Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Glosa: Otcovská dovolená v českém podání je klasický kočkopes

Otcovská dovolená je nesystémový, populistický nesmysl. Abychom si rozuměli: Nemluvím o potenciálním efektivním řešení, které by umožnilo podílet se oběma rodičům pružně na výchově dítěte a zůstat přitom v kontaktu s trhem práce, ale o klasickém českém pseudořešení, které vešlo v účinnost 1. února 2018.

Díky němu se budou moci otcové od narození dítěte až po uplynutí šesti týdnů po porodu ucházet o jednorázové, týdenní „volno z práce“, v němž bude náhrada za mzdu hrazena ze sociálního pojištění. Jedná se de facto o sociální dávku, která přizná otcům 70 % mzdy. Výše denní dávky začíná na 180 Kč (pro příjem kolem 8000 Kč) a končí na 1225 Kč denně (pro příjem nad 91 tisíc Kč). Roční náklady nové položky ve státním rozpočtu mohou dosáhnout až na jednu miliardu Kč.

Nemám nic proti tomu, aby se otcové podíleli na péči o dítě, naopak, stejně jako jsem si vědom toho, že označení „mateřské dovolená“ je spíše oxymorónem, protože matka dítěte si určitě neužívá s koktejlem na pláži, přičemž kromě stresující a vyčerpávající péče o potomka zcela ztrácí kontakt s pracovním prostředím, což ji při návratu na trh práce – na rozdíl od běžné dovolené – dosti výrazně znevýhodňuje. Otcové jsou mnohdy nuceni vykrýt výpadek rodinných příjmů zvýšením pracovního nasazení, což samozřejmě dost dobře nekoresponduje s rodinným životem a potřebností podílet se na péči o přírůstek v rodině.

Právě proto by bylo užitečné přijít s opravdovým systémovým řešením, které umožní pružně čerpat finanční prostředky v době, kdy je rodina zrovna potřebuje, a to bez ohledu na fakt, zdali se o dítě stará žena, nebo muž, nebo babička, nebo jiný příbuzný, zda je ve volném čase (kterého samozřejmě moc není) rodič čerpající „mateřskou dovolenou“ ekonomicky aktivní, třeba jako živnostník nebo jako zaměstnanec na zkráceném úvazku, jehož intenzita by se – v mém ideálním světě – mohla pružně měnit tak, jak se mění potřeby rostoucího dítěte.

Nikoliv. V Česku je po letech debat a diskusí jako „vrchol inovace“ brán jednorázový, nárokový transfer ze státního rozpočtu, který rodičům v nastavení péče o dítě nebo v symbióze s trhem práce nijak zásadně nepomůže, ale stane se jen nákladem ve státním rozpočtu se všemi jeho důsledky – mluvím hlavně o tom, že výše příspěvku bude v předvolebním boji oblíbeným cílem politiků v předhánění se, kdo slíbí jeho větší zvýšení.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky trh práce, státní rozpočet, Česko, otcovská dovolená

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Glosa: Otcovská dovolená v českém podání je klasický kočkopes  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.