Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Republika exekucí: špatné dluhy jsou důsledkem mizerné výuky finanční gramotnosti

Zpráva o tom, že v České republice má každý desátý člověk nad 15 let vážné problémy s exekucemi, působí na první pohled jako bomba. Ovšem odbornou veřejnost zas tak moc nepřekvapila. Jen potvrdila to, o čem se mluví již zhruba dvě dekády – výuka finanční gramotnosti je u nás stále na velmi mizerné úrovni.

O tom, že komunistický režim vytvořil ztracenou generaci, která nebyla připravena na nabytou svobodu a s ní ruku v ruce jdoucí zodpovědnost, jsem již psal několikrát. Ale problém je, že k osobám v problémech každý rok přibývají desítky tisíc osob (například jen vloni 31 tisíc lidí).

Až příliš mnoho spoluobčanů neumí řídit rodinné finance, neumí plánovat a podceňuje právní následky svých činů („Tak tu pokutu nezaplatím, no a co…“). Pak hledají chyby všude jinde než u sebe a čekají na rytíře na bílém koni (nebo v dobře padnoucím obleku na předvolebním billboardu), který by jim z tíživé, samozřejmě „nespravedlivé“, situace pomohl.

ČTĚTE TAKÉ: Na jižní Moravě se do exekuce dostává stále více lidí

A zlepšení nepřichází. Stále více žáků základních škol, respektive studentů středních škol má z výuky matematiky učiněné trauma. Proti povinné maturitě z matematiky se šikovaly zástupy mladých i jejich rodičů. Základy ekonomie nebo osobních financí, když už vůbec, vyučují učitelé, kteří nemají dostatečnou kvalifikaci, proto se látka až příliš často smrskává na nezáživné biflování (čest výjimkám!).

ČTĚTE TAKO: Školáci na jižní Moravě neumí hospodařit s penězi, ukázal průzkum

Nástrahy nevýhodných úvěrových produktů, skrytých háčků při nákupech nebo rizik neplánovaných výdajů číhají na každém rohu. Navíc k tomu připočtěte stále důmyslnější marketing, díky kterému dokáží vyškolení prodejci vnutit zimník v létě i relativně příčetnému jedinci. Nejlépe na dluh.

Na jedné straně tak stojí perfektně vyškolení a velmi dobře motivovaní prodejci úvěrových produktů všeho druhu, na straně druhé pak celé generace „bezbranných“ osob, jejichž schopnost spočítat si finanční pozici obyčejnou trojčlenkou, neřkuli motivace poradit se o osobních financích s nezávislým odborníkem, je nulová. Pak se nesmíme divit. Všechno je to ale v matematice, matce všech věd.

Dokud se mladí lidé budou bát čísel a svět financí pro ně bude španělská vesnice (nebo jak říkají v Polsku „český film“), budeme řešit problémy s exekucemi. Ale nevyřešíme je nikdy. 
 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Aleš Rod, dluhy, exekuce, komentář, Česko, matematika, Jihomoravský kraj, Polsko, finanční gramotnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Republika exekucí: špatné dluhy jsou důsledkem mizerné výuky finanční gramotnosti  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.