Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

#Moto_na_kari: Mladá Motovidla z jižní Moravy vyrazila do Indie tančit a bránit práva žen

Jaké to je dobývat s moravským folklorem svět? Svět tak odlišný a vzdálený jako je orient? Mám tu možnost být u toho! Trochu netradičně se přímo z místa dění hlásí vaše Folklorní Drbna. Cíl: Dillí-Indie.

Vám, kteří čtete Folklorní Drbnu pozorně, jistě neunikl článek o folkloristech jako specifickém lidském druhu. Snažila jsem se tenkrát vyvrátit několik mýtů o bezstarostných folkloristech a také ve zkratce popsat, co a proč dělají ti aktivní a organizovaní. Jestli jim kdy bylo co záviděno (kromě absolutní alkoholem opojené bezstarostnosti lidského bytí, která jak už víme je ale jen mýtus) tak to jsou možnosti procestovat a „projuchat“ celý svět. Je to tak!

Když máte doma kroj, umíte obstojně tančit, zpívat nebo hrát na hudební nástroj a jste ještě k tomu součástí nějakého toho souboru či kapely, pak máte slušnou šanci podívat se „za babku“ do mnoha zajímavých zemí a míst celého světa.

Folklor totiž milují všude na světě a všude na světě také pořádají folklorní festivaly. Všude na světě obdivují pestrost moravských krojů, jadrnost moravských hlasů a fortel moravských muzikantů.

Jedinečná Motovidla z jižní Moravy

Že jste o něm ještě neslyšeli? Není to úplně tradiční soubor. Parta holek, které strávily dětství v dětském souboru Kyjovánek. Vyrostly, dospěly a nechtěly se rozejít, tak založily dívčí taneční skupinu – Motovidlo. Přiléhavý název pro partu pubertálních děvčat, které se při tanci nemají o koho opřít – rozuměj statné mužské rámě. Všechno si odtančí a odzpívají samy, chlapy nepotřebují a ani nechtějí, teda pokud jde o tancování.

Vznikly před třemi lety a za tu dobu se jim podařilo získat druhou, a v roce 2018 také první, cenu na Soutěžním festivalu tanečních souborů v Dambořících (Pozn. Koná se jednou za dva roky.). Jako ryze dívčí taneční soubor jsou na jihu Moravy, a nejspíš v celé republice, jediné a jedinečné. Je jim mezi šestnácti a pětadvaceti, a kdyby nafotily kalendář (samozřejmě krojovaný), na pultech by se jistě dlouho neohřál. Je první den nového roku. Nad Kyjovem se ještě rozprostírá tma a ulice jsou prázdné. Všichni dospávají silvestrovské oslavy a Motovidlo vyráží dobýt svět.

Folklorní festival pro ženský

Mezinárodní organizace CIOFF nás pozvala na 19th GLOBAL FEMALE FOLK DANCE COMPETITION & CARNIVAL, místo konání Sahibabad – Ghaziabad (New Delhi – India). Festival zvláštní a netradiční právě díky slovíčku „female“. Ano, zdatný angličtináři! Festival je určen ženám. Účinkují pouze ženy, dívky: tanečnice, hudebnice, zpěvačky. Ptáte se proč? Posláním festivalu je boj za práva žen, jejich rovnoprávnost a ochranu. Práva a postavení žen ve společnosti jsou v mnoha zemích světa tristní a ani samotná Indie není výjimkou.

Holky z Motovidla nevyrazily jen ukázat světu krásu našich krojů a bohatost lidové kultury. Vyrazily manifestovat za práva žen. Amen!

A přece to není „za babku“

Dostat se na mezinárodní festival pod hlavičkou organizace CIOFF není úplně jednoduché. Musí se o vás vědět, musíte něco ukázat, musí být zkrátka jasné, že dokážete dobře reprezentovat Českou republiku. V tomto konkrétním případě musíte splňovat ještě další podmínku: Jen ženy!

Když s radostí a hrdostí přijmete takové pozvání, nastává honička a stres. Nacvičit repertoár se souborem, který pravidelně zkouší a vystupuje není až takový problém, ale kdo to všechno zaplatí? Organizátor se o účinkující postará v místě konání: ubytování, strava, doprava. Tam a zpět ale každý za své! Povolený počet účastníků: 15, krát cena letenky, doprava nástrojů, doprava na letiště a zpět. Rázem se pohybujeme v řádu stovek tisíc korun. Následuje shánění sponzorů, vypisování žádostí o dotace, vymýšlení jak na to.

Velkým dílem přispělo město Kyjov, rychle a bez zbytečných průtahů. Je zřejmé, že jedno z nejtradičnějších folklorních center Moravy si váží práce místních folklorních skupin a dokáže ji ocenit i podpořit, když je třeba. Holky děkují vážený pane starosto i městské zastupitelstvo, a vzkazují, že nezklamou.

Pomohlo pár sponzorů i české velvyslanectví s vyřízením víz. Velkou část peněz si ale Motovidlo půjčilo a po návratu bude splácet. Nápadů je spousta. Jeden z nich je na spadnutí: MOTOVIDLÁCKÝ PLES v Kyjově. Holky jsou vynalézavé, a tak možná díky „indickému dluhu“ vznikne nová tradice a tradičně-netradiční zábava v Kyjově. Něco jsem zaslechla a bude o co stát!

Pokud vás cesta jednoho netradičního souboru na jeden netradiční festival do jedné netradiční země zaujala, čtěte Folklorní Drbnu!

A pokud byste tměli chuť holkám i nějakým „grošem“ přispět, tady je číslo účtu: 2500749797/2010 Zpráva pro příjemce: Moto na Kari.

Holky už teď děkují.

Autoři | Foto Folklorní Drbna

Štítky motovidla, Indie, soutěž, tanec, Kyjov, právo, festival, Jihomoravský kraj, taneční soubor, kroj, doprava, silvestr, Morava, folklór, Česko

#Moto_na_kari: Mladá Motovidla z jižní Moravy vyrazila do Indie tančit a bránit práva žen  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.