Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Na pštrosa do kavárny Era

 
neděle, 18. srpna 2013, 22:02

O víkendu jsem zavítala do černopolské kavárny a restaurace Era. Tradiční kavárna, která byla postavena podle návrhu architekta Josefa Kranze už v roce 1928-1929. Od roku 1959 byla v někdejší kavárně provozována pivnice a od 70. let dům chátral. V roce 2011 došlo k obnovení kavárenského provozu a z Ery se brzy stalo jedno z nejvyhledávanějších míst brněnských gurmetů.

Tento víkend nás pravidelně obměňované menu v kavárně přesvědčovalo pštrosími specialitami. Tabule s aktuální nabídkou obsahovala taková lákadla jako kroketka z pštrosího krku s marinovanou karotkou, pštrosí vývar, pštrosí játra s bramborovou kaší nebo ragú z marinovaného pštrosího masa s bulgurem.

My jsme zvolili jako polévku pštrosí vývar a špenátovou polévku, pštrosí játra s bramborovou kaší a ragú z marinovaného pštrosího masa a jako dezert pannacottu s višňovým želé a makovou zmrzlinu.

Interiér stojí za vidění

Prostředí vnitřních prostor restaurace vzdává hold funkcionalistické vysoké estetice a není narušováno žádnými cizími prvky. My jsme se usadili na prostorné zahrádce, která je umístěna uvnitř bloku a poskytuje klidné prostředí pro příjemný oběd. Rodiny s dětmi ocení pískoviště s hračkami a přirozené zábrany, které omezí pohyb dětí na blízké okolí.

Polévky pouze průměrné

K pití jsme si objednali čepovaný cider Kingswood a domácí bezovou limonádu. Chvíli po nápojích následovaly polévky. Ty se staly největším zklamáním této návštěvy. Špenátová polévka (50 Kč) byla standardní, jemně rozmixovaná s kousky vařených vajec. Chuť nijak překvapivá, navíc to kuchař lehce přehnal se solí. To se mu v menší míře povedlo i u pštrosího vývaru (50 Kč), který obsahoval kořenovou zeleninu a pštrosí halušky. Vývar nebyl příliš silný, očekávali jsme polévku výraznější s menší silou pepře a soli.

Pštros s pštrosicí...

Pštrosí játra s bramborovou kaší (145 Kč) byla na rozdíl od polévek skutečně zajímavým chodem. Velice jemná struktura masa podtržená delikátní bramborovou kaší byla příjemnou zkušeností. Lehce nasládlá šťáva z výpeku správně podtrhla celkový dojem z jídla. Ragú z marinovaného pštrosího masa (169 Kč) bylo chutné, maso šťavnaté a měkké a příloha v podobě bulguru (předvařená nalámaná celozrnná pšenice) vhodně k jídlu sedla. Škoda, že množství omáčky neodpovídalo množství přílohy, číšník si odnášel poměrně velké množství bulguru, který přišel vniveč. Hlavní jídla měla tu sílu dokázat, že je pštrosí maso zajímavou alternativou k běžně používaným druhům mas. Obsahuje velmi málo tuku a cholesterolu a svou strukturou připomíná maso hovězí.

Dezerty v Eře umějí

Námi zvolené dezerty dobře zakončily odpolední posezení v zahradě restaurace. Maková zmrzlina (55 Kč) v naprosto čisté podobě bez ozdob či dalšího dochucování byla osvěžující, plná smetany a výrazně chutnala mákem. Překvapivě nebyla maková zrnka černá, ale spíše světle hnědá. Zmrlina byla také subjektivě až moc sladká. Pannacotta s višňovým želé (55 Kč) spočívala na karamelovém lůžku, které bylo jen těžko vydolovatelné a k chuti smetanové pannacotty se přidávala jen ostýchavě. Kyselé višňové želé bojovalo se smetanou, celkový výsledek spolupráce těchto tří složek nakonec vytvořil silný výsledek. Dalším plus je správně vyrobené espresso, ale to jsme od Ery spíše očekávali.

