Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Řeknete ne palmovému oleji? Tuzemští výrobci začali s jeho nahrazováním, odpor veřejnosti sílí

 
pondělí, 1. února 2016, 16:54

Ničí planetu, naše zdraví a připravuje o životy tisíce zvířat. Jak se mu ale vyhnout, když je v téměř všech čokoládách, sušenkách, máslech i hotových jídlech. Řeč je o palmovém oleji, proti kterému se čím dál častěji zvedá vlna nevole ve všech koutech světa.

Právě dnes odstartovala na sociálních sítích kampaň, která vyzývá spotřebitele, aby řekli ne firmám, které přidávají do výrobků palmový olej.

Pojďme jim napsat, že nejsme spokojeni s jejich kvalitou. Výrobci musí jasně vědět, že nám to není jedno! Napište jim, s čím nejste spokojeni a co byste chtěli, aby změnili,“ vyzývají na Facebooku organizátoři.

Palmový olej je dnes už téměř nedílnou součástí většiny sladkých pochutin nadnárodních společností. Jak jsou na tom ale tuzemští výrobci? Je vůbec možné se palmovému tuku vyhnout, když je součástí tuků, margarínů i šlehaček?

Palmový olej používáme pouze do produktu s názvem AB roztíratelný směsný tuk, a to na základě požadavků některých zákazníků kvůli jeho lepší roztíratelnosti v porovnání s máslem a nižšímu obsahu cholesterolu,“ říká Marta Faktorová, tisková mluvčí společnosti Madeta. Například v jihočeské máslárně tvoří produkty s palmovým olejem pouze dvě procenta z celkového podílu výroby. „Samozřejmě, že ani nám není situace týkající se životního prostředí lhostejná, i proto tedy v současné době hledáme alternativu k palmovému oleji, která by byla pro výrobek AB roztíratelný směsný tuk při zachování jeho vlastností použitelná,“ dodává.

O poznání složitější situace je v pekařském a cukrářském průmyslu. Čokoláda, která by obsahovala palmový olej, se většinou na výrobu dortů nepoužívá. Je totiž nejčastěji nahrazována cukrářskou kakaovou polevou. Palmový olej je ale v margarínech i zmrzlinových směsích. „Naše potravinářství a hlavně pekařská a cukrářská výroba je na totálním chvostu evropských cen, a tak není pro žádného výrobce jednoduché obstát v konkurenčním boji a udržet si zákazníky. Většina výrobců nemá ani moc šanci volby, neboť vyrábějí z polotovarů,“ doplňuje pekař a cukrář Jiří Bláha.

Vyhýbat se všem výrobkům, ve kterých je palmový tuk, je podle něho takřka nemožné. „Je to až neuvěřitelné, ale palmový tuk obsahuje pomalu vše, z čeho se dnes vyrábí, a tak vyhranit se oproti ostatním výrobcům by znamenalo konec podnikání v rozsahu ve kterém podnikáme - neboť u nás rozhoduje především cena a v u nás to platí dvojnásob,“ shrnuje.

Kdo chce, ten si ale způsob pro nahrazení polotovarů s palmovým olejem, najde. „Například my se snažíme měnit to, z čeho vyrábíme. Jde to však pomalu. V poslední době jsme nahradili margaríny do krémů máslem, do pečiva používáme zásadně řepkový olej, hromadu surovin však nejsme schopni ovlivnit - bylo by to likvidační,“ uzavírá.

 

Napsal(a) Michael Daněk, Lukáš Dvořák | Foto upload.wikimedia.org
 


 

Kam dál?

GLOSA: „Prezident sjednotitel“ radikálně rozdělil národ

čtvrtek, 19. listopadu 2015, 10:34

Přečetli jste si nadpis této glosy a říkáte si: „Opravdu? Další pisálek chce vyjádřit svůj názor?“ Ano, opravdu....

Letoun MH17 sestřelila nad Donbasem dle vyšetřovatelů raketa Buk

úterý, 13. října 2015, 14:11

Nizozemští vyšetřovatelé podle očekávání oznámili, že malajsijský boeing MH17 sestřelila loni nad Donbasem raketa Buk...

Snímek utonulého malého syrského uprchlíka dojal Evropu

čtvrtek, 3. září 2015, 10:14

Na pláži v Turecku našli tříletého Syřana, který se zřejmě utopil na cestě do Řecka s dalšími uprchlíky. Sociální sítě...

Stín hokejového mistrovství světa v Praze – ilegální taxikáři a...

neděle, 17. května 2015, 21:25

Uspořádat mistrovství světa v hokeji není snadné. Dvěma týdnům hokejových mačů předchází několikaleté přípravy a...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Provozovatelé restaurací na letišti diskriminovali cizince

Většina obchodů a restaurací, které kontrolovala Česká obchodní inspekce na pražském letišti v Ruzyni, diskriminovala zákazníky mluvící jiným jazykem než česky a neinformovala spotřebitele o ceně výrobků. Vedle toho ani u jednoho ze šesti kontrolovaných prodejních automatů v odletových halách terminálů 1 a 2 inspektoři nezjistili žádné porušení zákona. Novinářům to dnes sdělil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Varnsdorf ukládá řidičům pokuty nezákonně, míní ombudsman

Ústecký krajský úřad toleruje protiprávní jednání Městského úřadu Varnsdorf. Alespoň to konstatuje ombudsman Anna Šabatová. Úřad totiž ukládá pokuty za překročení rychlosti na základě nezákonných důkazů od soukromého provozovatele radarů.

VIZUALIZACE: Jak bude vypadat Václavák po rekonstrukci? Vrátí se tramvaje a přibydou stromy

Radní pražského magistrátu během včerejšího jednání schválili návrh proměny Václavského náměstí. Aktuální návrh umožní vést tramvajovou trať horní částí náměstí a ve středu vytvořit promenádu pro pěší. Naopak v plánu zůstává rozšíření chodníků, nové stromořadí, samostatný pruh pro cyklisty a snížení počtu parkovacích míst.