Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nic nepřijde nazmar. Proto vyhrál ekologického Oskara

 
úterý, 3. prosince 2013, 22:04

Chovat se rozumně, zodpovědně, ekonomicky i ekologicky. To je životním heslem Jiřího Mariana, který realizoval hloubkou i rozsahem unikátní projekt v Hotelu - vinařství Galant v Mikulově na jižní Moravě. A díky tomu letos v říjnu vyhrál takzvaného ekologického Oskara od E.ONu.

Jiří Marian dokázal, že i tak rozlehlý objekt s podlahovou plochou užívaných prostor větší než 12 000 m2 může minimalizovat své provozní náklady, a to chytrým propojením technologií hotelu a vinařství. Dochází tím k využití odpadní energie z jednoho provozu, která je energetickým zdrojem pro jiný provoz. Tím se minimalizují nároky na primární energetické zdroje.

Oceněn za to byl cenou nejvyšší - stal se celkovým vítězem letošního pátého ročníku ekologické soutěže E.ON Energy Globe Award ČR 2013. Vítězství mu také zajistilo účast na světovém finále soutěže, kde se utká s vítězi národních kol ze 161 zemí.

Co vás vlastně vedlo k tomu, že jste se vydal na cestu ekologických úspor? Byla to snaha uspořit peníze za energii nebo osobní vztah k ekologii obecně?

„Obojí. Jelikož jsem podnikatel a provozuji hotel a vinařství, je nutné vždy myslet na minimalizaci nákladů. Mimo to je mým osobním krédem ekologie a zodpovědnost, takže to vlastně je můj koníček. Hotel a vinařství je velmi rozsáhlé, což znamená, že každá úspora nebo naopak spotřeba se projeví ve velkém. Cílem byla minimalizace nákladů a čistější energie. Naší filosofií je vynaložit takové úsilí, aby opravdu nic nepřišlo nazmar.“

Jaký byl původní cíl? Povedlo se uskutečnit vše dle plánovaného podnikatelského záměru?

„Ano, podařilo a jsem na dosažené výsledky hrdý. Hlavní záměr byl minimalizovat spotřebu energie a opakovaně užít každou surovinu, která se zatím běžně považuje za odpad. Byla to týmová práce několika soukromých malých firem a nadšenců. Rozhodující a příkladná spolupráce se rozvinula až při vlastní realizaci, kdy jsme neustále rozšiřovali nápady a ty záměry, které se zdály smysluplné všem, jsme bezprostředně realizovali. Z tohoto pohledu jsem dosáhl a získal víc, než jsem si na začátku přál. V té komplexnosti a šíři se nám zřejmě opravdu podařil unikát, který zatím v České republice nemá obdoby. Dělali jsme všechno citem a bez profesionálních projektantů. Nyní můžeme nabídnout, dle mého názoru, skvělé téma pro diplomovou práci nějakého studenta, který se zajímá o ekologicky úsporné projekty. Mě samotného bude zjištění v rámci analyzovaných dat velice zajímat.“

V čem spočívá hlavní princip, na kterém jste svůj projekt na úsporu energie postavil?

„Jádrem je využití veškeré energie a surovin, se kterými přijdeme do styku v obou provozech. V mnoha případech jde o opakované využití. Například odpadní voda ze sprch, která je vnímána rovnou jako klasický odpad. My této vodě nejprve vezmeme energii, pak ji za několik Kč/m3 vyčistíme a použijeme ještě jednou na spláchnutí záchodů. Energie, která vzniká při kvašení vína, se běžně pro výrobu teplé vody a topení nevyužívá. Také se považuje za odpad. Znovu využívám také odpadní energii ze vzduchu - všude, kde se dá. Když máme 500 lidí v kongresovém sále, to si spokojeností vrním. Každý mi přivezl 70 Wattů za každou hodinu svého pobytu. Ty mu musíme sebrat a ohřát mu za to například teplou vodu na sprchování, a tak dále.“

Jak pocítí přínos inovativní metody úspory energie návštěvníci vašeho hotelu?

