Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Před 41 lety se na Pekařské otevřela země. Zahynula v ní odvážná žena

Na den přesně před 41 lety - 15. února 1976 se pár minut před polednem propadla dlažba nástupního ostrůvku před Nemocnicí u Sv. Anny na Pekařské ulici. Do prohlubně při výstupu ze šaliny spadl osmapadesátiletý Miroslav Šudák. Z přihlížejících se mu rozhodla pomoci pětačtyřicetiletá Marie Bartošová. To se ji stalo osudným.

Šudák se při pádu zachytil o kabely a částečně se dokázal vysoukat nahoru. Bartošová se rozhodla obejít kráter a pomoct muži dostat se ven. Při obcházení díry se pod ní však také propadla zem. Vteřinu na to zmizela v hlubinách. Přivolaní hasiči už ji zachránit nemohli. Její tělo totiž nenašli.

A nedařilo se ho najít ještě dlouhou dobu po tragédii. Policie případ uzavřela po deseti letech a žena byla prohlášena oficiálně za mrtvou. Podle znalců mohlo být příčinou smrti Bartošové udušení nebo utopení, zranění způsobená pádem či tím, jak ji unášel proud. 

Tragédii způsobilo staré litinové potrubí z roku 1872, z něhož již týden před propadem vozovky začala tryskat v podzemí voda a vymlela 300 krychlových metrů hlíny. Nikdo to nezaznamenal, i když na povrchu byl běžný provoz a po kolejích jezdily šaliny.

Tehdejší sdělovací prostředky informovaly o smutné události jen velmi kuse. Po tragédii se úřady snažily celou záležitost co nejrychleji a bez rozruchu uzavřít. Žádost manžela Marie Bartošové o odškodnění a příspěvek na pamětní desku Národní výbor města odmítl.

V roce1992 však došlo k překvapivému nálezu. Poblíž kanalizační výpusti na Kšírově ulici byly objeveny lidské kosti a zbytek kalhot. O půl roku později byla navíc nalezena na louce poblíž řeky Svitavy v Černovicích lebka. Kriminalisté lebku porovnávali superprojekcí se starší fotografií Bartošové a dospěli k závěru, že by mohlo jít o tělo Bartošové. Manžel ženy následně identifikoval nalezený zbytek kalhot, když poznal klín, který si ho jeho žena sami všila do kalhot. 

Nález ostatků však zpochybnilo hned několik expertů. Především pak odborník na brněnské podzemí Aleš Svoboda, který je předvědčen, že se ostatky Bartošové dosud nachází v okolí Pekařské ulice. Nalezená lebka je dodnes umístěna dosud v pražském Kriminalistickém ústavu v Praze. Zda nalezené ostatky opravdu patří Marii Bartošové, by tak mohl definitivně určit rozbor DNA. 

Vzpomínky v podobě pamětní desky se blízcí a příbuzní Bartošové dočkali až v roce 1993. Umístěna je na domě číslo 62 v Pekařské. Po tragédii město začalo se systematickým průzkumem brněnského podzemí.

Zdroj&Foto: Encyklopedia Brna, MMB

Martin Šeda

Štítky Marie Bartošová, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Brněnské podzemí, Aleš Svoboda, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 41 lety se na Pekařské otevřela země. Zahynula v ní odvážná žena  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.