Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOLKLORNÍ DRBNA: Když děcka dělají folklór a dělají to fakt dobře

O víkendu 27. a 28. dubna se na Slovácku konala hned dvě velká folklorní klání. V obou proti sobě jako soupeři, v tom nejlepším smyslu slova, stály děti. V sobotu hostil Kyjov krajskou přehlídku dětských folklorních souborů, v neděli proběhla ve Veselí nad Moravou soutěž nejlepších zpěváčků Slovácka.

Přehlídka dětských folklorních souborů

V sobotu 27. dubna se do Kyjova sjelo dvanáct dětských souborů z celé jižní Moravy, které postoupily do krajského kola soutěžní přehlídky. Soubory si svůj postup musely vybojovat v regionálních kolech na Horňácku, Podluží, Kyjovsku, Brněnsku, hanáckém Slovácku a Strážnicku s Veselskem. Ty nejlepší z jižní Moravy se utkaly o postup do celostátního kola, které proběhne v polovině června v Jihlavě.

Odborná porota hodnotila choreografie čísel, taneční a pěvecký projev, hudební doprovod, krojové ustrojení, regionální čistotu i výběr materiálu. „Rozhodnout, které dva soubory pošleme do celostátního kola bylo velice náročné a taky zdlouhavé, protože všechny soubory i zvolené choreografie včetně jejich zpracování byly letos perfektní. Všechna čísla bavila nás porotce i diváky a byla nabita neotřelými nápady,“ hodnotí členka poroty Markéta Lukešová, etnografka NULK ve Strážnici.

Z letošního souboje vyšly vítězně brněnský Valášek a Jatelinka z Moravské Nové Vsi. Kvůli velmi těsným výsledkům se porotci rozhodli udělit ještě divokou kartu kyjovskému Kyjovánku I. Jihomoravský kraj tak mohou v Jihlavě reprezentovat až tři dětské soubory.

Postupovou přehlídku zaštiťuje NIPOS Artama, útvar Ministerstva kultury České republiky pro neprofesionální umělecké aktivity, a je pořádána každé dva roky.

Děti a píseň Slovácka

Veselské kulturní centrum hostilo v neděli 28. dubna soutěž dětských zpěváčků Děti a píseň Slovácka. 36 soutěžících ve věku 10–15 let postoupilo z pěveckých soutěží, které proběhly v průběhu jara ve všech regionech Slovácka. Doprovodu se s fortelem i citem ujaly CM Ohnica z Uherského Hradiště a CM Vonica z Krumvíře. Každý soutěžící zazpíval dvě písně, jednu s doprovodem muziky a druhou a capella. Zpěváčky hodnotila odborná porota složená ze známých osobností moravského folkloru.

Postup do Moravsko-slezského kola, které proběhne 26. května v Rožnově pod Radhoštěm si vyzpívalo 13 účastníků. Stejně jako v předchozí soutěži měla porota velmi těžké rozhodování a o postupu často rozhodovaly setiny bodů. Způsob hodnocení na závěr přiblížil předseda poroty Vlastimil Ondra. Předem byla stanovena bodová kritéria pro umístění na 1. – 3. místě nebo čestné uznání.

„Po sečtení bodů a srovnání s nastavenými kritérii jsme s radostí zjistili, že udělíme pouze druhá a první místa a první místa s postupem. Všichni zazpívali skvěle! To, co dělí postupující od nepostupujících je už jen dar od Boha, něco, co je v hlase a projevu navíc a dělá je jedinečnými,“ upřesňuje hodnocení Ondra.

Milí folklorní Drbňáci, byla jsem u toho a s klidem vám můžu říct, že co se budoucnosti folkloru týče, nemáme se čeho bát. Naopak, můžeme se těšit!


Rubrika Folklorní Drbna vzniká ve spolupráci s agenturou Taktiq Communications.

Autoři | Foto Vlastimil Ondra

Štítky folklorní drbna, folklór, jižní morava, Kyjov, veselí, děti, Slovácko, soutěž, Veselí nad Moravou, Jihomoravský kraj, Jihlava, Ministerstvo kultury České republiky, Horňácko, Podluží

FOLKLORNÍ DRBNA: Když děcka dělají folklór a dělají to fakt dobře  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.