Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Zákaz Uberu v Brně je aktivací nejvlivnější zájmové skupiny – uživatelů služby alias voličů

Krajský soud v Brně zakázal provoz platformy Uber, která využívá ke komunikaci se zákazníky moderní technologie. Vyhověl tak návrhu na předběžné opatření společnosti LIDO TAXI RADIO, ke které se připojilo i město Brno. Primátor města Vokřál argumentuje tím, že i dle jejich právního názoru podniká Uber nelegálně, proto je nezbytné jeho činnost omezit. Náměstek Hollan dodává, že by se Uber měl soustředit hlavně na lobbying u zákonodárců, aby byly zastaralé zákony co nejdříve dány do souladu s obchodním modelem platforem sdílené ekonomiky, respektive digitální ekonomiky.

Případ z Brna představuje další dílek do skládačky jménem „digitalizace a sdílená ekonomika versus tradiční obchodní modely“, kterou se v České republice politici na centrální i lokální úrovni snaží marně složit již několik let. A kterou budou – s ohledem na časovou neefektivitu tuzemského zákonodárného procesu – ještě několik let marně skládat. Bohužel.

Bitva s Uberem, v jejíž čele stojí aktivní a velmi dobře organizovaná lobby provozovatelů taxislužeb, je sice do jisté míry legitimní (byť si o stávkách, nahánění řidičů a zákazníků sdílených platforem po ulici, zastrašování a vyhrožování fyzickým násilím myslím své), ale vadí mi, že je postavena na čiré destrukci. Na tu se politici logicky nechávají nalákat, neboť chování „vidím problém - musím jej řešit“ mají ve svém kmenovém DNA, stejně jako sklon sympatizovat s nejhlasitějšími a nejlépe organizovanými zájmovými skupinami. Platí totiž jednoduchá rovnice: Když umlčíte hlasité kritiky, vypadá to, že jste problém vyřešili.

Ale tak to v tomto případě zdaleka není. V bitvě zájmových skupin je totiž dlouhou dobu ta nejdůležitější až na posledním místě zájmu. Ano, mluvím o uživatelích. Tato skupina je sice velká, ale značně neorganizovaná. Každému uživateli platformy Uber jde logicky o vlastní užitek a každý uživatel má pocit, že sám samotný nic nezmůže. Díky postupující destrukci směrem k digitální ekonomice, která se zdaleka neprojevuje jen v regulatorních aktivitách zaměřených proti společnosti Uber, jsou miliony uživatelů tlačeni regulací k využívání služeb, které využívat nechtějí – protože jsou drahé, nebo nejsou dostatečně kvalitní, nebo nejsou dostatečně transparentní, nebo nejsou dostatečně cool... Preference zákazníků nařízením nezměníte. Když však regulace přijde, lidé si začnou uvědomovat, že jim v jejich preferovaném chování někdo brání. A přecházejí z pasivity do aktivity.

Právě proto není zákaz brněnských aktivit společnosti Uber ničím jiným než Pyrrhovým vítězstvím. Bouře, kterou předběžné opatření okamžitě vyvolalo mezi uživateli populární služby, totiž politikům jednajícím v zájmu nejhlasitější zájmové skupiny přinese mocného protivníka. Takového, který disponuje voličskými hlasy. A díky nim politici sedí ve svých funkcích. Uživatelé Uberu si na to v příštích volbách jistě vzpomenou!

Aleš Rod

Štítky Uber, Brno, ekonomika, Krajský soud v Brně, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Zákaz Uberu v Brně je aktivací nejvlivnější zájmové skupiny – uživatelů služby alias voličů  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.