Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Rozbíjejme stroje, berou lidem práci! Nebo ne?

Technologický pokrok zefektivňuje výrobní procesy, snižuje náklady všeho druhu a umožňuje společnosti konzumovat kvalitnější a cenově dostupnější výrobky. To by vedlo k závěru: Technologie jsou dobré. Přesto se můžeme setkat s názory, že technologický pokrok ohrožuje společnost tím, že dělá z lidí nepotřebné figurky na pracovním trhu a bere jim práci. To by vedlo k závěru: Technologie jsou špatné. Co tedy v praxi platí?

Samozřejmě že závěr číslo jedna. Moderní technologie lidem neškodí, ale souží jim. Již od pradávna platí, že důmyslnější vynálezy lidem usnadňovaly život, zvyšovaly jim životní úroveň a poskytovaly více volného času pro investice do různých oblastí – lidského zdraví, trávení volného času nebo do výzkumu dalších vynálezů. Nejpatrnější roli v této oblasti sehrála průmyslová revoluce, která de facto odtrhla vzorec „původ = bohatství“, umožnila bohatnout podnikavcům všeho druhu a vytvořila podmínky pro růst střední třídy, čímž dramaticky zvýšila životní úroveň nám všem. Stačí se podívat na demografické statistiky týkající se věku dožití…   

Problém technologií určitě není jednotvárný: Pokud se vcítíme do role spotřebitele, který díky technologiím dostává levnější a kvalitnější produkt, shodneme se na tom, že technologie jsou O.K. Pokud se vcítíme do role výrobce, který díky technologiím snižuje náklady na výrobu, „zmetkovitost“ výrobků díky strojové výrobě a tvoří větší zisky, shodneme se na tom, že technologie jsou O.K. Komu tedy technologie teoreticky vadí? Snad jen těm, kteří nedokázali svou cenou práce, přesností práce nebo pracovní výkonností konkurovat jiné moderní výrobní technologii. Ale měli by za to ekonomicky trpět spotřebitelé a výrobci? Určitě ne.

Peníze, které se díky technologiím podaří ušetřit (ať již ve výrobě, nebo při spotřebě), totiž neshoří v ohni. Zůstanou v peněženkách těch, kteří je utratit nemuseli, a tudíž je mohou utratit někde jinde. A právě „tam jinde“ se vytváří pracovní příležitosti pro zaměstnance, kterým technologie vyklidila pracovní stůl. Ekonomická racionalita trhu nezná větu: „Ale já jsem byl zvyklý dostávat peníze za tuhle práci, tak jí chci dělat dál, technologickému pokroku navzdory“, což je skvělé. Proč?

Protože technologie umožňuje zavírat neefektivní a nepotřebné pracovní pozice a otevírat nové. A funguje to. Dle studie poradenské společnosti Deloitte, která zmapovala změny na pracovním trhu v Anglii a Walesu od roku 1871, technologický pokrok vytvořil více pracovních míst, než jich „zničil“. Jistě, díky technologickému pokroku „přišli“ o práci rolníci (náročnou práci na poli zastanou traktory), dělníci v prádelnách (každý má dnes pračku), ševci a krejčí (stroj zvládne za minutu stejně jako oni za měsíc), na druhou stranu vygeneroval odbornější (bezpečnější a lépe placené) pracovní pozice ve stejných odvětvích, nemluvě o pracovních místech v sektoru služeb.

Díky technologickému pokroku dnes každý běžně chodí do kadeřnictví, navštěvuje restaurace a kavárny, sportuje, užívá na dovolenou, jezdí autem, má peníze v bance, baví se do kině nebo divadle – na to všechno naši předci před vzestupem strojů neměli pomyšlení, čas ani peníze. Dnes v těchto oblastech vznikají pracovní místa a nekonečně mnoho podnikatelských příležitostí.

Napsal Aleš Rod

Štítky technologický pokrok, technologie, peníze, Průmyslová revoluce, Deloitte, Anglie, Wales

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozbíjejme stroje, berou lidem práci! Nebo ne?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.