Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOLKLORNÍ DRBNA: Ta ta tá tá, ta ta ta tá

Folklorista, aspoň ten ze Slovácka, při tomto titulku zbystří, ostatní si nejspíš ťukají na čelo. Nejde o tajný vzkaz morseovkou, ale o fonetický zápis prvních taktů znělky festivalu, toho největšího a nejznámějšího. Otvírajte sa Strážnické brány! MFF Strážnice startuje už zítra.

Festival ve Strážnici rozhodně patří k těm ikonickým. Rozsahem patří mezi největší folklorní festivaly v celé Evropě a areály strážnického zámku i sousedního skanzenu poskytují více než přívětivé prostředí pro tento folklorní svátek. Strážnice, to jsou tři dny a tři noci plné folkloru, scénického i autentického, tedy autentického folkloru 21. století. Co si pod tímto pojmem máte představit? Především mladé lidi (fyzicky i duchem) v civilním oblečení, často doplněným o lidové motivy, výšivky, ornamenty nebo doplňky. Hrající, zpívající, tančící všude, kde se dá, všude kde někdo uleje dobrého vína nebo kde se usměje hezká holka. 

Folklor baví, a právě ve Strážnici je to vidět na každém kroku. Proto si taky můžete zakoupit vstupenku jen za „lidovou“ stovku. Nepustí vás sice na pořady, ale volně se můžete potulovat po zámeckém areálu, a tam to žije. Přes den, a hlavně v noci. Kdo má hudební nástroj, pevný hlas, a dostatečné sebevědomí na to, postavit se před lidi jen tak a začít hrát, zpívat, ten má vyhráno. Kotel zábavy a energie jen za „kilo“.

Pokud přidáte o něco víc ze své peněženky (vstupenka na celé tři dny je za 550 Kč), pak se vám strážnický svět otevírá úplně. Festival je to mezinárodní, ale především celonárodní. Narazíte tu na soubory z exotických krajin (letos přijeli Indové a Alžířané), Evropy (Chorvatsko, Ukrajina) a všech koutů Čech, Moravy a Slovenska. Nejvíc je ale stejně vždycky těch domácích – slováckých. Vesele se zdraví, společně popíjí a trochu se „štengrují“ Strážničané, Horňáci, Podlužáci i Hradišťáci, Kyjovjáci a hanáčtí Slováci, všichni.

Mezi tradiční programové šlágry patří soutěž verbířů, a především její sobotní finále, které bylo v loňském roce přesunuto na největší amfiteátr areálu – Zámek, a i tak je hlediště beznadějně obsazeno do posledního místečka. Milovníci tradiční krásy lidové kultury si určitě nenechají v pátek večer ujít pořad Prostá krása Kyjovska. Společný projekt VUS Ondráš spolu s bratislavským Slukem v loňském roce nevyšel kvůli dešti, a tak se v sobotu pokusí o reparát. Desítky programů menšího i velkého formátu zaplní několik festivalových scén areál skanzenu, a také Zbojnickou louku. Kompletní program festivalu najdete zde. Na své si přijde opravdu každý. 

Páteční i sobotní večer končí, vlastně začíná, nikdy nekončící párty nazvanou Noc s hudci. Ti nejotrlejší vítají první sluneční paprsky nového dne ještě se sklenkou nebo houslemi v ruce.

Jestli jste na „strážnických“ ještě nikdy nebyli, rozhodně vyrazte, stojí za to. A vy, kteří zvažujete, jestli letos přijet? Snad vás moje řádky přesvědčí a nenecháte si tu letošní Strážnici ujít.

Autoři | Foto Festival Strážnice

Štítky Folklorní Drbna, folklór, jižní Morava, Strážnice, festival, Slovácko, Evropa, skanzen, Ukrajina, Česko, Chorvatsko, Slovensko

FOLKLORNÍ DRBNA: Ta ta tá tá, ta ta ta tá  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.