Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: V Břeclavi se už potřetí sejdou přátelé jižní Moravy

Už potřetí se v Břeclavi setkají přátelé jižní Moravy. I letos bude Setkání hostit břeclavský areál pod zámkem. Podle organizátorů půjde o vůbec největší setkání krojovaných i nekrojovaných přátel lidových tradic jižní Moravy.

Bohatý program startuje už ráno v devět hodin vystoupením folklorních souboru Old Stars Břeclav, CM Kunovjan a CM Matěje Kůrečky s přehlídkou verbířů Slovácka. Původně plánované mužácké mistrovství světa ve verbuňku, které bylo jedním z největších lákadel tohoto ročníku, nahradila přehlídka verbířů. „Do soutěže se nám bohužel přihlásilo málo zájemců. Je to kvůli dovoleným a množství dalších folklorních akcí. Tuto myšlenku ale určitě v budoucnu zrealizujeme,“ komentuje situaci Lucie Tesaříková z městského muzea v Břeclavi, které se na akci organizačně podílí. Jména verbířských bardů, jako jsou Jaroslav Švach, Ruda Tuček nebo Erik Feldvabel, kteří se přehlídky zúčastní však slibují skvělou podívanou.

Krojovaný průvod – bude největší?

V 10:30 hodin vyjde od břeclavského gymnázia slavnostní krojovaný průvod všech účastníků akce, cílem průvodu bude areál pod zámkem. „Ozývá se nám spousta krojovaných chas i folklorních souborů, které se chtějí této akce zúčastnit. Těšíme se, že zastoupení krojů tak bude velice pestré a pro diváky to bude skutečně pastva pro oči“, nastínila přípravy na mimořádnou akci vedoucí úseku TIC, kultury a cestovního ruchu, Edita Rišicová. Půjde tak možná o největší krojovaný průvod v historii.

Soutěž o nejkrásnější krojovaný pár

V bohatém odpoledním programu se představí soubory, sbory a muziky z celého slováckého regionu. Představí se také Zpěváčci Slovácka 2018, nejúspěšnější dětští zpěváčci z letošních pěveckých soutěží.

Zpestřením celé akce bude vyhlášení výsledků soutěže O nejkrásnější krojovaný pár. Do této soutěže se přihlásilo téměř padesát krojovaných párů a hlasování probíhalo internetovou formou. Stejně je tomu i u dětské varianty soutěže, která nebyla původně plánována, ale kvůli velkému zájmu byla také spuštěna.

Sobotní večer zakončí od 19. hodiny vystoupení známého hudebního uskupení Musica Folklorica.

Autoři

Štítky setkání přátel jižní Moravy, kroje, verbuńk, Jihomoravský kraj, Břeclav, soutěž, Slovácko, Jaroslav Švach, zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Břeclavi se už potřetí sejdou přátelé jižní Moravy  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.