Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOLKLORNÍ DRBNA: Hradišťská Ohnica. Muzika, která zraje jak víno

Podmanivé hudební úpravy, charismatický primášský projev, sehraní muzikanti a vždy skvěle vybraní zpěváci, respektive zpěvačky ????. To je hradišťská Ohnica, muzika, která zraje jak víno.

Muzikantská líheň Uherské Hradiště

Když umělecký vedoucí a tahoun muziky, cimbalista Jan Káčer, chystal svůj absolventský koncert na uherskohradišťské ZUŠ, chtěl si zahrát nejen sólově, ale taky s kapelou. Dal do kupy pár kamarádů, kluků, kteří hrávali v nejrůznějších školních mládežnických muzikách a začali nacvičovat. Sestavu postupně doplňovali další muzikanti, často studenti kroměřížské konzervatoře. U zrodu stáli: Pavel Šafařík, Jiří Maňák, Michaela Dacíková, Tomáš Janík, Petr Loveček, Petr Pijáček, a později také primáš Jakub Špalek, Radek Hais, Hana Varmužová, Jakub Nožička a další.

Muzikou tak prošly osobnosti, které jsou dnes spojovány s věhlasnými muzikami i profesionálními tělesy. Kapela dostala v roce 2006 nabídku doprovázet kunovický Handrlák. Iniciátorem této aktivity byl houslista Pavel Šupka. Ten předal po roce vedení Janu Káčerovi, který nad kvalitou hry i směřováním muziky bdí dodnes.

V roce 2008 kapela Handrlák opustila a postavila se na vlastní nohy s vydatnou pomocí Klubu kultury v Uherském Hradišti.

Ohnivě vášnivá hra nebo plevel?

Pojmenovat kapelu, která si už získává dobré jméno mezi posluchači a nemůže zůstat „no name“ je vždycky těžký oříšek. Když sedíte ve vinárně u sklenky vína a listujete ve vinařských knihách, narazíte na ledacos. Třeba na Ohnici, plevel, který najdete v každém nedobře obhospodařeném vinohradu. V lidových vyprávěních se prý ohnica říká polní trávě jakoby hořící v záři podzimního slunce. Název ale spíše vypovídá o temperamentním projevu muzikantů. Spojení romantické představy podzimních sluncí, ohnivé hry a usilovného hledání ve vinařských knihách tak přineslo své ovoce.

Ohnica ale rozhodně není na folklorní scéně plevelem. O jejich kvalitě svědčí několik ocenění na folklorních festivalech, 1. místo v soutěži Hvězda slováckého folkloru v roce 2015, tři natočené hudební nosiče nebo vysoce hodnocený pořad Zbojnické cifrování, který připravili společně s FS Cifra Lenky Kraváčkové. O oblíbenosti kapely svědčí velký zájem fanoušků (a především fanynek) všude tam, kde se Ohnica objeví.

„Mé ambice byly a jsou, aby se z nás nestala další tuctová kapela, která jen „holí kšefty“, ale není žádným přínosem pro folklorní scénu. Snažím se spoluhráče o těchto ambicích přesvědčovat pořád dokola, což je někdy těžké, protože něco nového pořádně nacvičit stojí spoustu času a energie,“ vysvětluje umělecký vedoucí Jan Káčer.

Muzika zjevně nemá na „holení kšeftů“ moc času. Kromě už zmíněné Cifry Lenky Kraváčkové hrávala s Old stars Hradišťanu, všemi skupinami Hradišťánku, občasně doprovází FS Míkovjan a několik ženských i mužských sborů z domovského regionu. Kapela letos skvěle doprovodila také polovinu malých zpěváčků, kteří se ze svých regionů probojovali do soutěže Děti a píseň Slovácka.

V červnu si můžete Ohnicu, spolu se Staroměstskými mládenci, poslechnout na vlnách Českého rozhlasu Ostrava, na podzim zahraje na několika hodových zábavách a bude se připravovat také na sérii tradičních vánočních koncertů. O účasti na letních festivalech se Honza (zřejmě záměrně) nezmínil, ale buďte si jisti, že i tam budou a nástroje budou někde po ruce.


Sestava muziky

Housle prim Jan Mudrák
Housle Vladislav Ilík
Housle Štěpán Mudrák
Housle Pavel Jurečka
Klarinet, flétny Jan Bičan
Viola Petr Vlachynský
Viola Martin Pěcha
Violoncello Aneta Pelcová
Kontrabas Jan Vaňhara, Martin Lesa
Cimbál Jan Káčer
Hosté: Hana Varmužová – flétny, Štěpán Kapsa a Vojtěch Jochim - housle

Ať to Ohnici hraje i nadále tak ohnivě, fortelně a poctivě jako doposud. A vy milí Drbňáci se těšte na další muziku.


Rubrika Folklorní Drbna vzniká ve spolupráci s agenturou Taktiq communications.

Autoři

Štítky Folklorní Drbna, Folklor, jižní Morava, cimbálová muzika, ohnica, hudební skupina, víno, plevel, Pavel Šafařík, Jiří Maňák, Uherské Hradiště, Tomáš Janík, Jakub Špalek, John Vanhara, Český rozhlas Ostrava

FOLKLORNÍ DRBNA: Hradišťská Ohnica. Muzika, která zraje jak víno  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.