Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOLKLORNÍ DRBNA: Kraj beze stínu aneb Svátek Hanáckého Slovácka

Poetický název, za kterým nepoučený čtenář nejspíš nebude hledat jakoukoliv souvislost s folklorem. Ten poučený ale ví, že Kraj beze stínu, to je: třetí červnový víkend, Krumvíř a velký folklorní svátek pro všechny folkloristy z Hanáckého Slovácka.

Hanácké Slovácko je jednou z největších (a vlastně asi největší) oblastí Slovácka. Na severu zasahuje až k Brnu. Na jihovýchodě hraničí s Podlužím, na severovýchodě s kyjovským Dolňáckem. Proč hanácké? Mnoho znaků vykazuje podobnost právě s Hanou, typicky prvky kroje a nářečí. Ve Ždánicích kokrhají kohóti, štěká psék a chodí se na hřébky.

Kraj beze stínu je jediným ryze regionálním festivalem této oblasti. První ročník se v Krumvíři konal už v roce 1976 a až na přestávku v devadesátých letech se koná dodnes v každém lichém roce. Ten letošní je už třicátý první a milovníci lidových tradic si ho nenechají ujít o víkendu 15. – 16. června.

Víno na kuráž a boj o strážnické finále

Dvoudenní program startuje v sobotu odpoledne Zpíváním při víně. Krumvíř je známá vinařská obec a koštování vína je na denním pořádku. Prezentace vín z několika regionálních vinařství za asistence cimbálové muziky a dvou mužských sborů je tak skoro povinností.

Víno rozváže nohy a uvolní napětí verbířům, kteří jsou na řadě hned po skončení vinařských aktivit. Soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku na Hanáckém Slovácku je součástí festivalu od roku 1989. Prestižní klání ale není jediným lákadlem slavností. Ve dvoudenním programu se představí většina aktivních souborů, sborů a muzik oblasti. Nechybí řemeslný jarmark a krojový průvod. V každém ročníku se představí také hosté z jiné národopisné oblasti, letos to bude Horňácko.

Jeden kopec, dvě strany.

Večerem s hanácko-slováckými verbíři prolne pořad, jehož autoři do Krumvíře pozvali soubor Olšava z Uherského Brodu a Kopaničiar z druhé strany kopce, z Myjavy. Oba soubory se v závěru večera představí také společně na jedné scéně.

Musí to bét Maryšo?!

Nedělní program odstartují v brzkém odpoledni dětské soubory a muziky, na které naváže pořad A ta naša dědina věnovaný obci Boleradice. V ní už dlouhá léta pracuje věhlasný divadelní ochotnický spolek. Ukázky z dramatu Maryša, které ochotníci nastudovali v původním nářečí, krojích a s písněmi podle sedmého vydání dramatu z roku 1910 budou bonbónkem nejen pro milovníky divadla.

Práca nepočká!

Není třeba se hned plašit. V tomto případě jde jen o název dalšího pořadu, ve kterém se představí taneční soubory. A v podvečer už slíbené Horňácko. Soubory a sbory snad ze všech horňáckých obcí a také horňácká legenda, majstr Martin Hrbáč. A po horňákoch, zase horňáci. Tentokrát hudební uskupení Musica Folklorica, která díky instrumentální virtuozitě jednotlivých členů často opouští tradiční ztvárnění lidových písní a pouští se do originálních úprav i jiných žánrů.  

Kde není slunce, tam není ani stín, ale buďte beze strachu. Kraji beze stínu rozhodně slunce nechybí. To nebeské červnové se odráží v pohárcích vína i usměvavých tvářích všech, kteří navštíví krumvířský festival. Pokud zrovna nemilujete davy a tlačenice u pokladen nebo stánků, chcete si užít pohodu a hromadu folkloru, pak neváhejte. Hanácké Slovácko je možná někým považováno za Popelku slováckých regionů, ale všichni víme, jak to s Popelkou nakonec dopadlo.


Rubrika Folklorní Drbna vzniká ve spolupráci s agenturou Taktiq Communications

Autoři

Štítky kraj beze stínu, folklorní drbna, Slovácko, festival, Krumvíř, Hanácké Slovácko, víno, svátek, Brno, Martin Hrbáč, Podluží, Dolňácko, Ždánice, Horňácko

FOLKLORNÍ DRBNA: Kraj beze stínu aneb Svátek Hanáckého Slovácka  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.