Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nic nepřijde nazmar. Proto vyhrál ekologického Oskara

 
úterý, 3. prosince 2013, 22:04

Chovat se rozumně, zodpovědně, ekonomicky i ekologicky. To je životním heslem Jiřího Mariana, který realizoval hloubkou i rozsahem unikátní projekt v Hotelu - vinařství Galant v Mikulově na jižní Moravě. A díky tomu letos v říjnu vyhrál takzvaného ekologického Oskara od E.ONu.

Jiří Marian dokázal, že i tak rozlehlý objekt s podlahovou plochou užívaných prostor větší než 12 000 m2 může minimalizovat své provozní náklady, a to chytrým propojením technologií hotelu a vinařství. Dochází tím k využití odpadní energie z jednoho provozu, která je energetickým zdrojem pro jiný provoz. Tím se minimalizují nároky na primární energetické zdroje.

Oceněn za to byl cenou nejvyšší - stal se celkovým vítězem letošního pátého ročníku ekologické soutěže E.ON Energy Globe Award ČR 2013. Vítězství mu také zajistilo účast na světovém finále soutěže, kde se utká s vítězi národních kol ze 161 zemí.

Co vás vlastně vedlo k tomu, že jste se vydal na cestu ekologických úspor? Byla to snaha uspořit peníze za energii nebo osobní vztah k ekologii obecně?

„Obojí. Jelikož jsem podnikatel a provozuji hotel a vinařství, je nutné vždy myslet na minimalizaci nákladů. Mimo to je mým osobním krédem ekologie a zodpovědnost, takže to vlastně je můj koníček. Hotel a vinařství je velmi rozsáhlé, což znamená, že každá úspora nebo naopak spotřeba se projeví ve velkém. Cílem byla minimalizace nákladů a čistější energie. Naší filosofií je vynaložit takové úsilí, aby opravdu nic nepřišlo nazmar.“

Jaký byl původní cíl? Povedlo se uskutečnit vše dle plánovaného podnikatelského záměru?

„Ano, podařilo a jsem na dosažené výsledky hrdý. Hlavní záměr byl minimalizovat spotřebu energie a opakovaně užít každou surovinu, která se zatím běžně považuje za odpad. Byla to týmová práce několika soukromých malých firem a nadšenců. Rozhodující a příkladná spolupráce se rozvinula až při vlastní realizaci, kdy jsme neustále rozšiřovali nápady a ty záměry, které se zdály smysluplné všem, jsme bezprostředně realizovali. Z tohoto pohledu jsem dosáhl a získal víc, než jsem si na začátku přál. V té komplexnosti a šíři se nám zřejmě opravdu podařil unikát, který zatím v České republice nemá obdoby. Dělali jsme všechno citem a bez profesionálních projektantů. Nyní můžeme nabídnout, dle mého názoru, skvělé téma pro diplomovou práci nějakého studenta, který se zajímá o ekologicky úsporné projekty. Mě samotného bude zjištění v rámci analyzovaných dat velice zajímat.“

V čem spočívá hlavní princip, na kterém jste svůj projekt na úsporu energie postavil?

„Jádrem je využití veškeré energie a surovin, se kterými přijdeme do styku v obou provozech. V mnoha případech jde o opakované využití. Například odpadní voda ze sprch, která je vnímána rovnou jako klasický odpad. My této vodě nejprve vezmeme energii, pak ji za několik Kč/m3 vyčistíme a použijeme ještě jednou na spláchnutí záchodů. Energie, která vzniká při kvašení vína, se běžně pro výrobu teplé vody a topení nevyužívá. Také se považuje za odpad. Znovu využívám také odpadní energii ze vzduchu - všude, kde se dá. Když máme 500 lidí v kongresovém sále, to si spokojeností vrním. Každý mi přivezl 70 Wattů za každou hodinu svého pobytu. Ty mu musíme sebrat a ohřát mu za to například teplou vodu na sprchování, a tak dále.“

Jak pocítí přínos inovativní metody úspory energie návštěvníci vašeho hotelu?

