Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Vaříme s Drbnou: Svíčková na pomerančích s chilli

 
sobota, 5. ledna 2013, 13:20

Pokud ještě netušíte, jakou ňamkou potěšit příbuzné či známé, mam pro vás zajímavý tip. Svíčkovou zná jistě každý a kdekdo ji připravuje jinak. Následující varianta tohoto typického českého jídla je ale trochu odlišná, klíčovými ingrediencemi jsou pomeranč a chilli papričky. Přeji vám dobrou chuť.

Ingredience

750 g - 1 kg hovězí svíčkově, 100 g slaniny pokrájené na úzké klínky, 400 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 150 g másla, 1 větší cibule, cukr, sůl, mleté chilli papričky, 1 - 2 bobkové listy,

5 kuliček nového koření, 5 - 10 kuliček barevného pepře, špetka zázvoru, špetka tymiánu, hořčice plnotučná (polévková lžíce), 1 malý pomeranč, oloupaný a nakrájený na kolečka, 1 citron nakrájený na kolečka, brusinky, hladká mouka na zahuštění, 250 g smetany.

Postup

Nakrájenou slaninou prošpikujeme očištěné maso. Zbylé nudličky slaniny pokrájíme na kostičky, vložíme do hrnce a maso zprudka opečeme po všech stranách.

Vyjmeme maso, přidáme máslo, nastrouhanou zeleninu s nakrájenou cibulí a osmahneme. Vrátíme maso, přidáme veškeré koření, nakrájený pomeranč a hořčici, podlijeme nejlépe horkým vývarem nebo vodou a dusíme.

Opatrně s chilli papričkami, aby omáčka nebyla příliš ostrá. Maso se zeleninou můžeme dopékat i v troubě. Přitom maso poléváme neustále vodou, aby neoschlo. Měkké maso vyjmeme a pokrájíme na plátky.

Šťávu se zeleninou, ze které jsme vyndali především bobkové listy a nové koření, postavíme znovu na plotnu, zalijeme smetanou, do níž rozkvedláme mouku.

Pro chuť a barvu zkaramelizujeme lžíci cukru, přilijeme horkou vodou, povaříme a vlijeme do omáčky. Povaříme, rozmixujeme a svíčková je na světě.

Ke svíčkové podáváme obyčejný houskový knedlík s plátky citronu a brusinkový kompot. Můžeme přidat i kopeček šlehačky ve spreji.

Napsala Drahoslava Špátová

 


 

Kam dál?

Informace o stavu ledu na Brněnské přehradě

čtvrtek, 3. ledna 2013, 11:22

V současné chvíli je led na Brněnské přehradě nevhodný k bruslení a k jakémukoliv dalšímu pohybu po vodní ploše, třeba...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • AKTUALIZOVÁNO: Řidička srazila chlapce,...

  • Řidička předjížděla sanitku a v protisměru...

  • Brněnští středoškoláci vymysleli projekt na...

  • FOTO&VIDEO: V Drnovicích na Vyškovsku hořel...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

Policie varuje před výhružnými e-maily. Nenaleťte na laciný trik podvodníků

V poslední době se šíří vlny výhrůžných e-mailů, jejichž obsah se nepatrně obměňuje. Jedná se o fenomén, který se vyskytuje ve větším množství států po celém světě, v různých jazykových mutacích. Pisatelé sdělují příjemci, že přes webovou kameru notebooku získali choulostivé a citlivé informace. Následuje výhrůžka zveřejnění informací o uživateli a instrukce k uhrazení částky 250 dolarů v bitcoinech ve lhůtě 48 hodin.

Na letišti v Plané u Českých Budějovic se teď nepřistává a ani se nikam neodlétá

Tři měsíce nevzlétne ani nepřistane na dráze českobudějovického letiště v Plané žádné letadlo. Důvodem uzavření letiště pro letecký provoz je instalace světelných a navigačních technologií, napojení pojížděcích drah k nově budovanému terminálu a také jejich rozšiřování.

Na horách v noci napadl první sníh. Sněžit má i během pondělí

To je skok. Ještě v pátek bylo letní počasí, v pondělí ráno teploty jen lehce překročily nulu. A na horách nad tisíc metrů nad mořem dokonce sněžilo. Podle meteorologů navíc nejde o ojedinělý úkaz, sněžit má ve vyšších polohách i dnes a také v dalších dnech.