Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dnes začínají unikátní folklorní Horňácké slavnosti

Stovky milovníků folkloru dorazí o víkendu do Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Dnešek je oficiálním začátkem Horňáckých slavností, hlavní program připadá na sobotu. Slavnosti, které staví na autenticitě a lokálních tradicích, skončí v neděli.

V jednotlivých pořadech účinkují soubory, cimbálové muziky, skupiny a sólisté z Horňácka a podjavorinské oblasti, zdůraznili pořadatelé na obecním webu Velké nad Veličkou. Dnes začínají festivalové výstavy.

Na obecním úřadě ve Velké najdou lidé výběr ze sochařského díla Franty Úprky, fotografie Josefa Fantury a historické plakáty Horňáckých slavností. V Javorníku připravili výstavu k životnímu jubileu zpěvačky Anny Kománkové.

Další expozice začne v pátek ve Válcovém mlýně ve Velké a je věnovaná 100. výročí vzniku Československa. Na programu jsou v pátek také první pořady na Horňáckém stadionu.

V sobotu se lidé mohou těšit na nejširší program. Bude tradiční jarmark i výstava drobného zvířectva, jednotlivé pořady věnovali tvůrci například horňáckým klarinetistům a 50. výročí souboru Velička.

V neděli pokračuje jarmark a bude mše, odpoledne slavnosti skončí u větrného mlýna v Kuželově.

Horňácko je součástí Moravského Slovácka, leží na úpatí Bílých Karpat na moravsko-slovenském pomezí. Je pověstné udržováním lidových tradic. Celou národopisnou oblast tvoří devět obcí s centrem ve Velké nad Veličkou a roztroušené samoty. Festival autentického folkloru celého Horňácka se konal poprvé v roce 1957.

Foto repro youtube | Zdroj ČTK

Štítky Horňácké slavnosti, Velká nad veličkou, folklór, slavnost, výstava, okres Hodonín, Horňácko, Anna Kománková, vznik Československa, Javorník, tradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes začínají unikátní folklorní Horňácké slavnosti  |  Folklorní Drbna  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.