Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Stín hokejového mistrovství světa v Praze – ilegální taxikáři a podivně „slepá“ policie

Uspořádat mistrovství světa v hokeji není snadné. Dvěma týdnům hokejových mačů předchází několikaleté přípravy a několikaměsíční intenzivní práce a plánování nejrůznějších organizačních týmů. Městská policie hl. m. Prahy v součinnosti se státní Policií avizovaly, že jsou skvěle připraveny na všechny problémy, včetně věčného stínu Prahy, kterému šíří věhlas i turistické průvodce – tedy na nepoctivé taxikáře. Evidentně však nebyly.

Od dějiště hokejové haly bydlím, co by Jan Železný v dobách své největší slávy oštěpem dohodil. Začalo to tím, že jsem si – podobně jako několik tisíc dalších osob bydlících v blízkosti pražské O2 arény – musel na radnici Prahy 9 vyzvednout povolení k vjezdu do místa bydliště. Okolí haly na pomezí čtvrtí Libně a Vysočan totiž je každý den od 14.00 do 24.00 střeženo desítkami příslušníků městské policie, kteří po dvojicích na konci každé ulice střeží dopravní značky „zákaz vjezdu“ a odmítají pustit byť třeba oficiální vozidlo taxislužby, která vás v pozdních večerních hodinách veze domů z práce, byť se prokazujete všemi možnými kartičkami a průkazy. „Do čtvrti se nedostane nikdo nepovolaný, tak to prostě je,“ slyšel jsem od nesmlouvavých policistů.

OK, dělají dobře svoji práci, napadne vás. I mně to napadlo. Pak mi ovšem nešlo do hlavy, když jsem každý den před stanicí metra Českomoravská  v Drahobejlově ulici (cca 100 metrů od O2 arény) viděl postávat podivně vyhlížející muže u neoznačených vozidel všech možných barev, převážně však žlutých, oslovujících kolemjdoucí fanoušky v zahraničních dresech jednoznačnou nabídkou „Taxi?“, případně „Taxi centrum?“. Nechápal jsem – vždyť stanoviště oficiálních taxíků pro mistrovství světa je přeci jinde, navíc tyto vozy ZJEVNĚ neměly řádné označení ani další náležitosti vozů taxislužby. Někteří z řidičů – naprosto absurdně – vyzdobili svoje vozy s pomocí černé izolační pásky nápisy „TAXI“, „O2 ARENA TAXI“ či „HOCKEY TAXI“. Jelikož se kolem hokejové haly tou dobou pohybovaly stovky policistů, někteří z nich v civilu, přišlo mi nemožné, že se „pod svícnem“ vyskytuje tak neuvěřitelná „tma“.

Páteční skvělý článek Pavla Novotného pro internetový tabloid EXTRA.cz, v němž naprosto do puntíku popsal jednání podvodných taxikářů, a to včetně jejich přesné polohy před stanicí metra, jejich tváří, SPZ používaných vozů a fotodokumentace zjevného porušování nastavených pravidel, mi však ve věci udělal jasno – policie, zejména členové TAXITÝMU městské policie vysedávajících v dodávce pár desítek metrů od inkriminovaného místa, postihla těžko uvěřitelná slepota. Slepota, která zasáhla přesně jeden konkrétní bod na Praze 9, přesněji zhruba 50 metrů čtverečních v Drahobejlově ulici, na kterých řidiči neoznačených vozů odchytávali rozjařené zahraniční fanoušky a vozili je do centra Prahy za trojnásobek či čtyřnásobek běžné částky (pro informaci: s oficiálním vozem taxislužby se v pohodě dostanete pod 10 eur, tito „dobráci“ nabírali cizince za 30 až 50 eur). Mezitím členové městské policie hrozili pokutami v řádech stokorun za „zastavení v křižovatce“, „stání na chodníku“ či „blokování přechodu“ oficiálním taxikářům, kteří jen na pár desítek vteřin zastavili s vykládkou rezidentních obyvatel hermeticky uzavřené čtvrti.

Jasně že se na tento problém zapomene a policisté se po skončení šampionátu společně s organizátory poplácají po zádech. Ale... Po metanolové aféře, selháních při boji s drogami v ulicích, daňových podvodech nebo problémech s ilegálním hazardem se bohužel znovu ukázalo ohrané klišé z učebnic o ekonomii regulace: Čím více pozornosti kontroloři soustředí na legální, lehce pozorovatelné a tedy snadno kontrolovatelné skutečnosti, tím spíše skutečné problémy bují ve stínu oficiálních aktivit. Je ostudou městské policie, že zde o žádný stín nešlo – stačilo si přečíst již jednou citovaný článek Pavla Novotného, nebo zareagovat na jeden z jeho několika telefonátů na linku 156:

„...Třináct dnů v kuse okrádá vyhlášená skupina dvanácti „taxikářů“ zahraniční fanoušky na MS v hokeji a městská policie tomu přihlíží způsobem hraničícím s podporou zlodějů, zatímco za rohem buzeruje poctivé. ...... Řekli jsme jim (policii) o tom, že nejproslulejší organizovaná taxikářská skupina den co den okrádá turisty na stejném místě před strážníky, policii telefonicky opakovaně. Poukazovali jsme na to, že mají zřejmě zfalšované modré parkovací karty pro rezidenty, že ne všichni musejí mít koncesi, že sundávají cylindry (střešní označení TAXI) z aut, že mají ty a ty espézetky a stojí tam a tam. Byli tam ve čtvrtek, jen co Jarda Jágr vjel na led, zase, to už měli za sebou rozcvičku a po zápase přišla finská žranice. .....“

Napsal: Aleš Rod

Štítky Praha, Mistrovství světa v ledním hokeji, hokej, policie, Městská policie hl. m. Prahy, obecní policie, Pavel Novotný, Jan Železný, Jaromír Jágr, Libeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stín hokejového mistrovství světa v Praze – ilegální taxikáři a podivně „slepá“ policie  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.