Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brňanky oprašují kouzlo vyšívání. Chtějí otevřít první brněnskou sdílenou vyšívací dílnu

Vyšívání je provázelo už od dětství. Tu pravou vášeň, která překračuje hranice pouhé záliby, však ve vyšívání objevily až v dospělosti. Hanka a Šárka, dvě kreativní Brňanky už mají za sebou vydání knížky i úspěšný e-shop. Nyní se díky projektu na HitHitu snaží o vybudování Zašívárny - ateliéru, kde by se společně setkávaly nejen se svými "vyšívacími babičkami", ale přivítaly rády každého, kdo si chce odpočnout a přitom upustit uzdu řemeslné fantazii.

Děvčata, povězte mi, jak jste se vůbec k vyšívání dostaly?

Hanka: Obě dvě jsme vyšívaly už od dětství - jednoduchou křížkovou výšivku, květovaný ubrus jako dárek pro babičku a podobně. Mě k vyšívání přivedla moje mamka.

Šárka: Já jsem se vše naučila na Střední textilní škole v Brně, kde jsem vystudovala obor Krajkářská a vyšívačská tvorba (který mimochodem dnes už neexistuje).

Hanka: K výšivce jsme se obě po nějaké době vrátily asi před 4 lety, kdy jsme s ní začaly různě experimentovavat - navrhovat si moderní vzory, vyšívat dětská bodíčka pro děti kamarádek, kombinovat výšivku s tiskem či jinými materiály.

Šárka: No a po nějaké době jsme si společně založily Zašívárnu.

V čem má pro Vás vyšívání své kouzlo?

Šárka: Je to jednoduchá, zábavná, svobodná a ve výsledku krásná činnost. Mnohé vědecké studie navíc dokazují terapeutický a antistresový účinek, které má vyšívání na lidskou psychiku.

Hanka: A v neposlední řadě - vyšívání si můžete přizpůsobit svým dovednostem a vkusu, je to velmi volná a kreativní textilní technika.

 

Kdy a z jakých pohnutek přišel nápad Zašívárny?

Hanka: Jednou jsme seděly u kávy a říkaly si, jak dělat něco samy za sebe, něco krásného, co by vycházelo z nás samotných a současně to mělo nějakých obchodní model. Zároveň jsme samy nějakou dobu předtím znovuobjevily vyšívání a hodně nás bavilo si vymýšlet nové vzory.

A tak vznikl nápad založit si e-shop s materiály na vyšívání, který by byl zároveň propojený s blogem o ručních pracech. A který by měl i nějaký sociální přesah a umožnil zapojit i další lidi, protože čisté komerce jsme měly z práce obě dost. Postupně se to pak přerodilo v náš koncept vyšívacích babiček.

Šárka: Já jsem ve kvartě na gymplu zdrhla na textilku a vystudovala tam obor Textilní výtvarnictví. No a po několika letech jsem se k tomuto oboru vlastně vrátila - začala jsem si hrát s tradiční výšivkou a navrhovat a vyšívat prudce moderní vzory, které docela dobře kontrastovaly s tradičními vyšívacími stehy a postupy. S Hankou jsme se v tomto zájmu potkaly v podobném čase a protože jsme obě toužily mít nějaký vlastní projekt, který by nás bavil a naplňoval, vymyslely jsme si Zašívárnu.

Několik let jste tedy provozovaly e-shop, proč jste se rozhodly posunout dál?

Hanka: Náš projekt loni na podzim oslavil své 3. narozeniny. A oslavily jsme je stylově - u nakladatelství Albatros nám vyšla knížka, do které jsme sepsaly vše, co jsem se za naše životy i působení v Zašívárně naučily a dozvěděly. Jmenuje se Moderní vyšívání ze Zašívárny a obsahuje 20 nákresů, vzorů a podrobných návodů na konkrétní vyšívané projekty a moře další inspirace.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Listopadový newsletter už běží k vám!

Příspěvek sdílený Zašívárna (@zasivarna_eu),

Šárka: Co nám po 3 letech začalo chybět je nějaký prostor - dílna/atelier - kde bychom se mohli scházet a tvořit. V Zašívárně totiž nejsme samy. Jsou s námi i naše milované vyšívací babičky, což jsou seniorky a invalidní důchodkyně, které vyšívání zvládají s bravurou pravých mistryň.

Jejich práci honorujeme, ale často je pro ně největší odměnou právě to, že mohou někomu udělat radost. Často je ale trápí i samota a nedostatek sociálního kontaktu.

Zašívárna by se tak mohla stát nejen virtuálním místem, kam se můžete zašít a být sami, ale také fyzickým prostorem, kde by se mohly babičky potkávat jak mezi sebou, tak s našimi mladými zákaznicemi a kde bychom mohli pořádat společné mezigenerační vyšívací workshopy.

Hanka: Na takovou společnou dílnu se nyní snažíme získat peníze prostřednictvím platformy HitHit - použijeme je na vybavení dílny a její provoz. Podpořit nás tu můžete až do 17.5. - pro naše dárce jsme nachystaly nejen vyšívací odměny ;-)

Foto Zašívárna

Štítky zašívárna, šití, vyšívání, HitHit, projekt, dílna, internetový obchod, ateliér, magie, kniha, Brno, Instagram, dětství

Brňanky oprašují kouzlo vyšívání. Chtějí otevřít první brněnskou sdílenou vyšívací dílnu  |  Život a styl  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.