Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na Brněnských Vánocích pracujeme celý rok. Chceme, aby byli Brňané na svoje trhy hrdí, říká ředitelka TIC Brno

PR článek

Vánoce v Brně dřív znělo asi podobně přitažlivě jako léto v Brně. Dnes už je vše dávno jinak. Nejenže místní ztratili důvod jezdit se kochat do Vídně, za originální vánoční atmosférou začali přijíždět lidé sem k nám. Brněnské Vánoce získaly uznání a neutuchající proudy lidí v ulicích v centru jsou toho šťastným a veselým důkazem. „Brněnské Vánoce jsou projekt, který z našich pracovních stolů prakticky po celý rok nezmizí, a my se nemůžeme dočkat, až se to vše naplánované stane skutečností a přijdou taky konečně k vám,“ říká o akci ředitelka pořádající organizace TIC BRNO Jana Janulíková.

Není některým lidem líto, že už si na Brněnských Vánocích nekoupí ve stáncích záclony či froté ručníky?

Ne, s podobnými reakcemi se opravdu nesetkáváme. Lidé naopak změnu sortimentu ve stáncích vítají a my jeho výběru, jak po stránce nabídky, tak kvality, věnujeme mimořádnou péči. Velmi pozitivní reakce máme například také na plošný systém vratných obalů, který jsme před třemi lety zavedli jako první u nás, a lidé se tak nebrodí v hromadách pomačkaných kelímků.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený brnenske vanoce (@brnenskevanoce),

A jsme u toho. Vysvětlíte prosím, jaký je rozdíl mezi vratnými obaly a uměleckými hrníčky od TIMA?

Vratné obaly s tradiční postavou Ježíška si návštěvníci trhů mohou již třetím rokem koupit u každého stánku s nápoji a poté, co dopijí, obal buď vrátí, nebo výměnou dostanou nový s dalším nápojem nebo si jej vezmou na památku domů. Obaly jsou dvojího typu – keramické hrnky za 70 Kč a plastové kelímky za 50 Kč.

Každý rok ale také připravujeme speciální hrnky umělecké, které si lidé mohou koupit jako originální designový vánoční dárek. V roce 2016 se jednalo o hrnky od malíře Petra Kvíčaly, v roce 2017 navrhla sadu hrníčků výtvarnice Vendula Chalánková a letos nabízíme hrníčky a pohlednice sprejujícího básníka TIMA.

A ještě jednu novinku letos trhy mají. Trvají i přes svátky a po nich.

Je to tak. Na četná přání jsme se odvážili a prodlužujeme jejich trvání až do 28. prosince. Brněnské Vánoce si tak lidé můžou užít i bez předvánočního stresu, hezky s přáteli, kteří je v Brně navštíví, a také, věříme, k nám po Štědrém dnu vyrazí více turistů. Otevřené budou na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí stánky s gastronomií a bary.

Brněnské Vánoce, tedy vánoční trhy pořádané TIC Brno, probíhají na dvou brněnských náměstích. Je v jejich koncepci rozdíl?

Tato dvě náměstí pojímáme ve v zájemném kontrastu. Aktivita – klid, moderní design – tradice. Dynamické náměstí Svobody potěší ty, kteří se rádi baví mezi stovkami dalších lidí, ocení čilý ruch centra města a každodenní živý hudební program. Výzdobu a program tohoto náměstí pojímáme moderněji, vždyť tady také stojí funkcionalistická banka či moderní Palác Omega. Lidé zda najdou skleněné moduly s virtuální realitou, brněnskými December Design Days a mobilním infocentrem.

Naopak Dominikánské náměstí, s kulisou radnice a kostela, pojímáme tradičněji, lidé tady najdou dřevěný Halouzkův betlém, Ježíškovu poštu, ale především spousta dobrého jídla a pití. Gastronomii bereme v Brně vážně, na trzích představujeme ty nejlepší místní podniky, které nabízí naši i světovou kuchyni. Důležitá je pro nás i kultura stolování, prosto zde nabízíme komfortní konzumační zóny.

A co ten slibovaný zasněžený Svoboďák?

Ten si užijete díky naší virtuální realitě! Vstoupíte díky ní přímo do zasněženého náměstí Svobody. Můžete si užít dokonce koulovanou nebo zkusit ochránit vánoční strom před sněhuláky. Stačí jen vstoupit do našeho proskleného modulu a bavit se.

Nějaký speciální tip na dárek pod stromeček?

Kromě zmíněných originálních hrnků od TIMA, které rychle ubývají, nabízíme také například dvě zbrusu nové publikace o Brně, které představují město zase z nového úhlu pohledu. Jedna je určena dospělým, druhá dětem a jich (pra)rodičům. Publikace osloví především ty, kteří rádi objevují nové souvislosti a neuspokojí je klasické turistické bedekry.

V publikaci TO JE BRNO po sto letech 1918 – 2018 najdete brněnské fenomény, názory a vize vždy devíti brněnských spisovatelů, intelektuálů, architektů, umělců, kavárníků, vědců a představitelů nejvýznamnějších značek. Přítomnost je v ní pro srovnání doplněna vždy devíti příklady obdobných osobností a fenoménů z časů první republiky. Věříme, že tento průvodce bude pro mimobrněnské čtenáře inspirací k návštěvě města a pro Brňany dalším zdrojem hrdosti na své město.

Publikace Frčíme Brnem je plná půvabných ilustrací a příběhů. Provádí děti a jejich (pra)rodiče městem po čtyřech fiktivních cestách, na kterých potkají významné brněnské osobnosti a poznají nejvýznamnější pamětihodnosti. Procházky Brnem první republiky s Helenkou, Jaruškou, Theodorem a Hugem doplňují originální ilustrace Venduly Chalánkové, Barbory Strakové, Pavla Matysky, Jana Šrámka a Veroniky Vlkové.

Kam ještě se můžeme v adventním čase v Brně vypravit?

Vánoce se v Brně neomezují jen na trhy. Jsou všude. TIC BRNO připravil speciální vánoční program, který slibuje zábavu i mimo ty největší davy. Nadhled od pozemského hemžení získáte pohledem z věže Staré radnice. V podzemí se můžete skrýt před hlukem na povrchu a prožít zvláštní zklidnění. O víkendech se nechte vyvézt klimatizovaným minibusem a zhlédněte ty nejvyhlášenější brněnské vily. Zatoužíte-li po procházce, máme pro vás Toulky adventním Brnem nebo Brněnské betlémy, vždy v doprovodu profesionálních průvodců, kteří si vás získají.

A vzkaz našim čtenářům na závěr?

Snažíme se o moderní Vánoce, které ctí tradice. Našim cílem je, aby Brno bylo vyhledávanou vánoční destinací pro ČR i zahraničí. A jsem ráda, že i zahraniční média vnímají BV jako atraktivní, jedinečné a stojící za návštěvu. Takto k nám zvou například ve Švýcarsku, Rakousku nebo na Slovensku. Věřím, že i Brňané jsou na své Brněnské Vánoce pyšní a že jsou s nabídkou spokojeni. My v TICu pro to děláme maximum.

Foto TIC Brno

Štítky jana janulíková, ředitelka, TIC Brno, brněnské vánoce, rozhovor, vánoční trhy, Brno, Vánoce, Vídeň, Vendula Chalánková, První republika, Jan Šrámek, Petr Kvíčala, Švýcarsko, Rakousko

Na Brněnských Vánocích pracujeme celý rok. Chceme, aby byli Brňané na svoje trhy hrdí, říká ředitelka TIC Brno  |  Život a styl  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.