Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOLKLORNÍ DRBNA: Cimbálová muzika Vojtěcha Konečného, parta skvělých muzikantů, kteří se sejdou jen občas

Tato cimbálová muzika ani zdaleka nezapadá do šuplíků označených štítky: tradiční, slovácká, krojovaná. Nepatří ani do kategorie koncertní ani do té „sklípkové“. Tak moc se liší od ostatních, že mi to prostě nedalo.

Kristenova ulice

Na začátku byl telefonát a domluva s basistou muziky na konkrétní místo a čas setkání pro naše popovídání. Basista Kamil Kristen zvolil kavárnu poblíž svého bydliště v brněnské čtvrti Komín. To, že jsem se s Kamilem Kristenem sešla na ulici, která nese jméno Kristenova mě překvapilo.

„Vít Kristen, po kterém je ulice pojmenovaná, byl prvorepublikový četník a statečný brněnský odbojář. Za odboj byl zatčen a zahynul v koncentračním táboře. Byl nějak spřízněn s mým dědečkem, ale přesnou rodinnou vazbu neznám,“ vysvětluje Kamil.

Cimbálová muzika Občas

Čtveřice muzikantů, z nichž se většina věnuje, nebo hodlá věnovat, hudbě profesionálně, se sešla zhruba před dvěma lety. Zahráli si na akci, kvůli které se dali dohromady a společná souhra jim „zavoněla“. Tři z nich se potkali už dříve v muzice brněnského folklorního souboru Púčik. Byli to primáš a vedoucí muziky Vojtěch Konečný, violista Jozef Klobučník a už zmíněný basista Kamil Kristen. K této sestavě se přidal cimbalista Michal Grombiřík. Příležitostí, kde si společně zahrají není mnoho. Poptávek je hodně, vytížení členů, a především jejich další muzikantské aktivity ale častější společné hraní zatím nedovolují. Sejdou se jednou za pár měsíců, není čas zkoušet, a když, tak bezprostředně před vystoupením. Muzikantsky si ale sedí a posluchači jejich výkon oceňují bouřlivým aplausem.

Inspirace Slovenskem i jazzem

Duší i tváří muziky je bezesporu charismatický primáš Vojtěch Konečný. Ten si k folkloru občasně odskakuje od svého houslového postu v orchestru Městského divadla v Brně a také z pozice houslisty a zpěváka banjo punk jazz kántry turbošansonové kapely Poletíme?. Léta strávená v Púčiku a inspirace podpoľanským zpěvákem Vlado Homolou nasměrovaly výběr regionu i repertoáru. Muzika se prezentuje především písněmi a hudebními úpravami z oblastí středního a východního Slovenska. Nutno říci, že všichni členové mají tyto regiony výborně naposlouchané a zvládnuté co do harmonie, vyhrávek i autentického smyku doprovodných nástrojů. Jak by taky ne. Jozef Klobučník je jediný „pravý“ Slovák v kapele, dnes už naturalizovaný Brňák. Rodilý Brňák Kamil Kristen měl zase možnost pochytit ty správné basové „grify“ v renomovaných slovenských muzikách.

Michal Grombiřík je kmenovým cimbalistou CM Lália. Spolu s Jozefem Klobučníkem však spolupracuje také na projektu Midnight Coffee Session, kde si fúzi swingu, jazzu a folku jako host užívá taky Vojtěch Konečný. Poctivé stredoslovenské melodie tak občas doplňují folklorní improvizace a úpravy v rytmu jazzu nebo swingu.

Moravské regiony jsou tenký led

Muzika si zahraje hlavně na klubových akcích nebo při společenských událostech. Na těch se často sejdou tanečníci nebo zpěváci, kteří si chtějí zazpívat moravské lidovky, známější i méně známé. Jak se s takovými požadavky potýká parta Brňáků hrajících slovenský folklor?

„Běžně známé písničky samozřejmě známe a na požadavek publika rádi zahrajeme. Někdy se je pro zábavu nezdráháme okořenit trochou jazzu. V moravských regionech tak kovaní nejsme. Jeden Slovák a dva Brňáci. Podrží nás ale cimbalista, který hraje s cimbálovkou a lépe se v regionech orientuje,“ doplňuje Kamil Kristen.

To, že by muzika začala systematicky zkoušet, natáčela hudební nosiče a pravidelně se účastnila prestižních folklorních festivalů je zatím jen nerealizovaným přáním jejich členů. Publikum by si však více slovenských (i jiných) melodií od těchto technicky zdatných a talentovaných muzikantů jistě zasloužilo. Třeba se dočkáme.


Sestava muziky

Housle (prim): Vojtěch Konečný

Viola: Jozef Klobučník

Kontrabas: Kamil Kristen

Cimbál: Michal Grombiřík


Rubrika Folklorní Drbna vzniká ve spolupráci s mediální agenturou Taktiq communication.

Autoři

Štítky Folklorní Drbna, Folklor, jižní Morava, cimbálová muzika, CM Vojtěcha konečného, jazz, Slovensko, Brno-Komín, Poletíme?

FOLKLORNÍ DRBNA: Cimbálová muzika Vojtěcha Konečného, parta skvělých muzikantů, kteří se sejdou jen občas  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.