„Možná ne úplně všichni a vždycky v pozitivním smyslu. Například ti, kteří jsou i doma zvyklí regulovat teplotu v pokoji otevřením okna, budou u nás zklamáni. Jakmile otevřou okno, automaticky se jim zavře topení v pokoji. Takže když odejdou na celý den, večer se mohou jen divit. Je to trochu i výchova k základní pokoře a odpovědnosti. Ta podle mého názoru patří i do luxusního hotelu. Ale zato si může užít například teplou uhličitou koupel jako ve Františkových lázních. Jen my nemáme CO2 z třetihor, ale z našeho vinařství, kdy je CO2 odpadním produktem kvasinek při výrobě vína. Jak vidíte, nebereme kvasinkám jen teplo, ale i ten CO2. A při konzumaci vína spotřebuje a využije náš host vlastně nakonec i tu energii, která je v alkoholu a ve víně. A to je v našem sklípku prakticky vždycky vnímáno pozitivně. Celý objekt je samozřejmě zateplen patnácticentimetrovou vrstvou polystyrénu a izolační vaty, které mají zabránit zbytečným únikům tepla. Dešťová voda se používá v automatickém zavlažovacím systému či k chovu ryb v zásobní nádrži. Myslím, že opravdu nic nepřijde nazmar. Z odpadu v kuchyni si krmíme pašíky, takže když má host štěstí, může si pochutnat i na domácí zabijačce.“

Co byste vzkázal lidem, kteří mají k ekologii také pozitivní vztah a nosí v hlavě podobnou myšlenku, jak ušetřit energii, stejně tak jako vy?

„V první řadě bych doporučil nevzdávat se a jít si za svým cílem. Jde o běh na dlouhou trať, která s sebou nese jistá úskalí. O to více těší byť sebemenší úspěch, natož pak vítězství v takové, odbornou i laickou veřejností uznávané, soutěži jako je E.ON Energy Globe Award ČR. Vážím si tohoto ocenění a věřím, že inspiruji mnoho dalších.“

Společnost E.ON se snaží organizací ekologických oskarů v Česku zvýšit povědomí o nutnosti energetických úspor a motivovat instituce i jednotlivce k tomu, aby přispěli svým dílem k řešení této celosvětové výzvy.

Do šestého ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR je možné hlásit zdarma jakékoliv ekologické či energeticky úsporné projekty, stavby i nápady již nyní.

Více informací naleznete na www.energyglobe.cz.

PR text

Kam dál?

Pověrčivý nejsem. Už se však těším, až rok 2013 skončí, říká Karel...

pátek, 15. listopadu 2013, 19:18

Na motocyklového jezdce Karla Abrahama se v uplynulém roce lepila smůla. Nejdříve ho trápila záhadná nemoc a poté si...

Jak se vypořádá Volejbal Brno s odchodem Sládečka?

čtvrtek, 14. listopadu 2013, 12:45

Po nepříliš vydařeném začátku sezony, kdy ze třech extraligových zápasů volejbalisté Brna zvítězili pouze v jediném a v...

VIDEO: Cliff Diver nesmí panikařit, říká Jan Bílý

středa, 16. října 2013, 10:32

Že jste ještě neslyšeli o Cliff Divingu? Tak zbystřete! Tenhle stále populárnější adrenalinový sport je poutavou...

Režisér Jiří Strach: Lidé v Brně dávají do své práce srdce

středa, 9. října 2013, 15:57

Natáčení filmu Osma, o kterém jsme vás minulý týden informovali nyní probíhá v interiérech bývalého bytového družstva v...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Holčička si v Brně hrála na dětském hřišti a...

  • Kulturní akce na Svoboďáku nesmí být hlučné....

  • Spíte s oknem otevřeným na ventilačku? Na...

  • Schváleno: rezidentní parkování začne v Brně...

 
 

O čem píše Drbna.cz

Policie podle České televize zadržela muže podezřelého z napadení Kvitové

Podle informací České televize policisté zadrželi muže, který je podezřelý z předloňského napadení tenistky Petry Kvitové. S informací přišla veřejnoprávní televize, policisté se k podrobnostem zatím nevyjadřují.

Studie o vlivu fanoušků potvrdila existenci „12. muže na hřišti“

Studie vypracovaná sportovními psychology pro společnost Mastercard, sponzora Ligy mistrů UEFA, zjistila, že fanoušci skutečně dokážou být „12 mužem na hřišti“. Hlasitá podpora z tribun a mávání klubovými vlajkami a šálami dokáže ovlivnit duševní rozpoložení fotbalistů a zvýšit jejich úsilí až o osm procent. Když se vezme v potaz dopad na všech 11 hráčů týmu, odpovídá takové navýšení prakticky hráči navíc. Finalisté letošní Ligy mistrů, Liverpool a Real Madrid, tak budou mít i tajnou zbraň: své fanoušky.

Život s hlavou nad rybníčkem. O těch, co jsou pod vodou, nevíte nic

V Česku je v exekuci zhruba 900 tisíc lidí. O jejich životech, osudech, pocitech a frustracích i důvodech, proč volí extrémisty, populisty a Zemana, však centrální média, politici ani lidé, kteří neřeší existenční problémy, mnoho neví.