Neformální obsluha

Obsluha restaurace na nás nejdříve působila lehce odměřeně, ale první dojem se ukázal jako zavádějící a nakonec jsme si neměli na co stěžovat. Tříčlenný soubor číšníků svědomitě plnil naše přání a na jídlo nebo nápoje jsme prakticky nemuseli čekat. Když náš začaly obtěžovat vosy, netrvalo dlouho a dostali jsme na stůl aromatickou bombu v podobě hřebíčku a bylin v horké vodě. To mělo vosy odlákat, ale zdá se, že je černopolní hmyz odolnější než by člověk řekl.

Hodnocení

Kavárna Era si za dva roky provozu vydobyla silnou pozici na brněnské gastronomické scéně. Promyšlené menu a zažité standardy provozu restaurace tuto pozici potvrzují, dílčí výsledky kuchyně však nejsou vždy úplně suverénní. Návštěvou Ery chybu neuděláte, jestli však budete ohromeni je spíše otázkou volby pokrmu.

7,5/10

 


 

Kam dál?

Pojišťovna vyzkoušela rychlost zlodějů. Brno druhé od konce!

čtvrtek, 1. srpna 2013, 13:30

Projekt České Pojišťovny nazvaný Bezkola.cz ve čtrnácti krajských městech vyzkoušel, jak dlouho na ulici vydrží...

Horší než Michal Hašek jsou v docházce jen zavření nebo těhotná

neděle, 28. července 2013, 22:33

Občanské sdružení KohoVolit.eu zveřejnilo aktuální data o docházce našich poslanců. Na špičce absentérů se objevili...

Dahgren usiluje o propuštění bez kauce

pátek, 7. června 2013, 10:40

Právní zástupce Kevina Dahlgrena Theodore Simon podle informací Českého rozhlasu usiluje o propuštění svého klienta bez...

Dahlgren jel do Vídně taxíkem, policie věří svým důkazům

středa, 5. června 2013, 12:33

Všechny důkazy podle policie svědčí o tom, že dvacetiletý Američan Kevin Dahlgren v uplynulých dnech zavraždil v...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

ROZHOVOR: Stěžovat si, ale nic nedělat, to je česká povaha. Chceme to změnit, říká iniciátor protestu Rezek proti vedení fotbalu

Je jedním z iniciátorů nedělního protestu v nižší fotbalové soutěži, kdy hráči Opočna a Přepych v I.B třídě na Královehradecku reagovali na neuspokojivou situaci v českém fotbale. Protest vzbudil velké pozdvižení napříč celou republikou. Jenže pochvalná slova a poplácávaní po zádech nestačí. Český fotbal se potápí ke dnu rychleji než Titanic a podle slov trenéra Opočna Tomáše Rejzka je na čase přestat tlachat a začít konat. Cíl? Sesunout z trůnu místo předsedu fotbalového svazu Romana Berbra

Do některých škol v ČR chodí tisíc dětí, do jiných míň než deset

Velikosti škol v Česku jsou velmi rozdílné. Zatímco do těch největších může chodit i víc než tisíc dětí, nejmenší navštěvuje jen několik jednotlivců. Nejvíce žáků, a to 1918, bylo loni ve střední škole v Charbulově ulici v Brně. Naopak jen jediné dítě chodilo do církevní mateřské školy pro mentálně postižené v Praze 4. Větší školy někdy vznikly sloučením původních menších škol a nabízí výuku v několika budovách. Vyplývá to z údajů ministerstva školství.

Skupina Rewe, majitel Exim Tours, kupuje CK Fischer

Německá skupina Rewe, majitel Exim Tours, kupuje od skupiny KKCG českého miliardáře Karla Komárka Cestovní kancelář Fischer, napsal dnes server iDNES.cz. Výši transakce neuvedl. Zástupci firem se k obchodu odmítli podle serveru vyjádřit. Spojení špiček českého trhu se zájezdy musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).