Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přístroj na akné z Brna uspěl ve světě. Přírodě jsme sáhli na neokousaný zoubek, říká autor výzkumu Ivan Rampl

Přes 30 tisíc přístrojů v 10 zemích. Takový je výsledek vstupu vynálezu českých vědců Face-Up! na světový trh. Přístroj, který si získává stále více fanoušků po celém světě, je výstupem více než 10letého výzkumu českých vědců a 58milionového grantu. Vznikl ale vlastně náhodou. Na počátky výzkumu vzpomíná autor přístroje Face-Up! docent Ivan Rampl.

Od loňského roku, kdy se kosmetický přístroj proti akné začal prodávat v Česku, zabodoval hlavně „doma“. Jen v Česku ho používá 7,5 tisíce uživatelů. Úspěch zaznamenal ale také na Slovensku či v Arabských Emirátech. Nyní míří společnost Enjoy Trade, která na přístroj vlastní patent, také do Číny a USA. Do konce roku 2015 chce prodávat v 12 zemích světa.

Všechno vlastně spustila otázka, zda jde vytvořit velkoplošné impulzní magnetické pole, aniž aby zasahovalo hlouběji do živé tkáně.
Ano, tak aby působilo jen do hloubky pokožky a podkoží, tedy asi do 5 milimetrů. Mohlo by se tak používat v blízkosti mozkovny a nemělo by negativní vliv na lidské zdraví. Zajímalo nás zejména, jak budou reagovat kožní buňky. Vytvořili jsme magnetické pole pomocí desítek až stovek miniaturních cívek, z nichž jsme každou doplnili hnízdem světelných diod.

Tato myšlenka zaujala i úředníky a váš tým získal od ministerstva průmyslu a obchodu a 16milionový grant na výzkum.
Ve spolupráci s Karlovou univerzitou v Plzni a s Biofyzikálním ústavem jsme začali zkoumat, jak bude působit impulzní pole spolu s různými druhy impulzního nekoherentního světelného záření. Pak jsme také začali kombinovat impulzní magnetické a impulzní světelné pole s teplem. A byli jsme překvapeni. Zjistili jsme, že zásadně urychluje metabolismus kožních buněk a pomáhá zlepšit vlastnosti kůže – tlumí například výdej kožního mazu, pleť lépe hydratuje a zvyšuje se její pružnost nebo vyrovnává nerovnosti na pleti. To se stalo předpokladem pro vývoj přístroje Face-Up! a aplikovaného výzkumu a klinických studií, kterých se ujala firma mého syna Enjoy Trade.

Vy jste na další výzkum impulzního magnetického pole získali grant od ministerstva školství 42 milionů korun. Čím jste se zabývali?
Zjistili jsme pozitivní účinky nejen na kožní buňky, ale také na nádorové. Nádorové buňky se ničí, zatímco zdravé buňky jsou poškozovány méně a některým je dokonce pole prospěšné. Stále ještě neznáme podstatu tohoto jevu, ale informujeme o něm odbornou veřejnost v časopisech a na vědeckých konferencích po celém světě.

Výzkum účinků tohoto pole na nádorové buňky bohužel dál nepokračuje, vědcům totiž nebyly schváleny granty. Co nyní potřebujete, abyste výzkum dokončili?
Žádáme o další granty. Zároveň bychom potřebovali, aby kdokoliv znalý nezávisle zopakoval pokusy a ověřil naše zjištění, protože pokud jsme se nezmýlili, přírodě jsme sáhli na zatím neokousaný zoubek. Problémem je však vytvoření mezioborového týmu odborníků fyziky, elektroniky, biochemie a medicíny.

A co další aplikovaný výzkum vlivu na kožní buňky?
I v něm bychom chtěli v budoucnu pokračovat. Vidíme velký potenciál v možnostech působení na popáleniny, lupenku či podporu růstu vlasů.

Zdroj: Face-up!

Štítky výzkum, grant, Brno, Česko, magnetické pole, Slovensko, USA, Čína, Univerzita Karlova, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přístroj na akné z Brna uspěl ve světě. Přírodě jsme sáhli na neokousaný zoubek, říká autor výzkumu Ivan Rampl  |  Život a styl  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.