací do Brna. 31. května rozpoutá na Špilberku taneční party v berlínském duchu. Za doprovodu bubeníka Christiana Dammana a klávesisty Felixe Lehmana předvede návštěvníkům hradu strhující koncertní show založenou na dialogu minimalistického techna a živých nástrojů. Vzácné hosty uvede domácí bubenické duo Bratři.

Zahájení festivalové sezóny

V červnu tradičně končí klubová sezóna a hudba se stěhuje pod širé nebe a na festivaly. Také Fléda se v tomto období několikrát přesune ven a rozloučí se s úspěšnou jarní sezónou. Open-air aktivity zahájí exkluzivním koncertem uskupení Jan Blomqvist & Band na Špilberku. Na začátku června uvede ve spolupráci s Moravskou galerií Brno koncert Františka Skály a kapely Finský barok na nádvoří Místodržitelského paláce jako součást doprovodného programu k 28. mezinárodnímu bienále grafického designu Brno 2018. Hudební jaro završí 29. června na piazzettě Janáčkova divadla s programem v rámci festivalu Uprostřed.

„Špilberské hudební léto jsme doposud zahajovali vystoupením českých skupin. Letos reagujeme na narůstající zájem o aktuální zahraniční elektroniku a hostíme Jana Blomqvista, který loni vyprodal Flédu. Chceme tak vyjít vstříc jeho fanouškům, nabídnout jim větší prostory a nový hudební zážitek z koncertu, na němž vystoupí společně se svou kapelou,“ vysvětluje Marie Butula Cichá, dramaturgyně klubu Fléda.

Vynálezce koncertního techna Jan Blomqvist zazářil loni na Flédě jako hvězda festivalu elektronické hudby Echoes, kde představil své nové album Remote Control. Jeho minimalistické techno s přesahy do jiných žánrů se těší nejen velkému zájmu festivalového publika po celé Evropě, v Americe i Kanadě, ale získalo také uznání řady kritiků.

Živá kapela dává Blomqvistově hudbě nový rozměr

Na Špilberku představí koncertní fúzi elektro popu, minimal techna a melancholických vokálů, v níž ve spolupráci s Christianem Dammanem a Felixem Lehmanem spojuje improvizační potenciál a živelnost rockové muziky s intimní produkcí minimalistického techna a důrazem na detail. Kromě skladeb z alba Remote Control, které návštěvníci špilberského koncertu uslyší v nových aranžích, zazní i nejnovější materiál z připravované desky, která vyjde na podzim.

„Hrát s kapelou je mnohem větší zábava. Když hraju sám, mačkám tlačítka, hraju samply a naživo je míchám. S kapelou je na pódiu naprosto jiná dynamika. … Je tam taky více prostoru pro překvapení. Když hrajete s kapelou, všechno nefunguje úplně perfektně, ale někdy se tam stanou věci, které bychom nikdy nedokázali naplánovat. To jsou úžasné momenty. Tvoříme něco nového a je u toho s námi 5000 lidí, kteří jsou svědky toho okamžiku“, vysvětlil Jan Blomqvist rozdíl mezi sólovým hraním a hraním s kapelou v rozhovoru pro slovinský kulturní web Blender.

Před Blomqvistem Bratři

Berlínské trio uvede pražský tandem Bratři ve složení Ondřej a Jiří Veselý. Sourozenecká dvojice profesionálních bubeníků se nechává okouzlovat experimentálními možnostmi elektronické hudby a ve svých živelných vystoupeních pozvedává taneční hudbu na novou úroveň. Neotřelou fúzi analogových zvuků syntezátorů, samplů a živých bicí loni přetavila v EP Monster. Po skončení koncertu pokračuje oficiální afterparty v klubu Fléda, o kterou se bude dělit Fatty M, rezident klubu Roxy a zakladatel pražských warehousových party Komiks, s rezidentem pražských klubů Ankali a Muah Psj.

SOUTĚŽ O VSTUPENKU NA JANA BLOMQVISTA NA ŠPILBERKU 31. 5. 2018

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Foto Fléda | Zdroj Fléda

Štítky Jan Blomqvist, Špilberk, živá hudba, soutěž, hudební skupina, koncert, festival, Brno, Fléda, hudba, styl, hrad, František Skála, rock

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Špilberk zažije párty v berlínském stylu. Jan Blomqvist přiveze jedinečné spojení rocku a techna  |  Soutěže  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.