„Možná ne úplně všichni a vždycky v pozitivním smyslu. Například ti, kteří jsou i doma zvyklí regulovat teplotu v pokoji otevřením okna, budou u nás zklamáni. Jakmile otevřou okno, automaticky se jim zavře topení v pokoji. Takže když odejdou na celý den, večer se mohou jen divit. Je to trochu i výchova k základní pokoře a odpovědnosti. Ta podle mého názoru patří i do luxusního hotelu. Ale zato si může užít například teplou uhličitou koupel jako ve Františkových lázních. Jen my nemáme CO2 z třetihor, ale z našeho vinařství, kdy je CO2 odpadním produktem kvasinek při výrobě vína. Jak vidíte, nebereme kvasinkám jen teplo, ale i ten CO2. A při konzumaci vína spotřebuje a využije náš host vlastně nakonec i tu energii, která je v alkoholu a ve víně. A to je v našem sklípku prakticky vždycky vnímáno pozitivně. Celý objekt je samozřejmě zateplen patnácticentimetrovou vrstvou polystyrénu a izolační vaty, které mají zabránit zbytečným únikům tepla. Dešťová voda se používá v automatickém zavlažovacím systému či k chovu ryb v zásobní nádrži. Myslím, že opravdu nic nepřijde nazmar. Z odpadu v kuchyni si krmíme pašíky, takže když má host štěstí, může si pochutnat i na domácí zabijačce.“

Co byste vzkázal lidem, kteří mají k ekologii také pozitivní vztah a nosí v hlavě podobnou myšlenku, jak ušetřit energii, stejně tak jako vy?

„V první řadě bych doporučil nevzdávat se a jít si za svým cílem. Jde o běh na dlouhou trať, která s sebou nese jistá úskalí. O to více těší byť sebemenší úspěch, natož pak vítězství v takové, odbornou i laickou veřejností uznávané, soutěži jako je E.ON Energy Globe Award ČR. Vážím si tohoto ocenění a věřím, že inspiruji mnoho dalších.“

Společnost E.ON se snaží organizací ekologických oskarů v Česku zvýšit povědomí o nutnosti energetických úspor a motivovat instituce i jednotlivce k tomu, aby přispěli svým dílem k řešení této celosvětové výzvy.

Do šestého ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR je možné hlásit zdarma jakékoliv ekologické či energeticky úsporné projekty, stavby i nápady již nyní.

Více informací naleznete na www.energyglobe.cz.

PR text

 


 

Kam dál?

Pověrčivý nejsem. Už se však těším, až rok 2013 skončí, říká Karel...

pátek, 15. listopadu 2013, 19:18

Na motocyklového jezdce Karla Abrahama se v uplynulém roce lepila smůla. Nejdříve ho trápila záhadná nemoc a poté si...

Jak se vypořádá Volejbal Brno s odchodem Sládečka?

čtvrtek, 14. listopadu 2013, 12:45

Po nepříliš vydařeném začátku sezony, kdy ze třech extraligových zápasů volejbalisté Brna zvítězili pouze v jediném a v...

VIDEO: Cliff Diver nesmí panikařit, říká Jan Bílý

středa, 16. října 2013, 10:32

Že jste ještě neslyšeli o Cliff Divingu? Tak zbystřete! Tenhle stále populárnější adrenalinový sport je poutavou...

Režisér Jiří Strach: Lidé v Brně dávají do své práce srdce

středa, 9. října 2013, 15:57

Natáčení filmu Osma, o kterém jsme vás minulý týden informovali nyní probíhá v interiérech bývalého bytového družstva v...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Šedá ekonomika podle většiny Čechů brzdí ekonomický růst. Jak s problémem bojují města?

Pojem šedá ekonomika se v médiích objevuje v posledních letech čím dál častěji. Co si ale pod tímto pojmem představit a jak s touhle temnou stránkou ekonomiky bojují česká města? Na to se zeptala redakce Drbny v malém průzkumu.

(NE)OBYČEJNÍ: Slýchávám, že v Olomouci je to pomalý a v hajzlu. Všechno to špatný si ale každý nosí v sobě, říká režisér Vít Hradil

Vít Hradil je rodilý Olomoučák, už dlouhou dobu ale pravidelně cestuje za prací na různá místa v republice i do zahraničí. Společným jmenovatelem jeho práce je film – Vít se totiž živí jako režisér, kameraman či střihač. Jak se ke své práci dostal a ačkoli je neustále kvůli práci mimo Olomouc, co ho táhne zpátky do svého rodného města?

PRŮZKUM: Důvěra Rusů v Putina klesla nejníže od roku 2006

Důvěra v prezidenta Vladimira Putina klesla na nejnižší úroveň za posledních 13 let, tvrdí průzkum státní agentury VCIOM. Ruskému prezidentovi podle něj věří pouze 33,4 procent respondentů, což je oproti prosinci pokles o více než dvě procenta. Informoval o tom dnes deník The Moscow Times. Jedná se již o druhý průzkum po novém roce, který signalizuje snížení důvěry Rusů vůči Putinovi.