Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nehoda ho odkázala na vozík, přesto se nevzdal. Teď „poběží“ v Brně RunTour

Jan Tománek se v dětství a mládí intenzivně věnoval cyklistice, jako 14letý začal závodně jezdit MTB. Všechno však změnil rok 2002, kdy se stal ve svých 15 letech obětí dopravní nehody, kvůli níž zůstal trvale odkázaný na invalidní vozík. Jeho kamarád nehodu nepřežil.

Jak už to ale u inspirativních příběhů bývá, Honza se po necelých dvou letech dokázal vrátit ke sportu, bez něhož by člověk s mottem „když nesportuju,  tak nežiju“ vydržel jen stěží. I díky tomu se zúčastní 22. srpna brněnské RunTour.

Jakým způsobem se zúčastníš se svým handicapem závodu RunTour v Brně?
Brněnskou desítku absolvuji na speciálním závodním běžeckém vozíku, (Racing Wheelchair) tzv. formulce.

Co to je za stroj, jak funguje?
Běžecká formule je v podstatě modifikace klasického invalidního vozíku. Konstrukčně jde sice o něco úplně jiného, ale zásadní je způsob pohonu, který je totožný. Hnací obruč poháním záběrem rukou. Formule má 3 kola a jezdci na ní zpravidla poloklečí.

Jak je to náročné, jak moc se to dá přirovnat k běhu?
Pokud pro mě představuje jízda na vozíčku chůzi, tak formule se běhu podobá asi nejvíce. Ve srovnání s klasickým během ale žádnou podobnost neshledáme, jde o jiný a zcela odlišný biomechanický pohyb. Jízda na formuli je náročná především správnou technikou a specifickou pozicí. Pohonem je stejně jako u invalidního vozíčku hnací obruč, ale technika jízdy je zcela odlišná a její zvládnutí a optimalizace není jednoduchá.

Na jaký čas bys chtěl dosáhnout?
Je pro mě velmi těžké stanovit nějaký odhad, protože nedokážu posoudit, kolik bude na trati prostoru nebo jakým způsobem mě zpomalí techničtější pasáže. V běžecké disciplíně teprve optimalizuji techniku a vybavení. Když ale budu vycházet ze současných tréninkových časů a budu předpokládat optimální vývoj závodu, rád bych dokončil v čase okolo 40 minut.

Co děláš dnes za sporty?
Mým favorizovaným sportem je handcycling, disciplína silniční paracyklistiky, které se věnuji na vrcholové úrovni. V cyklistice mám také největší sportovní cíle, ale je pravda, že v současné době čím dál tím častěji koketuji s myšlenkou zabývat se trošku více i triatlonem. V triatlonu už sice nejsem žádný nováček, ale doposud jsem ho dělal jen pro zábavu a ambice moc neřešil. V zimních měsících se věnuji běžeckému lyžování na sledgi a soustředím se především na běžkařské maratony.

Zdroj : www.run-tour.cz.

Štítky Brno, Jan Tománek, Formule 1, sport, RunTour, technika, vozík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nehoda ho odkázala na vozík, přesto se nevzdal. Teď „poběží“ v Brně RunTour  |  Život a styl  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.