Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jubilejní třicátý ročník Mezinárodního folklorního festivalu Brno přivítá tisícovku účinkujících z Česka i zahraničí

Mezinárodní folklorní festival Brno se koná pravidelně na sklonku prázdnin již od roku 1990. Milovníci folkloru s i mohou ukázky moravských i zahraničních kulturních tradic vychutnat přímo v centru města od čtvrtka 29. srpna do neděle 1. září. Jako každý rok, i letos se zúčastní okolo tisícovky účinkujících z Česka a další dvě stovky lidí z celého světa. Třicátý ročník se i letos koná na tradičních místech – na nádvoří Nové radnice a Náměstí Svobody. Doplňkové programy se nově představí i v Domě pánů z Kunštátu.

Tradice Mezinárodního folklorního festivalu Brno sahá až do roku 1990, kdy byl stejně jako v nadcházejících letech nedílnou součástí letních lidových slavností města Brna. Ty před několika lety zanikly a z původního setkávání místních souborů se stal skutečný festival s bohatým programem a mezinárodní účastí. „Mezi lety 2013 a 2016 byly součástí MFF Brno také Jihomoravské dožínky, což bylo výborným propojením dvou na sebe navazujících akcí,“ přiblížil ředitel festivalu Milan Zelinka.

Každoročně se na koncertech festivalu vystřídá přibližně tisíc účinkujících z České republiky a na dvě stě účinkujících z různých koutů světa. Již tradičně na festivalu vystoupí dětské soubory z České republiky, mezi kterými nebudou chybět soubory z Brna a okolí. Z dospělých souborů vystoupí jak domácí brněnské, mezi které patří například BROLN, Májek, VUS Ondráš nebo Cimbálová muzika Františka Černého, tak i soubory z Tvarožné Lhoty, Českého Těšína, Šlapanic a Nymburka.

Součástí programu jsou také koncerty v ulicích centra Brna, kde vystoupí české i zahraniční soubory

Kromě tuzemských souborů se představí také šest zahraničních dospělých souborů. Seljačka Sloga z Chorvatska, Silesianie z Polska, Rakouští Trachtenverein Roßecker, Menelais z Řecka, Váh ze Slovenska a z Ukrajiny dorazí soubor Volynianka. Kromě dětských a dospělých folklorních souborů se mohou návštěvníci těšit také na vystoupení finalistů soutěže Děti a píseň.

Slavnostní zahájení festivalu proběhne ve čtvrtek 29. srpna na nádvoří nové radnice o půl 8 večer. Pak se v rámci zahajovacího koncertu společně představí BROLN a VUS Ondráš s jejich sólisty. Páteční program začne v jednu hodinu odpoledne, kdy postupně vystoupí jednotlivé soubory jak z České republiky, tak i zahraničí. V sobotu program odstartuje v 10 hodin Roztančeným městem. „V rámci tohoto programu se soubory představí na různých nárožích Masarykovy ulice. Budou tedy k vidění široké veřejnosti a k folklorní hudbě se díky Roztančenému městu může dostat každý,“ vysvětlil Zelinka.

Třicátý ročník MFF Brno představí bohatý program -  kromě koncertů bude k vidění také výstava

Po celý den bude na návštěvníky čekat program na Náměstí Svobody a nádvoří Nové radnice, v Domě pánů z Kunštátu. Dva zahraniční soubory v sobotu vystoupí také v Líšni v areálu Belcrediho zámku. Nedělní program začne v půl jedenácté pořadem dětských souborů Dokolečka dokola a bude pokračovat až do sedmi hodin večer, kdy bude festival slavnostně ukončen. Od pátku do neděle bude pro zájemce připraven také jarmark s ukázkami lidových řemesel.

Letošní ročník přináší dvě novinky – bohatší koncertní program oproti předchozím letem a výstava. Ta bude umístěna v Domě pánů z Kunštátu a zájemci si budou moct prohlédnout výstavu pokrývek hlavy jako součásti folklorních krojů jednotlivých zemí. „Na brněnský folklorní festival chodíme s rodinou už několik let pravidelně. Je skvělé, že se něco takového koná přímo v centru Brna,“ řekla Brňanka Kamila Vintrlíková.

Permanentku na všechny programy mohou zájemci zakoupit do čtvrtka

Některé pořady a koncerty jsou placené, u jiných je vstup volný. Ceny vstupenek na jednotlivé koncerty se pohybují mezi 100 a 150 korunami. Do zítřka lze ještě stále zakoupit permanentku, která platí na všechny pořady festivalu.

Jubilejní třicátý ročník pořádá Sdružení přátel folkloru v Brně, řádný člen České národní sekce CIOFF®. „Spolupořadateli jsou TIC Brno a Společnost lidové tradice. Mezinárodní folklorní festival Brno se koná za finanční podpory Ministerstva kultury, Jihomoravského kraje a Statutárního města Brna. Záštitu nad festivalem převzali hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek a primátorka statutárního města Brna Markéta Vaňková,“ uvádí webové stránky festivalu.

Autoři | Foto Milan Svoboda

Štítky Mezinárodní folklorní festival Brno, MFF, folklor, soubory, BROLN, Náměstí Svobody, Nová radnice, Dům pánů z Kunštátu, festival, Brno, Česko, nádvoří, koncert, Kunštát, Milan Zelinka, Jihomoravský kraj, Bohumil Šimek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jubilejní třicátý ročník Mezinárodního folklorního festivalu Brno přivítá tisícovku účinkujících z Česka i zahraničí  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.